Pojdi na vsebino

Avtor: Anže Čokl

 

Zimska sezona nad Pokljuko je tu - Brda (2008 m)

Danes smo naredili turo nad Pokljuko. Zjutraj smo v iskanju rude najprej naredili še obvoz mimo nekdanjih jam, tu in tam malo gor in dol, na koncu pa priključili na pot in z vsakim metrom više bolj veseli pogledovali v nebo, ki se je iz sivine in beline spreminjalo v lesketajočo se modrino. Količina snega... več »
Zimska sezona nad Pokljuko je tu - Brda (2008 m)

Zimska sezona nad Pokljuko je tu - Brda (2008 m)Zimska sezona nad Pokljuko je tu - Brda (2008 m)Zimska sezona nad Pokljuko je tu - Brda (2008 m)Zimska sezona nad Pokljuko je tu - Brda (2008 m)Zimska sezona nad Pokljuko je tu - Brda (2008 m)

Prečenje Karavank od Golice do Stola

Če bi mi pred petkovo nočjo coprnic kdo rekel, da se lahko na grebenu kosmatih Karavank izgubiš, bi padel v krohot. Od zadnje izkušnje naprej bom precej bolj zadržan... Izobilje rumenila, rdečila in drugih jesenskih barvnih odtenkov naravo še poslednjič pred prihodom monotone zimske beline okrasi in olepša za zadnje letošnje razdajanje. Skušnjavi se je bilo nemogoče upreti in tako smo jo mahnili na prečenje dela Karavank od Golice do Stola. Pa še to smo prvo tretjino poti resnici na ljubo bolj... več »

Prečenje Karavank od Golice do StolaPrečenje Karavank od Golice do StolaPrečenje Karavank od Golice do StolaPrečenje Karavank od Golice do StolaPrečenje Karavank od Golice do Stola

Obleganje Črnega Kala z alpinci

Sobota je bila rezervirana za vaje z alpinci. Tokratna destinacija: Črni Kal! Legendarno plezališče, ki nikoli ne razočara. Razen s pogosto gnečo :) V sektor, primeren za vežbe, smo prišli prvi, a so se čez kakšni 2 uri nabrali z vseh vetrov in kmalu je bilo pestro. Cilj dneva: spoznati pravilno vpenjanje kompletov ob napredovanju - plezanju kot prvi v navezi ter prevezovanja. Vsem puncam in Lukatu je šla pleža na splošno zelo dobro od rok in nog, tako da upi že vzhajajo! Dan se je poslovil s... več »

Obleganje Črnega Kala z alpinciObleganje Črnega Kala z alpinciObleganje Črnega Kala z alpinciObleganje Črnega Kala z alpinciObleganje Črnega Kala z alpinci

Z alpinci v Rovinj na stene in kostanj

Po treh tednih monsuna je bil ta en dan premora nenehnega deževja prava poslastica. Znova verjamemo, da sonce še vedno obstaja in da tudi sije, žari in s svojimi žarki nežno boža koža, kjer se mu le ta pokaže. S frišnimi alpinci smo odšli v Rovinj na vežbo: vozli vseh sort od šnirenc do navezovanja na pas, pa vpenjanje in izpenjanje vrvi, dostop do plezališča, sestop do morja, visenje v mreži, zlaganje vrvi in tako dalje. Skupina v kateri z 90% odločno prevladuje nežnejši spol, je vse vaje... več »

Z alpinci v Rovinj na stene in kostanjZ alpinci v Rovinj na stene in kostanjZ alpinci v Rovinj na stene in kostanjZ alpinci v Rovinj na stene in kostanjZ alpinci v Rovinj na stene in kostanj

Podvodni svet Pirana in beg pred neurjem

V kroničnem pomankanju časa sem pomotoma izpustil še eno avanturo v Piranu, kjer smo se Tanja, Roman, Petra, Pajo in jaz po(u)tapljali in vadili za odhod na potaplaški dopust. Nekaj malega sem zmontiral in tu je pričujoč filmček ter nekaj fotografij... več »

Podvodni svet Pirana in beg pred neurjemPodvodni svet Pirana in beg pred neurjemPodvodni svet Pirana in beg pred neurjemPodvodni svet Pirana in beg pred neurjemPodvodni svet Pirana in beg pred neurjem

Obisk Karavanškega Stola

Vezano na prejšnjo objavo istega dne še zjutraj na Stol, z njega pa pravtako po zraku... več »

Polet z vrha Stola

Poškodba, ki sem jo staknil ob "gradnji", ko mi je na desni sredinec naravnost na členek padla betonska plošča, je botrovala temu, da smo zadnje čase več v zraku kot v steni. Obiskali smo kar nekaj vrhov in počasu in z veliko zamudo dohajam s filmčki... Tudi zadnji vroč poletni (podaljšan) vikend smo izkoristili in obiskali Stol v Karavankah in se ob sončnem zahodu zazibali v dolino. Zibanja pa je bilo ob tem zadnjem obisku Stola žal precej več kot bi si kdorkoli lahko želel... več »

Polet z vrha StolaPolet z vrha StolaPolet z vrha StolaPolet z vrha StolaPolet z vrha Stola

Tradicionalni tabor Dolomiti 2015

Po trikratnem lanskoletnem prestavljanju Dolomitov čez celo poletje, ko je bilo dežja in slabega vremena v izobilju, smo obupali. Letošnjega tradicionalnega druženja v Dolomitih smo se tako še bolj veselili in letos smo imeli z vremenom res veliko srečo. Prispevši v četrtek po osvežitvah smo naleteli na res čudovite tri dni lepega vremena s krasnimi razgledi v neskončno, nebo brez oblačka in še pomembnejše - brez neviht! Letošnja novost je bila Skali in njena skupna kuhinja, kjer smo se kot lačni... več »

Tradicionalni tabor Dolomiti 2015Tradicionalni tabor Dolomiti 2015Tradicionalni tabor Dolomiti 2015Tradicionalni tabor Dolomiti 2015Tradicionalni tabor Dolomiti 2015

Čez Vrbanove špice na Triglav

V petek smo se pozno popoldan po službi odpravili čez greben Vrbanovih špic na Triglav. Pisana druščina se nas je bila nabrala, zato nas je na poti z doline Kot in prav do vrha Triglava ves čas spremljalo čvekanje. Malo nam je bilo škoda le, da vreme ni bolj točno sledilo napovedi. Smo si bili pa edini, da bo tura tista ta prava šele januarja, ko bodo gore oblekle zimski plašč. Obširnejši zapis s fotogalerijo je tudi tukaj. več »

Čez Vrbanove špice na TriglavČez Vrbanove špice na TriglavČez Vrbanove špice na TriglavČez Vrbanove špice na TriglavČez Vrbanove špice na Triglav

Dovški križ z Vrat mimo bivaka II

Triglavska stena se je otepala dolgih senc, ki vsakodnevno padejo nanjo, a bilo je zaman. V dobri uri, ki smo jo udeleženci tečaja gorske fotografije kot pršuti izpostavljeni hladni burji premraženi prebili na izpostavljenem mestu, smo poslikali kar se sončnega zahoda poslikat da. Ko smo zaključili, smo jo urno popihali navzdol k bivaku na gurmansko večerjo v obliki dehidrirane hrane vseh oblik in barv... Do bivaka smo šli v petek popoldan, prenočili in v soboto navsezgodaj ob vzhodu na vrh Dovškega... več »

Dovški križ z Vrat mimo bivaka IIDovški križ z Vrat mimo bivaka IIDovški križ z Vrat mimo bivaka IIDovški križ z Vrat mimo bivaka IIDovški križ z Vrat mimo bivaka II

Zatišje (VII/V+, 120 m) in Šepetanje (VI-, 160 m)

V nedeljo smo Dušan in Gregor ter Robi in jaz odšli Kamniškim naproti in po poldrugi uri zložnega dostopa prisopihali pod vznožje južne stene Staničevega vrha. Skala je še vedno kompaktna, prijemi čvrsti in ambient lep. Plezali smo smeri Zatišje in Šepetanje, pri čemer se nam je "ta težja" - Zatišje, vsem zdela za eno oceno previsoko ocenjena. Namesto fotografij pa tokrat plezalno obarvan video! več »

Plezanje nad Limskim kanalom

V nedeljo se nas je iz ljubljanskega in gorenjskega mraza v nekaj avtih v Istro odsvaljkalo plezanja željnih fatkotov in pridruženih članov. Par utrinkov pa v nadaljevanju... več »

Plezanje nad Limskim kanalomPlezanje nad Limskim kanalomPlezanje nad Limskim kanalomPlezanje nad Limskim kanalomPlezanje nad Limskim kanalom

