Teranova + Lastovka + Trojka (IV+/4, M4, 900 m)

Včeraj v nedeljo 28. januarja 2018, smo Nejc, Tadej in jaz za rep ujeli temperature, ki so bile za naš okus že na sami meji sprejemljivega za vzpon v lepi in dolgi snežno-ledni smeri oz. treh, ki si ena nad drugo sledijo čez haldno severno ostenje Dolgega hrbta nad Jezerskim.

Sneg v Teranovi je bil na strmih mestih dober, drugod so višje temperature zgornje sloje snega že spremenile v kašico. Vmes sem se malo zmedel in za trenutek pomislil, da smo se znašli v klavnici, saj je bilo po snegu Teranove vse polno krvi. Okrvavljenemu predhodniku želimo čimprejšnje okrevanje! Zaradi zgodnje ure sicer redki projektili so nam vseeno naznanjali povsem pomladne razmere. Preko smo bili v dobri uri. Pomalicali smo in čez pol ure vstopili v Lastovko.

Strm in napihan zalepljen sneg je lepo držal, nudil celo nekaj možnosti varovanja, le v srednjem, pikico previsnem/spodjedenem delu smeri je bilo votlo in mokasto.

Priplezali smo do Trojke in nadaljevali do velike luknje. Tu sta bila tudi prijazna Avstrijca, kjer smo se nagužvali v luknji in združili moči v naslednjem raztežaju,.

Obetala se je zanimiva pleža do prečke, ki je postregla s slabim centimetrom ledu na gladki skali, kar je vsekakor predstavljalo ključ smeri. Po centimetrih smo se premikali preko, na konicah derez in s konicami okel cepinov previdno navzgor in desno. Lepa izpostavljenost in neugoden položaj za padec sta dodala k pravemu hribovskemu razpoloženju. Avstrijec je ploščo tankega gladkega ledu res mojstrsko preplezal!

Sledila sta še dva polna raztežaja navezanega plezanja po strmem, a vse manj predelanem snegu do mesta, kjer smo se razvezali, in zadnjih 250 metrov plezali nenavezani prav do samega vrha Dolgega hrbta (2473 m), kjer smo stopili na sonce.

Visoko nad oblaki na žgočem soncu smo se pregreli, sneg je bil na prisoji zelo gnil, dodatna previdnost pa je bila potrebna tudi zaradi cokel na naših derezah. Sestopili smo po grebenu proti Mlinarskemu sedlu od tam pa na avtopilota in do Suhadolnika, kjer nas je pobral Nejčev oče. Iskrena hvala!

Fotografije sva prispevala Tadej Bolta in jaz.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...