Zimska tehnika na Vršiču

V vsej tej pomankljivo-snežno-ledni zimski žalosti smo se tečajniki odpravili na Vršič, kjer se je odvijal
zimski del letošnje alpinistične šole. V dveh dneh smo obdelali celotno ledeniško in snežno tehniko, za konec pa še malo popikali v slapovih pod Prisankom.

V soboto zjutraj smo se iz Dolgega mosta odpravili na Vršič. Ko smo prišli do naše ciljne destinacije, so nas najprej razočarale letošnje razmere. Snega je bilo na višini 1600m komaj za vzorec. Odpravili smo se proti Mojstrovki v bližino Grebenca pod Pripravniško grapo, kjer je bilo snega dovolj, da smo lahko normalno opravljali tečaj. Tam sta nam Blaž in Monika pokazala veliko stvari, kot je recimo vstavljanje s cepinom, sidrišča v snegu za varovanje, spust po vrvi in ostale reči. Ker je ostalo še nekaj časa, smo se odpravili gor višje do Pripravniške grape in jo nekateri tudi zlezli do vrha. Razmere niso bile nič kaj idealne, ker je bilo premalo snega (dva skalnata skoka). Po napornem dnevu smo se odpravili malo nižje, v kočo na Gozdu, kjer smo ob obilni večerji in prijetnemu klepetu prespali noč.

V nedeljo smo se spet odpravili na Vršič na isto mesto, kjer smo obdelali še ledeniško tehniko. Naučili smo se vse o ledeniški navezi in reševanje iz ledeniške razpoke. Popoldne smo se odpravili še do slapov pod Prisankom, da pogledamo situacijo. Slapovi tam niso še dokončno narejeni in povezani zaradi šibke zime, tako da bo treba na idealne razmere za plezanje še malo počakati. V led smo vrtali vijake, izdelovali sidrišča, abalakova in poskušali smo tudi malo popikati par metrov po njemu, tako da je za nami en kratek uvod v ledno plezanje, ki nas še čaka.

Seveda, če bo zima?!

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...