Spomladanski pršič v Alpah

Z nekaj zamude še objava o gaženju v breg in smučanju po pršiču, znova v zavetju štiritisočakov Alp Castorja, Lyskamma in Pyramide Vincent. Fotozgodba v nadaljevanju, objava z velikoooo teksta pa že na blogu... več »

Spomladanski pršič v AlpahSpomladanski pršič v AlpahSpomladanski pršič v AlpahSpomladanski pršič v AlpahSpomladanski pršič v Alpah

Srednji slap pod Prisojnikom

Z Robijem Silo aka Robertotom sva plezala Srednji slap, ki je v presenetljivo dobrem stanju. Prvih nekaj metrov je mestoma zaradi suhega ledu in zadnjega sneženja nekaj "čiščenja" v smislu krušljivosti in talerjev, ampak se led višje gore unese in je prav super! Plezalo se je tudi vse druge slapove, razen Centralnega. Tudi desnega s svečo. Nekaj fotografij v nadaljevanju. več »

Srednji slap pod PrisojnikomSrednji slap pod PrisojnikomSrednji slap pod PrisojnikomSrednji slap pod PrisojnikomSrednji slap pod Prisojnikom

Zafuk v Krnici

Danes smo odšli v Krnico po obljubljen in težko pričakovan 40 cm pršič in "faceshote". Do 1300 m pravega snega ni, je le uležan beton. Nad to višino se začne uležan svež sneg, pršiča je zadnjih 100 višincev do 20 cm. Edina faceshota je doživel Urban, ki se je približal tlom z obrazom v neposrečenih ovinkih. Ob povratku k avtu je bilo opoldne +5ºC, pihal je topel JZ fen. Smuka je bila v zgornjem delu kljub temu v užitek, od 1300 do koče "popotovanje" nižji del pa je itak ravnina :) Družbo sta... več »

Zafuk v KrniciZafuk v KrniciZafuk v KrniciZafuk v KrniciZafuk v Krnici

Ledinski slap, Jezersko

Še pred odhodom sem vedel, da je plezanje Ledinskih slapov ob iztekajoči zimi slaba ideja. Napovedane temperature niso obetale preveč, a smo vseeno želeli izkoristiti iztekajoče zimske dni. Po dveh z ledom slabih in snegom dobrih sezonah je letošnja v bistvu še slabša - snega zelo malo, ledu pa razen teh nekaj standardnih - bolj ali manj vsako leto zamrznjenih slapov - enako slaba. Ledinska slapova sem nazadnje lezel pred skoraj 10 leti in tako se mi je zdelo, da bi znala biti avantura lepa. In smo šli.... več »

Ledinski slap, JezerskoLedinski slap, JezerskoLedinski slap, JezerskoLedinski slap, JezerskoLedinski slap, Jezersko

Zimske vaje alpincev in prvi del občnega zbora

Prejšnji vikend smo se znova potikali na področju Vršiča: v slapovih pod Prisojnikom, v Krnici, na vrhu prelaza Vršič in po okoliških vršacih. V precej nehvaležnem vremenu smo se vseeno fino imeli, alpinci pa so oddelali še 2. del zimske tehnike z obveznim ponavljanjem preživetja pri ustavljanju s cepinom. V bistvu je šlo bolj za boj za preživetje, ker pri poligonu in hitrosti nismo šparali. Kot je razvidno iz fotografij je število udeleženih pred in po zaustavljanju ostalo enako, vsi so še... več »

Zimske vaje alpincev in prvi del občnega zboraZimske vaje alpincev in prvi del občnega zboraZimske vaje alpincev in prvi del občnega zboraZimske vaje alpincev in prvi del občnega zboraZimske vaje alpincev in prvi del občnega zbora

Pornič na sončni strani Alp #3

Ko se zgodi t.i. powder alert v razsežnostih kot se je ob še enem obisku sončne strani Alp nad Aosto, enostavno ni drugih primernejših besed kot še en zimski pornič. Že tretji po vrsti! Z Borom in Klemnom smo jo sredi noči mahnili iz mesta koliščarjev in po sedmih urah vožnje stali v objemu povsem belih gora! Nekaj fotografij divjanja po pršiču je v nadajelvanju, obširnejšo fotoreportažo pa sem pripravil že tukaj. več »

Pornič na sončni strani Alp #3Pornič na sončni strani Alp #3Pornič na sončni strani Alp #3Pornič na sončni strani Alp #3Pornič na sončni strani Alp #3

Centralni slap pod Prisojnikom

Marko in Rok sva v soboto pred seminarjem o varnosti pred plazovi z Volontarjem plezala Centralca. Slap je solidno narejen in tudi dobro naluknjan, temperature in oblačno/megleno vreme pa kot nalašč za plezanje ledu v senci Prisanka. Fotografije sva prispevala Marko in Rok. več »

Centralni slap pod PrisojnikomCentralni slap pod PrisojnikomCentralni slap pod PrisojnikomCentralni slap pod PrisojnikomCentralni slap pod Prisojnikom

Dvakrat z grebena med Krmo in Pokljuko

Z družino Pikijev smo ta vikend bivali na Pokljuki. Sobotni pozni odhod je obetal vse prej - kot zares fantastičen dan na soncu in v čudovitem pršiču. Napovedi in opisi razmer niso bili vzpodbudni, ampak lokacija je bila določena in prav veliko izbire ni bilo. Greva nekam, kjer še ni sledi, sva si rekla in jo z zložnim tempom mahnila navkreber. Spotoma sva prehitela nekaj turnih smučarjev in še več pešadije, katerih cilj po večini bi po (ne)opremi sodeč verjetno bila obljudena koča na Lipanci.... več »

Dvakrat z grebena med Krmo in PokljukoDvakrat z grebena med Krmo in PokljukoDvakrat z grebena med Krmo in PokljukoDvakrat z grebena med Krmo in PokljukoDvakrat z grebena med Krmo in Pokljuko

Zimski pornič pod Monteroso in Mont Blancom #2

Navadno slabemu začetku sledi dober konec. Vsaj pregovorno je tako...Letošnja zima se je pričela obetavno. A so ti obeti trajali le nekaj dni. Težko opišem nestrpno pričakovanje prvih snežink, ki že po nekaj centimetrih snega preraste v pravo obsesijo: vsakodnevno preverjanje vremenskih napovedi, višine snežne oddeje, stanja razmer doma in v tujini... Večeri pred napovedanimi padavinami so lahko prava živčna vojna. Tista ta resna, ko človek samega sebe pripravi do stanja, ko ni pomirjen s samim... več »

Zimski pornič pod Monteroso in Mont Blancom #2Zimski pornič pod Monteroso in Mont Blancom #2Zimski pornič pod Monteroso in Mont Blancom #2Zimski pornič pod Monteroso in Mont Blancom #2Zimski pornič pod Monteroso in Mont Blancom #2

Po pršič na drugi strani tunelov Visokih Tur

Snežilo je v resnici kar precej in skladno z napovedmi, ki jih gledam kot najzvestejši vernik Boga. Toda veter je bil sneg prek noči močno spihal. Mestoma tako rekoč celo v celoti odpihnil! Snežilo je ob hitrosti vetra preko 70 km/h in še v gozdu ter poraščenih grebenih, kjer navadno najdemo nekaj kvalitetnega pršiča, ga tokrat ni bilo skorajda nič. Le z nekaj iznajdljivosti in še več slepe sreče sva ga našla v kotanjah na drugi strani gore, seveda po tem, ko sva se pri sosedih porivala po... več »

Po pršič na drugi strani tunelov Visokih TurPo pršič na drugi strani tunelov Visokih TurPo pršič na drugi strani tunelov Visokih TurPo pršič na drugi strani tunelov Visokih TurPo pršič na drugi strani tunelov Visokih Tur

Slapovi v Krnici: Drugi slap in Zimska smer

Po tem, ko smo videli porazno stanje Sinjega slapu, smo se danes Džani, Dule, Roman, Nejc, Matevž in jaz v upanju na dobre posledice strašnega "oranžnega alarma" ARSO odpravili iskat zmrznjeno vodo nad Krnico. Telovadili smo v prvem delu Drugega slapu (ki ga je le za okras) ter prvih dveh raztežajih Zimske smeri. Led je sicer kakovosten za pležo, ga je pa občutno premalo in ga bo tale otoplitev še dodatno zdelala, saj voda teče povsod... Zimska smer od daleč zgleda precej bolje kot od blizu, je tanka... več »

Slapovi v Krnici: Drugi slap in Zimska smerSlapovi v Krnici: Drugi slap in Zimska smerSlapovi v Krnici: Drugi slap in Zimska smerSlapovi v Krnici: Drugi slap in Zimska smerSlapovi v Krnici: Drugi slap in Zimska smer

