M. Raduha, ZZ IV+/IV, z ovco VIII+/-VI

Na zelo zgodnjo soboto smo se z Rokom in Duletom odpravili na Malo Raduho. Skala je bila presenetljivo kompaktna, kljub napokanemu izgledu, cela stena pa je cel dan v senci, tako da je kot nalašč za poletno plezarijo. Skupaj je tam več kot 40 smeri in so primerne tudi za kak "pripravniški" tabor. Ob vstopu v smer nas je presenetil nov detajl (star kak teden ali dva - dokaz je med slikami). Več o tehnični zahtevnosti smeri ZZ pa podaja Rok:
Vstop v smer ni težko najti, saj ga označuje cenen polizdelek čupavega tepiha (seveda fake ponaredek). Alternativno gre za lokalno delikateso ali pa za najbolj eko način shranjevanja hrane (na svežem zraku, brez uporabe elektrike za hlajenje ali kemikalij). Detajl na začetku smeri je zelo dobro viden in občuten tudi v nadaljevanju. Zato je bilo potrebno iznajti tehniko plezanja z eno roko (druga je služila zapiranju obeh nosnic), kar je vzdiginilo oceno smeri vsaj za štiri stopnje). Brez tega bi bila smer lepa s kompaktno skalo.
Ker je detajl prenosen in trenutno še v poltrdem agregatnem stanju, lahko na podoben način zviša ocene tudi drugim smerem v steni. Če bi kdo torej rad splezal kakšno IX ali še kakšno težjo oceno brez težav s psiho in brez posebnega treninga in/ali opreme, potem lahko enostavno prestavi detajl pod željeno smer in to je to.
Ni pa odveč reči da lahko detajl poskrbi tudi za precedens...ko bi bližnjo GRS službo poklicali za reševanje z dostopa k steni in ne s stene...

Komentarji

comments powered by Disqus
Oceni sliko:
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...