Špik, Direktna smer, V+ 900m

Prejšnjo sredo sva si z Rokom vzela dan dopusta, da sva se lahko v stabilnem vremenu spravila v tako dolgo smer. Ker sva Direktno hotela splezati že lani, sva bila oba hitro odločena glede izbire cilja.

V sredo sva ob svitu začela kratek dostop od bivaka do sitnega snežišča pred vstopno grapo pod Zeleno glavo. Ker je bil med snežnim stožcem in robom stene nekaj metrov globok prepad, sva rob kar zajahala in se tako počasi približala do dela, ki je omogočal varen prestop v globel iz katere sva pričela plezanje. Do vrha Zelene glave je šlo vse tekoče, večionma sva plezala v grapi, pred vrhom pa še malo po poraščenih strminah. V zadnjem žlebu pred Dibonovo polico sva naredila napako in izstopila v desno na plošče, ki so se pod polico spremenile v krušljive police kjer sva se morala navezati. Od Dibonove police pa je šlo na srečo vse gladko vse do raztežaja pred glavno zajedo. Tam sva našla kar nekaj opreme in oblek za katere sva kasneje izvedela, da pripadajo ponesrečencu, ki se je poškodoval še teden pred nama. Strah zaradi videnega sem hitro potisnil nekam v ozadje, ko sva prišla v zajedo in ugotovila, da je v njej res veliko klinov. Tam sva malo pohitela in potegnila dva 60m raztežaja. Po zajedi je sledil še en manjši zaplet, ko sem iz žleba pred vrhom spet zgrešil izstop tako, da sem prezgodaj zavil v levo in si nabral še en 60m raztežaj z ogromno trenja in premalo varovanja. Na srečo pa se mi je na vrhu zgrešenega raztežaja že prikazalo izstopno okno in za njim krasni razgledi.

Za celo smer sva bila kar počasna zaradi dveh mojih kiksov, potrebovala sva 11 ur in pol. Sva pa zato za sestop pospešila in bila tako pri avtu v Krnici po eni uri in pol.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...