Grebensko prečenje - Škrnatarica - Dovški križ

Osmero slokih mož in ena dolgonoga gospodična se nas je v nedeljo sprehajalo po grebenu med Škrnatarico in Dovških križem... Vzpon smo prišeli z Vrat, nadaljevali čez Gulce in čez Vzhodno grapo na Škrnatarico. Od tam pa po grebenski rezi in dvakrat okrog stolpov po južnem pobočju na Dovški križ ter mimo Bivaka II na Jezerih nazaj v Vrata. Po dobrih 10 urah smo bili znova pri avtu - navdahnjeni z lepotami narave in humorjem odlične družbe! Razširjene vtise tokratne avanture z bogat(ejšo)... več »

Grebensko prečenje - Škrnatarica - Dovški križGrebensko prečenje - Škrnatarica - Dovški križGrebensko prečenje - Škrnatarica - Dovški križGrebensko prečenje - Škrnatarica - Dovški križGrebensko prečenje - Škrnatarica - Dovški križ

Dolkova špica v zimskih razmerah

Dolkova špica je menda že v poletnem obdobju zapostavljen vrh, dasihravno pristop na vrh ni zahteven in s svojimi častitljivimi 2591 m sodi med višje slovenske dvatisočake. Nanj smo se danes z Vrat povzpeli v sprva precej tropskih razmerah: zeleno podrastje, listje na vejah in visoke temperature. Nekje na okrog 1800 m pa smo vendarle dosegli letnemu času primernejše pogoje in z vsakim korakom zavoljo vetra, ki je bil pihal pred dnevi in tudi danes, globlje bredli po snegu, v zadnjih strminah pod grebenom... več »

Dolkova špica v zimskih razmerahDolkova špica v zimskih razmerahDolkova špica v zimskih razmerahDolkova špica v zimskih razmerahDolkova špica v zimskih razmerah

Z alpinci prvič v breg na sneg

Izogibaje se tropski zimi, ki nas očitno čaka, smo danes poskušali srečo nad Pokljuko. Ob temperaturah +8ºC nam to ni najbolje uspevalo, ampak smo kljub zeloooo tanki in mokasti snežni oddeji uspeli opraviti vsaj del zimskih vaj. Ob koncu smo se sprehodili še na vrh Viševnika, kjer smo se zračili kot pršut. Ampak ne na kraški burji, temveč vlažnim in toplim jugu. Prihodnje vaje bodo vsekakor vključevale tudi obredne plese za priklic zime - snega in mraza! Fotografije sva prispevala Tadej in Anže. več »

Z alpinci prvič v breg na snegZ alpinci prvič v breg na snegZ alpinci prvič v breg na snegZ alpinci prvič v breg na snegZ alpinci prvič v breg na sneg

Grebeni nad Tamarjem - uvertura v zimo

Za vikend je bila želja večja od tega, kar bi realno lahko pričakovali za ta letni čas. Snega nad Tamarjem je v bistvu precej malo, zlasti grebeni so spihani. Na poti proti Mojstrovkam smo videli številne poskuse v Butinarjevi grapi, a so vsi obračali. Nadaljevali smo v upanju, da bo više gori ali bliže Jalovcu bolje, a so se naši upi s koraka v korak razblinjali. A prišli smo v hribe in želeli smo izkoristit dva dneva lepega vremena in nadaljevali... na Veliko Mojstrovko, pa Srednjo in Zadnjo,... več »

Grebeni nad Tamarjem - uvertura v zimoGrebeni nad Tamarjem - uvertura v zimoGrebeni nad Tamarjem - uvertura v zimoGrebeni nad Tamarjem - uvertura v zimoGrebeni nad Tamarjem - uvertura v zimo

Na Mojstrovke okrog vogala

Po daljšem mrtvilu z objavami zavoljo vremenske žalosti zadnjih 14 dni in pa dolgotrajnih postopkih sortiranja fotografij z Nepala in Kube, je čas za nekaj besed, fotografij in gibajoče slike ... In tako je tule že stokrat zlajnana Mojstrovka, tokrat v soncu in pocukrana s snegom. Previden korak navzgor in še bolj navzdol in že kmalu smo spet pogrešali sonce... več »

Na Mojstrovke okrog vogalaNa Mojstrovke okrog vogalaNa Mojstrovke okrog vogalaNa Mojstrovke okrog vogalaNa Mojstrovke okrog vogala

Tradicionalni kostanjev piknik 2014

Kot že mnogo let doslej smo tudi tokrat obeležili jesenski dan s tradicionalnim društvenim kostanjevim piknikom. Lansko jesen smo ga izpustili zavoljo slabega vremena, letošnja vroča jesen pa vsaj po temperaturah nikakor ni v ničemer spominjala na prejšnja leta. Vesela družba, povprečen kostanj in lepo vreme so pričali še enemu lepemu dogodku našega športno-turistovskega društva, kjer smo se znova spomnili tudi našega Goldija, ki bi prav na ta dan praznoval svoj rojstni dan in ki nas je tolikokrat... več »

Tradicionalni kostanjev piknik 2014Tradicionalni kostanjev piknik 2014Tradicionalni kostanjev piknik 2014Tradicionalni kostanjev piknik 2014Tradicionalni kostanjev piknik 2014

Jenijeva zajeda, V+, 300 m

Za vikend smo se v tem čudovito monsunskem vremenu odločili izkoristit trenutke brez dežja in veliko sopare pri sosedih. Odpravili smo se plezat Jenijevo zajedo, ki - kdo bi si mislil - poteka po najbolj izraziti zajedi v severni steni s pretežno dobro skalo - Košutnikovega turna. Kot pravijo navodila, za tiste, ki le-te bolj dosledno upoštevajo - je metulj številka 3 potreben za grosse psihologische hilfe ali po domače: v mokri in mestoma sluzasti poči bi bili metulja številka 3 res zelo veseli. Lepo... več »

Jenijeva zajeda, V+, 300 mJenijeva zajeda, V+, 300 mJenijeva zajeda, V+, 300 mJenijeva zajeda, V+, 300 mJenijeva zajeda, V+, 300 m

Zajahaj oblak (VII-/V) ter Mama Korzika (VII-/VI)

Z Džanijem sva izkoristila vremensko luknjo v tem aprilskem vremenu in v štirih polnih dolžinah vrvi splezala omenjeni smeri v Jezerskem vrhu z enim dodatnim raztežajem gospodinje. Svedrovcev je ob vsakem obisku več tako da je treba mestoma že kar pogledat, da ne vpneš napačnega. Najbrž temu botruje tudi nova cesta, ki so jo potegnili takorekoč do vstopa v smer. Sodeč po barvi še precej na sveže. Do prihoda sparine in sonca sva bila fertik. več »

Zajahaj oblak (VII-/V) ter Mama Korzika (VII-/VI)Zajahaj oblak (VII-/V) ter Mama Korzika (VII-/VI)Zajahaj oblak (VII-/V) ter Mama Korzika (VII-/VI)Zajahaj oblak (VII-/V) ter Mama Korzika (VII-/VI)

Jahanje oblakov brez ležanja v travi

Včeraj z Danijem in Gregorjem po koncu delovnega dne ob 18:30h pričetek hoje v breg in na Kriško goro ter od tam proti vesoljnemu nebu... Mirno jadranje s pozibavanjem vzdolž grebena z razgledom za bogove in sončnim zahodom. Minutni klip včerajašnje poznopopoldanske rekreacije pa spodaj... več »

Rojstnodnevno plezanje po stebrih

Za še eno leto bolj odraslega življenja sem si zaželel malo v nebo in želja se mi je k sreči uresničila. Tokrat nisem plezal po skali, temveč sem višino pridobival z jadranjem na termiki in v stebrih. Za prvič mi niti ni šlo slabo. Škoda pa za vnovično brnenje reševalnega helikopterja okrog Storžiča, kjer je spet ugasnilo življenje... več »

Polet z vrha Vajneža (2104 m), Karavanke

Po službi smo se včeraj z Gregorjem in Matejem odpravili na Vajnež v Karavankah po brezpotju od studenca do vrha. Bili smo optimisti in verjeli aladinu! Toda napoved je držala le malo do pod vrha, potem pa nas je zajela megla in oblaki, veter pa ni prav nič pojenjal, skorajda obratno… Po poldrugi uri čakanja smo izkoristili okno in jo ucvrli v dolino. Resnici na ljubo se nam je že pošteno mudilo, saj se je poslavljala še zadnja dnevna svetloba… Nastal je pričujoči filmček! več »

Zajeda s platami nad Vršičem (5c/6a, 5R)

