Prvi plazovni tabli v Julijskih Alpah

V smučarsko eni najbolj erotičnih sezon, ko sem si v visokih gorah Alp prismučal več kot 150.000 višinskih metrov prvovrstnega pršiča, se nama je s Klemnom iz športne trgovine ActionMama porodila ideja o projektu, ki bi pripomogel k varnosti zimskih obiskovalcev slovenskih gora. Povezal sem se z vsestranskim snežnim strokovnjakom in društvenim kolegom Jako Ortarjem in ideje so začele preraščati v realnost.

Začeli smo z obširno diskusijo in si izmenjali več sto emailov. Ker so Julijske Alpe na območju Triglavskega narodnega parka, smo za mnenje povprašali tudi Aleša Zdešarja, ki je idejo pozdravil; sledil je ogled lokacij in načelna zelena luč za posamezne lokacije s strani TNP. Aleš nam je prijazno pomagal mikrolokacijsko in tako se je najbolj stresni del lahko pričel: pridobivanje soglasij lastnikov ter denacionalizacijskih upravičencev zemljišč in dovoljenj.

Številni telefonski klici, epošte in tudi uporabljanje osebnih kontaktov in zvez so obrodili sadove. Vsi soglasjedajalci so idejo sicer pozdravili, nekateri z več, drugi z malo manj navdušenja in s svojimi pogoji. Na koncu je nabiranje soglasij vendarle trajalo več kot pol leta. Za družbeno koristen projekt so nam je račun za soglasje izstavila le Nadškofija Ljubljana. Manjše razočaranje glede na to, za kakšen projekt gre, a tako pač je.

Sočasno s pridobivanjem dovoljenj sem z Jako Ortarjem usklajeval vsebino samih tabel. Zaradi omejene površine table je bil to precejšen zalogaj. Zelo je pomagal tudi Jernej Burkeljca, ki se je povezal tudi z ZAMG iz Gradca. Vsebino tabel so pregledali tudi številni drugi strokovnjaki, ki sem jih navedel spodaj. Na omejeni površini smo namreč želeli povedati res bistvene informacije, ki bi pripomogle k varnosti, a obenem smo morali ohraniti preglednost in razumljivost. Nešteto iteracij smo nekako zaključili v celoto in materiale poslali oblikovalki Katji Šumrada (KAPUCKI vizualne komunikacije), ki je potem prišla nazaj s prvimi predlogi.

Povezal sem se z Meblo Signalizacijo, ki mislim, da skrbi za izdelavo malodane vseh prometnih znakov po Sloveniji. Ker je bila želja naredit zadevo trajno in kvalitetno, o cenejših alternativah niti nisem veliko razmišljal. Prijazni tam zaposleni Robi Nanut je poskrbel za praktične rešitve, se povezal z njihovimi tehnologi in kmalu je fikcija na papirju prešla v realnost s konkretnimi možnostmi izdelave.

Ko sem imel vsa soglasja, sem plačal in naročil izdelavo tabel, Klemen iz trgovine ActionMama pa je priskrbel vse elektronske naprave za preverjanje žoln. Poslal jih je v delavnico in še pred novim letom smo prejeli izdelane table ter material za sidranje v zemljo.

Jaka je table prevzel in s pomočjo ostalih članov družine poskrbel še za številne detajle - naredil električno napeljavo, razpeljavo kablov za napajanje in tudi vse ostale tehnične rešitve za samo pritrditev in avtonomijo. Poslal nam je email z datumom montaže in skupaj z vselej pripravnim Duškotom in Jakovim očetom Stanetom se je plod skoraj enoletnega dela začel spreminjati v realnost na terenu.

Največ dela je bilo seveda z izkopom in prebojem globoko zamrznjene zemlje. Na pomoč so vskočili celo vojaki SV iz enote na Pokljuki. Vmes nas je sprva okaral, nato pa pohvaliil tudi direktor Centra Pokljuka Mitja Valič, ki smo se mu pomotoma obesili na električno napeljavo. Na tem mestu zahvala za pomoč! Na sploh so takorekoč vsi mimoidoči idejo zelo pohvalili.

“A to delate kar sami od sebe? Pa v svojem prostem času in ste vzeli dopuste? Pa tudi sami ste plačali za vse? Svaka vam čast!”

Ko smo iz ust vojaka slišali, kaj pravzaprav delamo, smo se malo bolj zavedli svojega dobrega dela. Ampak zdelo se mi je kar nekako samoumevno. Seveda - dajmo naredit nekaj dobrega, koristno bo za vse, zakaj pa ne!

Po 14 urnem dnevu štemanja zamrznjene zemlje in montaže pri -12 ºC na svežem zraku od zore do trde teme na Pokljuki sta bili prvi dve tabli naposled postavljeni. Med zaključevanjem montaže druge table je (končno) začelo snežit! Simbolno smo s postavitvijo tabel v domovino z dobro energijo prinesli tudi sneg.

Vesel dan za vse snegoljubce!

Polna zgodba in galerija pa tukaj.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...