KEPA PO SV GREBENU

Napoved lepega vremena je klicala po avanturi. V zadnjem trenutku smo s prijatelji (Aleš, Metka & Milena) spremenili plane za sobotno turo in jo ucvrli v Avstrijo na vrh Kepe (2.143 m). Neopazen vrh Karavank, ki nam svojo pravo naravo pokaže šele iz celovške kotline.

Za pristop na vrh smo izbrali SV greben z izhodiščem pri Bertahütte (1.567 m). Do slednje smo se odpravili s parkirišča po gozdni bližnjici. Po hitrem zajtrku smo pot nadaljevali nekaj sto metrov po cesti, kjer se pot odcepi v levo (označena planinska pot) in naravnost proti grebenu. Pot v začetku poteka po gozdni stezi, sledilo ji je strmo ruševje, vse do vstopa v skalnat greben. Kaj kmalu smo se na grebenu soočili s ključnimi deli in potrebno je bilo nekaj alpinističnih spretnosti, da smo preplezali detajl (težavnost II) in zanimivo prečko.
Nadaljnja pot po grebenu ostane težavnosti I. Skozi celoto pot sledimo rdečim pikicam, ki so nam v pomoč, da se ne zaplezamo v napačno smer. Greben se skozi celotno pot strmo vzpenja in le pod vrhom položi, kjer po nekaj korakih zagledamo križ, ki označuje konec plezalnega dela. Sledil je le še sprehod do slovenskega vrha Kepe in sestop v dolino.
Ker smo s turo prehitro opravili in smo si v tako vročem dnevu zaželeli ohladitve smo pot nadaljevali v Gozd Martuljek in se podali še na zavarovano pot (ferata), ki poteka v prijetni senci in hladu soteske Hvadnik. Ob koncu poti smo bili nagrajeni s prelepimi razgledi na vrhove Martuljške skupine. Turo smo zaključili z osvežitvijo utrujenih nog v Savi Dolinki.
Sledil je le še povratek domov.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...