Pred dnevi sem bral o novi smeri nad Vršičem in zapisano je bilo privlačno... Nova večraztežajna smer, ki je obljubljala lepo plezarijo v dobri skali, na sončku in z vzornim varovanjem. In obljuba avtorjev podaljška - Šorna in Koširja - drži! Skala je naravnost super, varovanje v prvih dveh raztežajih več kot vzorno, v ostalih treh tudi dobro, spusti po vrvi opremljeni. Potek podaljška čez plate ima precej prečnic, vendar ves čas po lepih prehodih. Tamladadva alpinca sta bila tudi navdušena in... več »

Zajeda s platami nad Vršičem (5c/6a, 5R)Zajeda s platami nad Vršičem (5c/6a, 5R)Zajeda s platami nad Vršičem (5c/6a, 5R)Zajeda s platami nad Vršičem (5c/6a, 5R)Zajeda s platami nad Vršičem (5c/6a, 5R)

Ogrevalno poplezavanje nad Vršičem

Po več tednih nestanovitnega vremena smo kljub ne najboljši napovedi v nedeljo skočili nad Vršič. Ves čas med oblaki, soncem in vetrom, smo uživali v suhi skali smeri Raz ob Kamenkovem kaminu. Obema alpincema je šlo super od rok in nog, za drugo smer pa si okusa po lepi smeri v suhi skali nista želela pokvarit, zato smo dan zaključili že zgodaj. Nekaj fotografij v nadaljevanju... več »

Ogrevalno poplezavanje nad VršičemOgrevalno poplezavanje nad VršičemOgrevalno poplezavanje nad VršičemOgrevalno poplezavanje nad VršičemOgrevalno poplezavanje nad Vršičem

Plezanje na Krku - Portafortuna in Belove stene

Za vikend smo z alpinci opravili del njihovih obveznosti, kot sestavni del procesa na poti s horizontale v gorsko vertikalo. Za samo plezanje se nam je pridružilo še nekaj preostalih članov društva. In uganite kaj? Imeli smo se super. Skala je odlična, hrapava, le malokje "znucana", smeri dolge in začetniškim korakom v vertikali s plezanjem v vodstvu prijazne... Edina lepotna napaka je bila vročina prvega dne ter s tem povezana nadloga na atletska telesa ter zdravo in svežo kri pretečih klopov. K slabi... več »

Plezanje na Krku - Portafortuna in Belove stenePlezanje na Krku - Portafortuna in Belove stenePlezanje na Krku - Portafortuna in Belove stenePlezanje na Krku - Portafortuna in Belove stenePlezanje na Krku - Portafortuna in Belove stene

Skale Kalifornije za prvomajske praznike

El Capitan, Sentinel Wall, Phantom Spires, Desolation Wall, Eagle Creek in ostali kamni Kalifornije za prvomajski teden so bili dobrodošla sprememba plezalnega okolja. Z Duletom sva zadela letalski karti za Los Angeles in od tam naju je pot v smeri urinega kazalca vodila po najboljših plezalskih destinacijah, ki jih Kalifornija ponuja. V tednu dni sva obredla dobršen del te zanimive dežele: zjutraj sva žrla, čez dan plezala in hodila, potem pa veliko vozila in spotoma spet žrla. Po tamkajšnjih prostranih... več »

Skale Kalifornije za prvomajske praznikeSkale Kalifornije za prvomajske praznikeSkale Kalifornije za prvomajske praznikeSkale Kalifornije za prvomajske praznikeSkale Kalifornije za prvomajske praznike

Smučanje z vrha Rjavine (2532 m)

Človek bi sklepal, da je vrhunec turno-smučarske avanture prav smučarski spust z vrha ter varen povratek v dolino. A v Sloveniji je v resnici češnja na torti KAZEN, ki jo dobiš v tednu dni na dom – seveda s pozdravi in položnico nadzornika Triglavskega narodnega parka! več »

Avantura na samem vrhu Rjavine

Hop cefizelj, pa te imam! Ali pa: v tretje gre rado! Tako nekako se mi je zabliskalo v glavi minulo soboto! A pojdimo lepo po vrsti... Po uvodni najavi na društveni skupini za obveščanje, je napovedana dvodnevna turnosmučarska vikend tura z bivakom pod zvezdami naletela na lep odziv. Ko pa so sledili moji odgovori o tem, da je do tja (iz križišča v Radovni do kamor je urejena cesta) dobrih 18 kilometrov in slabih 1800 višinskih metrov, pa so večinoma prihajali povratni emaili v stilu: dobro hodite pa... več »

Avantura na samem vrhu RjavineAvantura na samem vrhu RjavineAvantura na samem vrhu RjavineAvantura na samem vrhu RjavineAvantura na samem vrhu Rjavine

Predšihtnih ~5000 višinskih metrov pršiča

Zgodnjejutranja izvidnica društvenih kolegov je sporočila slabe razmere nad Pokljuko, zato nas je odneslo v Krnico. A tudi vremenkoti vseh sort so prvoaprilsko šalo z velikimi količinami svežega snega že izkoristili in resnici na ljubo je bilo v KG in Ratečah suho ko poper... V tej hudi stiski, ko smo poklapani že obuvali smučarske čevlje, si je Urbanovc genialno domislil sosednje dežele Italije... Tam pa sreča na kvadrat! V le nekaj jutranjih urah smo naredili nekaj manj kot 5 višinskih kilometrov... več »

Predšihtnih ~5000 višinskih metrov pršičaPredšihtnih ~5000 višinskih metrov pršičaPredšihtnih ~5000 višinskih metrov pršičaPredšihtnih ~5000 višinskih metrov pršičaPredšihtnih ~5000 višinskih metrov pršiča

Črni kal s svežimi alpinci

Po več mesecih snega (veliko) in ledu (malo) smo jo mahnili v skalo in s tamladimi spoznavali prve korake na poti v vertikalo. Vreme je kar dobro služilo, a nas ob prvih oblačkih opomnilo, da vendarle še ni povsem poletje. Dan smo zaključili v Bazi s požrtijo. več »

Črni kal s svežimi alpinciČrni kal s svežimi alpinciČrni kal s svežimi alpinciČrni kal s svežimi alpinciČrni kal s svežimi alpinci

Občni zbor Freeapproved - Vršič 2014

Strašna dejstva o hitrem minevanju časa so prišla na plan minuli vikend na Koči na Gozdu: vse več moškim raste brada, en kup mladih mamic je že povilo otroka, še za vsaj 8 novih vemo, da bodo ugledali luč sveta v kratkem in nenazadnje bomo letošnjo jesen z gala dogodkom proslavili jubiljeno, kar deset letno delovanje našega ljubega športno turistovskega društva. Petkovemu reševanju bazne postaje ob popolnoma zasutem Poštarskem domu nad Vršičem ter večernem učnemu programu z GRS in predavanju... več »

Občni zbor Freeapproved - Vršič 2014Občni zbor Freeapproved - Vršič 2014Občni zbor Freeapproved - Vršič 2014Občni zbor Freeapproved - Vršič 2014Občni zbor Freeapproved - Vršič 2014

Prek (prek)obljudenega Viševnika v samotni raj na zemlji

Letošnjim zavojem v pršiču na slovenskih pobočjih so šteti dnevi. Temperature so vse višje, sneg pa se po padavina vse prje ojuži. Kot tisočeri drugi smo izkoristili prvi sončen vikend po več tednih Mordorju podobnega vremena, in jo (znova) mahnili nad Pokljuko, kjer smo kar trikrat kričali z Viševnika in okoliških kucljev. Ves čas v pršiču, presenetljivo dobro sprijetim s podlago. več »

Naravni antidepresiv: pršič!

Če vprašate kateregakoli zdravnika, vam bo rekel, da je najboljše zdravilo tisto, ki ga v resnici ne potrebujete. Nasveta se držimo kot pijanec plota in se zdravimo v naravi - konkretno v strmih smrekovih gozdovih, kjer po obilnih snežnih padavinah srkamo svež zrak, skačemo in divjamo med drevjem po strminah in se zdravimo umaknjeni od ponorelega sveta... več »

Kdaj se gre hribe? Takoj po sneženju, jasno!

