Grapa v Skuti (IV/2, 550 m)

Soboto zvečer dobim povabilo Aleša za turco v Kamniške z Jezerskega. V mislih je imel Grapo v Skuti - grapa, ki se začne nad snežiščem koče na Ledinah in konča praktično na vrhu Skute. Veliko informacij iz okoliških grap in smeri pa so tudi obetale super razmere v sami grapi Skute.

Jezersko je bilo v nedeljo zjutraj že polno lučk. V Teranovi vsaj dve navezi, nekaj navez je še dostopalo. Midva sva jo mahnila levo, skozi Žrelo do Ledin in naprej do severne stene. Dolg dostop, proti koncu se je malo udiralo v sneg, tik pred steno pa še smotana ledeniška razpoka.

Razmere v Grapi v Skuti so zaradi manjše količine snega naravnost fantastične. Vstop poezija. Pikanje v skoraj vertikalnem škripavcu. Sledilo je nekaj gaženja, a ko grapa zavije desno in postane ožja, sva zopet vriskala. Škripavec, sem ter tja nekaj skal, da si moral cepin kdaj tudi zatakniti. Tako vse do vrha grape, ko se le ta odpre v malo večjo polico oz. snežišče. Sledila je dolga prečka in gaženje, včasih do kolen. Prispeva pred kopno steno, kjer sva imela dve opciji - naravnost navzgor ali zelo izpostavljena prečka v desno. Odločila sva se za slednjo. Aleš je nad prečko kmalu obupal, tako da sva nadaljevala po kopni skali skozi nekakšen rov oz okno. Preplezan skalnati skok je bil tudi izstop iz smeri. Kakšna smer!

Na grebenu naju je počakalo nekaj sonca. Sledil je rahlo smotan sestop s Skute, nato pa dolg sestop do Suhadolnika. Turca je kar prava celodnevna tura. Tudi zato, ker sva z Alešem prvič plezala skupaj. Ko me je dan prej poklical je pričakoval, da bo dobil nekega mladega zagnanega pripravnika, ki bo nosil štrik, gazil in dajal tempo :)

Se mi je pa zgodila tudi manjša nevšečnost. Tik pred vrhom sem želel zapeti cepin na pas in očitno se le ta ni vpel. Naslednjih nekaj trenutkov sem ga samo gledal, kako se počasi drča čez snežišče in na koncu je izginil za robom. Zeleni Raveltik Demon leži nekje med vrhom Skute in kočo na Ledinah, najverjetneje na snežišču nad kočo. Kdor ga najde dobi ledeni vijak BD :)

V trenutnih razmerah se nama je ocena smeri spogledovala s IV/3, M, UIAA II-III.

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...