Pelc nad Klonicami in malo okrog

Na praznični ponedeljek sem se zapeljal iz megle na Gorenjsko, kjer pa je nizka oblačnost še zakrivala vse vrhove. Podaljšal sem vožnjo do Predela, tam pa se je odprl razgled na s soncem obsijano Primorsko. Strma Loška Stena sem mi je vedno zdela zanimiva, zato sem zavil v dolino Loške Koritnice in šel pogledat tja gor. Najprej po markirani poti čez Brežice in na sedlu desno po travah na Plešivec. Na Plešivcu sem se med malico malo razgledal naokrog in precej rušnat greben Loške Stene me nekako ni najbolj pritegnil. Ker tudi v grebenu Pelcev ni bilo videti še nobenega snega sem se odločil iti pogledat še malo višje gor. Pač, da vidim do kam se konec oktobra pride v supergah. Po Škrbini za Gradom sem se vzpel na Mali Ozebnik in si Pelc nad Klonicami ogledal še iz severne strani, kjer je bilo v steni videti samo nekaj zaplat snega, sam greben pa je bil popolnoma suh. "No super, grem torej na Pelc!"
Vzpon je sicer zahteval malo telovadbe levo in desno okrog manjših stolpov na grebenu, a ravno prav, da je bilo iskanje najlepših prehodov v zelo solidni skali še prav zanimivo. Že na začetku moje raziskovalne ture sem sklenil, da se ob 14. uri obrnem nazaj pa do kjer koli že pridem. Na vrhu Pelca nad Klonicami sem bil kar hitro, plezanje je bilo zelo lepo in ker sem imel časa še uro in pol sem se odpravil še naprej po grebenu. Vmes sem naletel na most z zagozdenim balvanom, ki ga nisem upal prečkat, ker se mi je iz južne strani zdelo da le bolj za silo stoji v razpoki. Razpoko sem obplezal po severni strani, kjer sem videl, da je balvan še precej trdno v sedlu in bo šel še marsikateri kozel lahko čezenj. Do Velikega in Srednjega Pelca je šlo potem zelo hitro in ustavila me je šele škrbina na Zadnjem Pelcu, kjer bi se moral kakih pet do deset metrov spustiti ob vrvi. Ker vrvi nisem imel dovolj in sem tudi ravno dosegel časovni limit sem se brez razmišljanja obrnil, ta del pa pustil kot izziv za prihodnjič. Prečenje grebena nazaj proti Škrbini je bilo hitrejše in tudi zdelo se mi je nekoliko lažje. Mogoče tudi zato ker sem prej še študiral vse njegove fore, zdaj pa samo gas...
Skratka tura je bila zelo lepa in zanimiva v praktično idealnih razmerah: Sončno z občasnim rahlim vetrom - na meji kratkih rokavov. Snega pa sem v dveh-treh zaplatah komaj ugrabil gamsom, da sem si malo dopolnil zaloge vode. Najbolj presenetljivo pa da na tak fantastičen dan v hribih ne srečaš človeške duše?!

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...