Spet se ponavaljam, ampak za zares dobro smuko je treba v hribe čimpreje po svežih snežnih padavinah. Recept za pričujoči filmček je sledeč: 40-50 cm pršiča, ki ga narava natresa čez noč pri vsaj -5ºC, brezvetrje, dovolj strm smrekov gozd s čimveč skoki in dobri prijatelji, ki te pomagajo rešit, če utoneš! Pa 132 mm pod čevljem in 2 m dolge smuče! Zapri v pečico in 4 ure peci na 200ºC, dokler ne razriješ vseh pobočij in te noge še držijo pokonci! več »

Lučaj od ustaljenih poti po skrite zaloge pršiča

Nazadnje smo se po teh pobočjih vozili pred skoraj 10. leti, ko smo snemali kadre za takrat 1. slovenski smučarski film Lovci na pršič. Spotoma smo skočili še do ca. 100 metrov pod vrh Viševnika, a nas beton in "zorana njiva" ni pretirano mikala, zato smo jo ucvrli navzdol proti Konjščici in od tam spet strmo navzgor. Malo pod grebenom smo naredili prerez in zadovoljni ugotovili, da je sneg mnogo bolj sprijet kot včeraj! No in danes, skoraj desetletje pozneje (po Lovcih na pršič) smo na pobočjih... več »

Lučaj od ustaljenih poti po skrite zaloge pršičaLučaj od ustaljenih poti po skrite zaloge pršičaLučaj od ustaljenih poti po skrite zaloge pršičaLučaj od ustaljenih poti po skrite zaloge pršičaLučaj od ustaljenih poti po skrite zaloge pršiča

Valentinovo v pršiču Viševnika

Takih dni je v letu zelo malo. V vse bolj kratkih zimah še manj. Ampak tu in tam se posreči in prav na hitro smo jo zarezali proti Viševniku, kjer smo se od spodaj do vrha in nazaj kopali v pršiču. Že prej je bila snežna podlaga debela, sinočnjih 15-20 cm pa je še dodatno blagodejno učinkovalo in nam raztezalo usta v nasmeh do ušes. Res pa je, da smo morali držat zobe skupaj, ker bi se sicer zadušili ob goltanju pršečega belega kosmuljčka, ki je izpod smuči letel v obraz. Pozor! Podlaga je zgolj... več »

Valentinovo v pršiču ViševnikaValentinovo v pršiču ViševnikaValentinovo v pršiču ViševnikaValentinovo v pršiču ViševnikaValentinovo v pršiču Viševnika

Zimski pornič pod Monte Roso in Mont Blancom

Zdaj lahko prikimam, da ko se poravnajo planeti in naravnajo zvezde, se zgodi nekaj posebnega. V našem primeru je bil to pravi zimski pornič! Nemogoče je namreč 287 km presmučanim kilometrom v pršiču - globokem do pasu in preko - opisat kakorkoli drugače! Kdor ne pozna občutkov, ki jih prinaša več dni zapored padajoči kosmuljček (op.a. gigantske snežinke, ki padajo z veliko hitrostjo in veliko njih), nas bližnji in društveni kolegi seveda neupravičeno imenujejo testosterona prepolni... več »

Zimski pornič pod Monte Roso in Mont BlancomZimski pornič pod Monte Roso in Mont BlancomZimski pornič pod Monte Roso in Mont BlancomZimski pornič pod Monte Roso in Mont BlancomZimski pornič pod Monte Roso in Mont Blancom

Ledena granitna avantura na 3842 m

Vsak začetek je vznemirljiv. Če ga doživiš v steni in na grebenu ob sneženju, pri -22ºC in povprečnem vetru 70-80 km/h po 11 dneh neprekinjenih aktivnosti v Alpah na smučeh v pršiču in s cepini v rokah v ledu, pa si ga še bolj zapomniš. Tako je moj soplezalec, ki mu je bilo dotično plezanje prvo v višjih hribih, prvo pozimi v kombinirani smeri in kakšno 5. nasploh - doživel dotično avanturo, kjer smo spoznavali brutalno moč narave. Na primer to, da murphyjevi zakoni držijo, ko je najmanj... več »

Ledena granitna avantura na 3842 mLedena granitna avantura na 3842 mLedena granitna avantura na 3842 mLedena granitna avantura na 3842 mLedena granitna avantura na 3842 m

Punta Giordani (4046 m) pod Monte Roso

Po več dneh smučanja v pršiču s pomočjo žičnič smo rabili aktiven počitek. Za to nam je Bor izbral turo na Punta Giordani (4046 m), ki leži neposredno v vznožju najvišjih vrhov Monte Rose. Na izhodišču nismo bili prav zgodnji, a so razgledi na okoliške vršace odtehtali prav vse. Zares lep dan brez oblačka in vidljivostjo vse od Mont Blanca do Gran Paradisa nam je pričaral fantastično kuliso ob vzpenjanju. Bor in Dean sta pridno utirala gaz v kakšnih 30-40 cm šampanjskega pršiča, ki se je... več »

Punta Giordani (4046 m) pod Monte RosoPunta Giordani (4046 m) pod Monte RosoPunta Giordani (4046 m) pod Monte RosoPunta Giordani (4046 m) pod Monte RosoPunta Giordani (4046 m) pod Monte Roso

Pokljuški venček z Vzhodno grapo v Toscu

Še sreča za češnjo na torti! Vzhodna grapa na Tosc je poleg razgledov v (končno!) sončnem vremenu edino zaradi česar se splača podat na ta dolg "križev pot". Kakšnih 20 članov našega preljubega turistovsko-športnega društva se nas je podalo na cilje nad Pokljuko, od Viševnika, do Malega in Velikega Draškega vrha ter čez omenjeno grapo na Tosc. V danih razmerah je smuka bolj kilava oziroma za ljubitelje klasične pomladanske turne smuke največ povprečna. Januarja ne vem kdaj sem nazadnje (če... več »

Pokljuški venček z Vzhodno grapo v ToscuPokljuški venček z Vzhodno grapo v ToscuPokljuški venček z Vzhodno grapo v ToscuPokljuški venček z Vzhodno grapo v ToscuPokljuški venček z Vzhodno grapo v Toscu

Pripravniška, Župančičeva ter M. in V. Mojstrovka

V soboto smo se spravili nad Vršič in upali na lep dan vsaj na višini. Dan je bil lep, vreme pa ne. Polovica je šla čez Pripravniško, polovica čez Župančičevo. Šele nad 2100 metri smo prišli nad meglo in tako samo kratek čas uživali razglede po okoliških vršacih. Razmere v grapah so bile super, zlasti v spodnjem, splazenem delu, kjer je bil čisto ta prav škripavček. Smuka pa je bila ena sama polomija - megla, da bi jo rezal, poleg tega pa ledene kepe, kanali in celi jarki od južnega snega in... več »

Pripravniška, Župančičeva ter M. in V. MojstrovkaPripravniška, Župančičeva ter M. in V. MojstrovkaPripravniška, Župančičeva ter M. in V. MojstrovkaPripravniška, Župančičeva ter M. in V. MojstrovkaPripravniška, Župančičeva ter M. in V. Mojstrovka

Sanjsko po pršiču z Brd nad Pokljuko

Vreme se nas je usmililo in vsaj za krajši čas ohladilo ozračje. Dovolj, da je sneg padal nižje in predvsem to, da je visoko gor padal bolj suh! Nad 1500 metri je sneg izvrsten, danes zjutraj ob prenehanju sneženja celo prvovrsten! Nalogo ratrakiranja od koče naprej sva prevzela z Deanom, pozneje pa so utiranje gazi nadaljevali tudi Primož, Miha in Jernej. Kmalu po našem prihodu nas je grebenu objela megla, ki se je valila iz Krme. S polno hitrostjo smo zavijugali med drevesi, ki so služili kot... več »

Sanjsko po pršiču z Brd nad PokljukoSanjsko po pršiču z Brd nad PokljukoSanjsko po pršiču z Brd nad PokljukoSanjsko po pršiču z Brd nad PokljukoSanjsko po pršiču z Brd nad Pokljuko

Pršičarjenje na Debeli peči in Brdih

Dan se je (znova) začel z dežjem. Na izhodišču je bila mešanica dežja in snega prav nadležna. Toda vajenim slabega vremena zadnjega obdobja nam priprave na mokrem niso predstavljale večjega miselnega napora. Kmalu nas je bilo vseh 12 nared in mahnili smo jo v ravni vrsti navkreber. Nekje nad 1500 m se je sodra spremenila v moker sneg, nad 1700 m pa je snežilo že prav zares. Pod to mejo je sneg težak, moker, kompakten in neprijeten za smuko. A naše želje po pršiču so bile uslišane više gori, kjer... več »

Pršičarjenje na Debeli peči in BrdihPršičarjenje na Debeli peči in BrdihPršičarjenje na Debeli peči in BrdihPršičarjenje na Debeli peči in BrdihPršičarjenje na Debeli peči in Brdih

Gaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazov

Po Džanijevem hitrem uvodnem tempu smo vrh vršiča ubrali dobro staro strategijo v boju proti sovražnemu globokemu snegu: ruskega stoterca! Izmenjaje smo vsak po svoje rili, kopali, plavali in se borili ter po 100 utrjenih stopinjah odsopihali na konec vrste. Vsak višinski meter je bil v današnjih razmerah težko prigaran! V ozadju nas je ves čas spremljala simfonija bobnenja plazov čez Prisankovo severno steno, medtem ko smo se mi z zvijačo izogibali nevarnostim: navigirali smo med poraslimi deli in... več »

Gaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazovGaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazovGaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazovGaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazovGaženje na vrh Šitne glave s simfonijo plazov

Mala Martuljška Ponca pozimi iz Krnice

Pisana druščina nas je danes ob 8. uri odkorakala v Krnico in od tam naprej v višave. S snegom skopa in visokimi temperaturami radodarna zima nam je obetala zafrknjeno razmero. In nismo se motili: najprej smo se pobijali čez zasneženo minsko polje balvanov in rušja v spodnjem delu. Sledilo je plezanje čez prvi strmi pas ruševja, ki je našo 12 člansko izletniško ekipo oklestil za prva dva. Po dodatnih 400 višinskih metrov, zgoraj, že visoko nad Dnino se je jurišna ekipa skrčila še za 3 člane. Od... več »

Mala Martuljška Ponca pozimi iz KrniceMala Martuljška Ponca pozimi iz KrniceMala Martuljška Ponca pozimi iz KrniceMala Martuljška Ponca pozimi iz KrniceMala Martuljška Ponca pozimi iz Krnice

Slap Moonwalker (WI4-, 100 m, 2.P), Tamar

Andrej, Dean in jaz smo danes domnevno opravili še 2. ponovitev slapu Moonwalker. Po nekaj izmenjanih SMSih z legendo Andrejem Pečjakom, ki je z Nejcem dan prej opravil 1.P in ko sem ga povprašal o varnosti pleže na kar mi je odgovoril, da naj o varnosti vprašam za mnenje svojo mamo, da sicer pa je slap lep - smo lagano sportski ob 8h krenili iz meglenega žabarskega naselja na še bolj megleno in občasno orošeno Gorenjsko. Dostop je kratek, a zabeljen z gnilim snegom in spolzkimi skalami. Prvi raztežaj... več »

Slap Moonwalker (WI4-, 100 m, 2.P), TamarSlap Moonwalker (WI4-, 100 m, 2.P), TamarSlap Moonwalker (WI4-, 100 m, 2.P), TamarSlap Moonwalker (WI4-, 100 m, 2.P), TamarSlap Moonwalker (WI4-, 100 m, 2.P), Tamar

Slapovi v Krnici in v Prednji glavi

S ta frišnimi alpinci smo jo mahnili v Krnico. Prva (trojna) naveza v desni curek Drugega slapu v Krnici in original nadaljevanje, druga naveza pa prve raztežaje Zimske smeri v Prednji glavi. Led je bil s ptičje perspektive zapažen pred dnevi, saj je bilo v Krnici kot v hladilniku. Tudi današnji dan ni razočaral in v senčni Krnici je bilo cel dan mrzlo, a le dokler se nismo prekolovratili v višje raztežaje. Tam je ledu manj, vode pa več. Ostali slapovi tudi nekako stojijo, marsikaj bi se že dalo... več »

Slapovi v Krnici in v Prednji glaviSlapovi v Krnici in v Prednji glaviSlapovi v Krnici in v Prednji glaviSlapovi v Krnici in v Prednji glaviSlapovi v Krnici in v Prednji glavi

Robičje in situacija nad Vršičem

Danes smo telovadili nad Vršičem in gazili tistega nekaj malega snega, kar ga je mati narava odložila v Julijcih. Mestoma ga je skupaj napihalo malo več in ga zapacalo med rušje, v katerem smo danes lep del popoldneva plavali proti vrhu Robičja, kjer smo bili nagrajeni s sunki severozahodnega vetra in fantastičnimi razgledi! več »

Robičje in situacija nad VršičemRobičje in situacija nad VršičemRobičje in situacija nad VršičemRobičje in situacija nad VršičemRobičje in situacija nad Vršičem

Mrežce nad Pokljuko

Z Boštjanom s sva izkoristila sončni dan pred odhodom na Vršič z alpinci za hitro turco nad Pokljuko. Po precej uvodnih zapletih z zamudami in avtomobilsko okvaro sva se vendarle privlekla na razgleden vrh nad Blejsko kočo. Smučarske razmere so bile precej obupne in je šlo bolj za obliko hitrega sestopa kot kakšne resne smučarije. Na 10 metrih so se izmenjali pršič, predirajoča se kloža s skorjo (prijetno za meča in kolena) ter trda kloža, ki nosi, potem pa spet ne. Razgledi pa so bili bogovski! več »

Mrežce nad PokljukoMrežce nad PokljukoMrežce nad PokljukoMrežce nad PokljukoMrežce nad Pokljuko

V ledu pod Prisojnikom

Kdo bi si mislil, da bi v času kvazi-tople-grede in globalnega segrevanja spet kdaj na prvi meteorološki dan zime nabijal led? Jaz že ne. In tudi ne trop pridnih in mraz stoično prenašajočih alpincev, s katerimi smo ta vikend vadili zimske manevre pod Vršičem. V soboto zimska tehnika in predavanje Aljaža Anderleta, ubijanje z izvrstno hrano domače kuhinje v zavetju Koče na Gozdu in predčasno malo varnega gibanja po ledenikih in naposled še bonus led! Desni slap pod Prisojnikom bi se že dalo... več »

V ledu pod PrisojnikomV ledu pod PrisojnikomV ledu pod PrisojnikomV ledu pod PrisojnikomV ledu pod Prisojnikom

Struška v vetrovnih Karavankah

Veter ni prav nič pojenjal. V bistvu obratno. Če je bilo včeraj na Viševniku orkansko, je bilo danes na vrhu Struške v Karavankah že skorajda epsko. Realno je bilo res mrzlo, dasihravno napovedanih -15C najin termometer ni pokazal. Bilo pa je solidnih 8C pod ničlo z vetrovi katerih hitrost je bila dovoljšnja, da naju je metalo po tleh in tik pod vrhom je veter postal precej nadležen. Lokalno so strmine vzhodno od Struške spihane do gole trave in skal, spet drugod so zamedi debeli več metrov.... več »

Struška v vetrovnih KaravankahStruška v vetrovnih KaravankahStruška v vetrovnih KaravankahStruška v vetrovnih KaravankahStruška v vetrovnih Karavankah

Orkanski Viševnik in turna smuka v novi sezoni

Danes ne prezgodaj zjutraj smo zaorali na Viševnik. Krepka streznitev v obliki mraza (-7C na parkirišču) in potem z orkanskim vetrom više kot smo šli, je poskrbela za to, da se nam pojem zima bolj vtisne v spomin. Prva turna smuka pri v letošnji sezoni v soncu in močnem vetru je bila odlična, kljub mestom s kložo, ki se dela po zelo hitrem postopku. Zahvaljujoč orkanskemu vetru, ki je nosil vrtince snega širom pobočja. Izkoristili smo verjetno zadnje urice sonca ter skrite grabne pršiča. Aja - vmes... več »

Orkanski Viševnik in turna smuka v novi sezoniOrkanski Viševnik in turna smuka v novi sezoniOrkanski Viševnik in turna smuka v novi sezoniOrkanski Viševnik in turna smuka v novi sezoniOrkanski Viševnik in turna smuka v novi sezoni

Z vrha Kukove špice v prepad

Za prijatelje, ki so onega dne kot prvi doslej odleteli z vrha Kukove špice, sem zmontiral filmček o prehodu jeseni v zimo! več »

Aurora Polaris - dokumentarni film (50 min)

Po natanko letu dni od razprodane premiere v Cankarjevem domu, domačih in tujih predvajanjih ter večkratni uprizoritvi na TVS 1 in 2, je naš dokumentarni film Aurora Polaris od danes na voljo za ogled v celoti na spletu. Vabljeni k ogledu in komentarju. Aurora Polaris - Dokumentarni film o odpravi članov društva Freeapproved na slabo raziskan in neimenovan ledenik na zahodu Aljaske. Bazni tabor manj poznanega gorovja leži globoko v senci popularnejših vrhov, preko 200 km zračne razdalje do prve... več »

Kukova špica nad Vrati (2427 m)

Ta impozanten vrh nad Vrati mimo katerega se peljemo vsakič, ko gremo proti Vršiču, bode v oči. Lepa oblika in zanimiva pobočja pozimi dajejo vtis, da so tam zato, da jih prehodiš in posmučaš. No in tako je naneslo, da se nas je 10 odpravilo pogledat vrh od blizu. In če se ne motim ni bil še prav nihče izmed naše skupine pred tem na vrhu. Skupno smo ugotovili, da je do vrha kar dolga in da se do sedla vleče kot pasja čreva. Ključ se pravzaprav začne malo pod sedlom, ko se svet postavi bolj... več »

