V kraljestvu Ortlerja

Zaključek letošnje smučarske sezone je bil v znamenju pršiča in spoznavanju novega območja. Podobno torej kot celotna sezona, ki je bila pri nas zelo revna s snegom, a toliko bolj bogata v Alpah.
Letos sva z Džanijem ostala sama in še midva sva se pred odhodom spraševala, kaj naj si misliva o tako nezanesljivi vremenski napovedi. Na koncu sva se vendarle odpravila, saj se to ponavadi izkaže za najboljšo možnost. Vreme je bilo prve dni resda precej mešano, a vseeno sva šla lahko vsak dan na turo in sva dobro izkoristila dopust.
Skupina Ortlerja leži na skrajnem zahodu Južne Tirolske. Zahodno se v Švici dvigajo Engadinske Alpe z Bernino, na severu Ötztalske Alpe v Avstriji, na jugovzhodu Brentski Dolomiti ter na jugu skupini Adamella in Presanelle. Okolje je torej povsem Alpsko in čeprav gore ne sežejo čez 4000 metrov gre za mogočno pogorje z veliko ledeniki – in ogromno možnosti za smučanje.
V pogorje sva se odpravila z juga, torej skozi Bormio in po gorski cesti do parkirišča pri Rifugio Forni na 2176 m. Vožnje je do tja kar nekaj, vendar so potem dostopi do višjih koč kratki. Zaradi južne lege je glavna smučarska sezona bolj zgodaj spomladi, ampak običajni vremenski vzorci dandanes itak ne veljajo. Letos je bilo že na parkirišču dovolj snega, višje seveda še toliko več. Kljub temu je bilo obiskovalcev malo in obe koči se zapreta do 6. oziroma 12. maja, saj menda ni bilo nobenih rezervacij, kljub zelo dobrim razmeram.
Prve tri dni sva bivala v Rifugio Branca (2493 m), nato še dva dni v Rifugio Pizzini (2706 m). Obe koči sta veliki (pa nas je bilo gostov manj kot 20), lepo urejeni, predvsem pa slovita po dobri hrani (večerja s štirimi hodi, saj smo vendar v Italiji). Nama je bila morda bolj simpatična Branca, od koder je tudi več možnih tur (v resnici preveč tudi za cel teden). Vsekakor pa se splača obiskati tudi Pizzini, ki stoji na lepi lokaciji – in ima povrhu tudi savno.
V fotkah nekaj vtis, več o turah pa na blogu.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...