Grapa med Skuto in Štruco

V torek zgodaj zjutraj (ob 4h) sva z bratom že stopala proti koči na Ledinah. Polarni zrak, ki je zajel Slovenijo v zadnjih dnevih, nam je omogočil, da ujamemo zimo še v njenih zadnjih izdihljajih. Če sva morala pred dvema tednoma zaradi odjuge obračati pri koči, so naju tokrat pri koči počakale fantastične razmere. Škipavček..!

Podava se proti steni. Vstop v grapo lepo zalit, sneg pomrznjen in končno to zimo spet nekaj pikamo. Se pa žal malo pozna odjuga v preteklih tednih. Na nekaterih skokih je snega bolj kot ne za vzorec, tako da je veliko strganja in zatikanja s cepini. Malo iščeva lažje prehode in narediva verjetno vsaj pet prečk. In če nama je v prvih nekaj urah vreme kar služilo - vzhod je bil čudovit - se je nato kmalu privalila megla, počasi je začel tudi naletavati sneg, na vrhu pa naju je pričakal močan veter. Iskanje nekih prehodov je bilo tako še težje. Snežne razmere so se v smeri z višino slabšale. Veliko snega je žal že pobralo sonce in odnesel veter.

Po dobrih štirih urah plezanja v smeri tako prispeva na vrh. Če sva imela v začetku plan sestopiti po isti smeri, sva se raje odločila, da greva nazaj na Jezersko preko Mlinarskega sedla. Najprej neskončno dolgo prečenje grebena Dolgi hrbet. Nato še en neskončno dolgi spust proti Jezerskemu z Mlinarskega sedla. Proti koncu nama pot preseka prepadna stena, zato so sledili še trije abzajli.

Po trinajstih urah sva nazaj pri avtu. Lepa tura za konec zime.

foto: Urban in Tadej

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...