Kukova špica nad Vrati (2427 m)Kukova špica nad Vrati (2427 m)Kukova špica nad Vrati (2427 m)Kukova špica nad Vrati (2427 m)Kukova špica nad Vrati (2427 m)

Popotiško-plezalne avanture v Afriki

Dvaindvajset mandeljcev nas je bilo namenjenih na staro celino, da po dolgem in počez prečešemo Maroko - med drugim zajahamo tudi kamele in zavijemo še saharsko puščavo, se navijamo v odličnem rdečem apnencu soteske Todre in spoznavamo vse ostale bolj in manj daljne kraje. Da ne bomo spet preveč nedružabni, bomo tudi tokrat naše občutke in izkušnje s člani delili na predavanju v živo. Podrobnosti z datumom in uro sledijo na grupi. več »

Popotiško-plezalne avanture v AfrikiPopotiško-plezalne avanture v AfrikiPopotiško-plezalne avanture v AfrikiPopotiško-plezalne avanture v AfrikiPopotiško-plezalne avanture v Afriki

Zlato obarvan Goli vrh (1787 m) nad Jezerskim

Ne zgodi se mi pogosto, da bi se mi kdo tako (odkrito) posmehoval, kot so se mi na vrhu Golega vrha na petkovi pošihtnici prijatelji. Najprej, ko sem se tlačil v mrežasto zaščitno opremo in kmalu zatem, ko so videli moj material nad glavo... Šest se nas je uspešno zagnalo proti travnikom v dolini, dva pešaka (ki to ne bosta več dolgo) pa sta jo urno ucvrla v dolino... Fotografije je tokrat prispeval Matevž Gradišek. več »

Zlato obarvan Goli vrh (1787 m) nad JezerskimZlato obarvan Goli vrh (1787 m) nad JezerskimZlato obarvan Goli vrh (1787 m) nad JezerskimZlato obarvan Goli vrh (1787 m) nad Jezerskim

Greben med KG in Martuljkom do Rigljice

Ker smo že petkovo pozno popoldne izkoristili za lomastenje v breg in letenje z njega, je zmanjkalo volje in energije za (pre)zgodnje sobotno vstajanje. Z Borom sva jo zato z nekaj urno zamudo mahnila za Džanijem in Maretom, ki sta že plezala na Rogljico, ko sva midva s hojo šele pričela. Cilj dneva ni bil točno določen. Pomembno nama je bilo le to, da se naužijeva razgledov jesensko obarvanih kucljev na obeh straneh. Na sestopu z Rigljice sva se slišala še z Džanijem in Maretom, ki sta v kamnolomu na... več »

Greben med KG in Martuljkom do RigljiceGreben med KG in Martuljkom do RigljiceGreben med KG in Martuljkom do RigljiceGreben med KG in Martuljkom do RigljiceGreben med KG in Martuljkom do Rigljice

Vzpon na Brano in polet z njenega vrha

Poznopopoldanski izleti s hitrim povratkom v dolino so več kot primerna rekreacija za pisarniške molje. Gregor, Matevž in jaz smo se tako po službi konec tedna odpravili v Kamniško Bistrico in od tam v nekaj manj kot dveh urah priskakljali na vrh Brane. Če je visoka 2251 m ali 2253 m ne vem, ker se na internetu pojavljata obe višini, vsekakor pa smo bili v dolini hitreje: celih 6 minut! Čeprav so se vremenski bogovi lepo pogodili in so bili veter, oblačnost in mir v zraku v sozvočju - je mraz malček... več »

Slovenska smer v Triglavu (Frelihov izstop)

Pred dnevi smo Džanozo, Rok in jaz kot snemalni del ekipe spremljali gorskega vodnika Tomaža Jakofčiča - Jakata s klientoma: očetom in sinom s presajenimi pljuči. Slednji je glavni nastopajoči, o katerem nastaja nov dokumentarni film, ki ga snemamo v produkciji Studia Virc za TV SLO. Slovensko smer sem doslej plezal le pozimi, tokratni vzpon pa je bil prvi v kopnih razmerah. Smer je bila lepo suha in po občutku bi rekel, da tudi že lepo "sezonsko očiščena" razmajanih skal. Frelihov izstop je tudi lep... več »

Slovenska smer v Triglavu (Frelihov izstop)Slovenska smer v Triglavu (Frelihov izstop)Slovenska smer v Triglavu (Frelihov izstop)Slovenska smer v Triglavu (Frelihov izstop)Slovenska smer v Triglavu (Frelihov izstop)

Nad Šitom glava in M., V. ter Zadnja Mojstrovka

Ne zgodi se pogosto, da pozabim fotoaparat ali kamero, še manjkrat pa da ne spišem utrinka kje smo bili in kaj smo počeli. Ampak ker čas res hitro beži, dela vseh sort pa je vsak dan več, tokrat objava z nekaj zamude ... Najprej sva jo z Deanom mahnila pred poslabšanjem vremena in dežjem na njegovo prvo bolj pokončno planinsko turo v steber ob Kamenkovem kaminu. Glede na temperature, močan veter in prihajajoče dežne kaplje je bila izbira odlična. Sicer sem imel v spominu, da je smer III z enim... več »

Nad Šitom glava in M., V. ter Zadnja MojstrovkaNad Šitom glava in M., V. ter Zadnja MojstrovkaNad Šitom glava in M., V. ter Zadnja MojstrovkaNad Šitom glava in M., V. ter Zadnja MojstrovkaNad Šitom glava in M., V. ter Zadnja Mojstrovka

Polet z Golega vrha nad Jezerskim

Z Gregorjem sva jo po službi mahnila navkreber in se vrgla v dolino z Golega vrha. Dobra kondicijska in hiter povratek v dolino, če bi še vreme (veter) malce bolje sodeloval, bi bilo pa že preveč popolno :) več »

Mala in Velika Baba čez Jenkovo planino

Medtem ko so se kar trije možaki spravili v N.C. smer v Veliki babi smo se Skali, Petra, Orion in Anže odpravili na ogled in analizo potencialnih snemalnih lokacij za nov projekt. Planinsko smo jo mahnili čez Jenkovo planino na greben med Babe. Vreme namenu ni najbolj služilo, saj so se vrhovi kopali v oblakih, čez grebene pa so se podile meglice. A nič ne de: prilomastili smo na vrh in zaključili v dolini, ko se je že pokazal sonček. več »

Mala in Velika Baba čez Jenkovo planinoMala in Velika Baba čez Jenkovo planinoMala in Velika Baba čez Jenkovo planinoMala in Velika Baba čez Jenkovo planinoMala in Velika Baba čez Jenkovo planino

Čez kanjon slapa Pršjak - kanjoning Tolmin

S kar nekaj zamude sem končno spravil skupaj še filmček z našega čofotanja v kanjonu slapa Pršjak. Sodobno se temu početju reče kanjoning. Vsi smo se šli tovrstno početje prvič in smo bili res navdušeni. Očitno je v vsakemu nekaj otroka in brodenje po vodi, skakanje v tolmune in dričanje čez slapove v kristalno čisti vodi je res nekaj posebnega. Zahvala gre tudi športni agenciji Maya iz Tolmina, katere inštruktorji in vodiči so nas peljali v omenjeni kanjon. Super! več »

Jadranje Freeapproved 2013

Tudi letos smo odšli pomorskim dogodivščinam naproti. Tokrat sicer za nekaj časa verjetno zadnjič na nam bližnji Jadran, ki je kljub muhastemu vremenu znova navdušil - naslednjič bomo jadra razpeli na oni strani Atlantika! Prvi dan nas je žal že po dveh urah vožnje v smeri zahoda razočaral zlomljen zglob pri desnem krmilu, tako da smo se zvečer vrnili na izhodišče v marino, kjer so nam zaradi napake potapljača, ki je krmilo napak obrnil, odpravili težavo. Sledil je deževni večer, ki je sredi... več »

Jadranje Freeapproved 2013Jadranje Freeapproved 2013Jadranje Freeapproved 2013Jadranje Freeapproved 2013Jadranje Freeapproved 2013

