Vseslovenski alpinistični tabor

Z Nejcem sva se minuli vikend udeležila prvega vseslovenskega alpinističnega tabora, ki se je dogajal na Ledinah nad Jezerskim oziroma preko dneva po vseh okoliških stenah. Večere so nam krajšala super predavanja (Tjaša Jelovčan, Janez Svoljšak in Tone Perčič), čez dan pa smo plezali in hodili po okoliških vrhovih. Ko se okoli petdeset alpinistov zapodi v različne smeri nad Jezerskim, se v bolj priljubljenih smereh (Jubilejna, Nova centralna, ...) hitro zgodi prizor, ki smo ga na Jezerskim vajeni načeloma le pozimi v Teranovi ali na kakem slapu...

Z Nejcem sva si za cilj v soboto izbrala že omenjeno Jubilejno (V, 500m) v severni steni Dolgega hrbta. Podobno idejo je imelo še pet drugih navez (dve sta zaradi gneče hitro obračali). Smer se začne nekoliko desno od smeri Trojka. Sledi izrazitemu kaminu praktično do vrha. Težavam sva se zmeraj umikala v levo, kjer so naju čakali različni plezalni izzivi kot so raz, plošče, police in ena res psiho prečka, ki te vodi nazaj proti kaminu. Prečka sledi poševni razpoki v res zračni in popolnoma navpični steni in je tako dolga, da moraš malo šparat komplete, da ne ostaneš brez njih. Izstop iz prečke, ki je tudi hkrati izstop iz resnega plezanja, gre preko kratkega smotanega raza. Od tu sledi le še lahko poplezavanje po krušljivem svetu. Kmalu se srečaš s smerjo Trojka, ki te na greben Dolgega hrbta popelje preko krušljivega kamina.

Drugi dan sva imela precej ambiciozen plan. Grebensko prečenje Štajerska Rinka - Kranjska Rinka - Skuta, a se je zataknilo že pri vstopu. Skala je bila tako krušljiva, da pri plezanju nisva prav nič uživala. Hitro se odločiva, da skočiva na vrh po markirani poti.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...