Aurora Polaris to nedeljo na TVS 1 ob 15. uri

V nedeljo, 25.8. bo ob 15. uri na TV Slovenija 1 predvajan naš dokumentarni film Aurora Polaris z Aljaske. Aurora Polaris je dokumentarni film o avanturah v visokogorju skritih kotičkov Aljaske. Govori o občutkih in doživetjih ob odkrivanju delčka planeta, ki je vse do prihoda ekipe Freeapproved ostajal malo raziskan in nedotaknjen, vrhovi neosvojeni in neimenovani, bazni tabor pa je od zadnje človeške naselbine ločilo stotine kilometrov zimske pustinje. Film prikazuje dogodivščine skupine 10... več »

Tradicionalni tabor Freeapproved Dolomiti 2013

Čemu se reče temu nekajdnevnemu dogodku tabor ne vem. Najbrž zato, ker taborimo. Spimo v šotoru. V kampu, ki je vsako leto na drugi lokaciji, a vselej ob reki. In vsako leto je hladneje. Letos tudi najbolj. A nič ne de: skala v Dolomitih je čvrsta, prijemi dobri, razgledi kičasti kot le kaj, center Cortine ne rabi mojega pridevnika, razpoloženje udeležencev na višku in ambicije vsiokoleteče. Najbolj aktivna Blaž in Monika sta se tam mudila najprej en teden in po krajši pavzi v Dolomite odšla še za... več »

Tradicionalni tabor Freeapproved Dolomiti 2013Tradicionalni tabor Freeapproved Dolomiti 2013Tradicionalni tabor Freeapproved Dolomiti 2013Tradicionalni tabor Freeapproved Dolomiti 2013Tradicionalni tabor Freeapproved Dolomiti 2013

Bavarska v Triglavu + šoder do vrha (IV+/500 m)

S plačilom 3,50 EUR je v Triglavskem narodnem parku, edinem parku v Sloveniji, dovoljeno marsikaj. Tako se nam je dolina Vrat trem nedeljskim pohodnikom 11. avgusta prikazala v vsem svojem blišču (in bedi). Stotine avtomobilov parkiranih na travi, na pašnikih, v gozdu, ob stezicah, ob Aljaževem domu, ob zimski sobi, na poti na Škrlatico, pred, ob in za Šlajmerjevim domom in tudi na dovozih do heli ploščadi. Igra skrivalnic šotorjenj na ustreznih mestih v gozdu, avtodomi ob reki in potočkih, ostanki... več »

Bavarska v Triglavu +  šoder do vrha (IV+/500 m)Bavarska v Triglavu +  šoder do vrha (IV+/500 m)Bavarska v Triglavu +  šoder do vrha (IV+/500 m)Bavarska v Triglavu +  šoder do vrha (IV+/500 m)Bavarska v Triglavu +  šoder do vrha (IV+/500 m)

Špik hude police in kanjoning na Pršjaku

Pred hudo vročino, ki vlada našim krajem in širšemu evropskemu prostoru se je težko uspešno skriti. Ena izmed možnosti je čimbolj mrzla voda. K sreči je v Sloveniji (še) ne manjka. Tako nas je v soboto Maya športna agencija iz Tolmina peljala na kanjoning v Pršjak. Čeprav imam vodo in lazenje po tolmunih rad, se kanjoninga v pravem pomenu besede doslej še nikoli nisem šel. Kot tudi ne ostali. Na Labrci so nas lepo sprejeli, razložili pravila igre, predstavili kose opreme, ki smo jo pomerili in... več »

Špik hude police in kanjoning na PršjakuŠpik hude police in kanjoning na PršjakuŠpik hude police in kanjoning na PršjakuŠpik hude police in kanjoning na PršjakuŠpik hude police in kanjoning na Pršjaku

Vzhodna smer v Mali Rinki (IV/III, 350 m)

Namesto, da bi kot nekdanji sošolec v hladu zavetja doma razgibaval možgančke z igranjem www.888poker.si, smo se kljub pasji vročini odpravili v hribe. Prednost izjemne vročine tudi v gorah je ta, da si v steni kakor je Mala Rinka in zlasti Vzhodna smer - edina naveza. To srečo imava z Duletom pripisati najprej zgodnjemu vstajanju in spanju na koči na Okrešlju, malček pa morda tudi vremenu in temperaturam, saj sva šele na sestopu opazila nekaj navez v smeri. Tudi v Igličevi je bilo nabasano. Soncu in... več »

Vzhodna smer v Mali Rinki (IV/III, 350 m)Vzhodna smer v Mali Rinki (IV/III, 350 m)Vzhodna smer v Mali Rinki (IV/III, 350 m)Vzhodna smer v Mali Rinki (IV/III, 350 m)Vzhodna smer v Mali Rinki (IV/III, 350 m)

Srednja Rateška Ponca (2228 m)

Z Borom sva danes pred službenimi obveznostmi skočila v breg. S časom 02:29'02.4 sva od avta prisopihala do vrha Srednje Rateške Ponce, katere strmo-vzpenjajočo se pot od koče v Tamarju si bom še nekaj časa zapomnil. Takoj ko sva stopila ven s prijetnega hladu gozda je udarila vročina in kljub temu, da sva na vrhu Ponce stala že pred sedmo uro zjutraj, je od naju pošteno teklo. Kot kaže se nam obeta še bolj peklenski vikend... S poti je za omenit poleg velike strmine še eno nadlego in sicer pajkove... več »

Srednja Rateška Ponca (2228 m)Srednja Rateška Ponca (2228 m)Srednja Rateška Ponca (2228 m)Srednja Rateška Ponca (2228 m)Srednja Rateška Ponca (2228 m)

Lipanski vrh pozno popoldan

Včeraj - v petek popoldne - smo se ob 17h odpravili z razgrete betonske mini-džungle Ljubljane in se namenili na svež zrak nad Pokljuko. Z nami je bil tudi legendarni pes Saturn, sicer pa Žiga, Dule, Skali in jaz. Urno smo sopihali v breg in po 43 minutah hoje prispeli na Lipanski vrh. Tam sta naju že pričakala tudi zakonca Korinšek, ki sta šla po delovnem tednu prav tako prečistit pljuča in se naužit razgledov pred nadaljevanjem poti v Bohinj. Onadva na zahod in navzdol, mi štirje pa še malo po... več »

Lipanski vrh pozno popoldanLipanski vrh pozno popoldanLipanski vrh pozno popoldanLipanski vrh pozno popoldanLipanski vrh pozno popoldan

Petkova pošihtnica nad Jezerskim

V petek po službi smo se Dani, Dule, Žiga, Joško in jaz odpravili na Jezersko. Vsakič znova smo presenečeni kako lepo urejeno je Zg. Jezersko in še zlasti neposredna okolica okrog novega Gorniškega centra Dava Karničarja. Novost za nas je bilo tudi rušenje skednja/kmetije Ancelj, kjer bo najbrž v kratkem zraslo nekaj novega. Kar je še bolj pomembno je to - da so travniki in s tem pristajalne piste vzorno urejene :) Misleč, da smo zelo počasni, smo se vseeno na vrh Golega kuclja vendarle zbasali v 1... več »

S tamladimi prvič v steno

Pot nas je znova zanesla v hribovit predel Slovenije. Vreme je obetalo sončno pripeko in prijetne temperature, a smo že ob izhodu iz avtomobila v nahrbtnike dodali kakšen kos oblačila. Kakopak ne bi, če pa mi je že po nekaj minutah zavejal hladen severni piš naravnost pod kombinežo in me dodobra prebudil. Zgodnja ura je bila za izbrani cilj nujna, saj se je pogled z vrha prvega raztežaja nazaj pod steno ustavil na še vsaj 3-4 navezah, naval pa do našega izstopa ni pojenjal. Govorimo kajpak o popularni... več »

S tamladimi prvič v stenoS tamladimi prvič v stenoS tamladimi prvič v stenoS tamladimi prvič v stenoS tamladimi prvič v steno

Plezališče Čreta

K sreči sem že malo pozabil, da je dostop v Čreto dolg in da se vleče kot pasja čreva. Verjetno zato tudi takšno ime plezališča, v katerem nas je plezalo 10 fatkotov in še pozneje še kar nekaj ostalih plezalk in plezalcev. Lušten dan v prijetni senci in optimalnih temperaturah. več »

Plezališče ČretaPlezališče ČretaPlezališče ČretaPlezališče ČretaPlezališče Čreta

Mt. Batur (1717 m) - vulkan v Indoneziji

Zavoljo boljšega zdravja je vikende treba preživljat aktivno. In da ni vedno v isti breg se za zaganjat, je fino ritem tu in tam malo spremenit. Namesto Šmarne gore se je šlo v nedeljo zato na vulkan Batur v Indonezijo. Ni ravno najbližje - je pa zelo lepo in predvsem drugače. Posebnost magičnega sončnega vzhoda na vrhu je sicer zamenjal osvežujoč dež in nemarna megla, ampak za razmigat kosti je bilo dovolj, še zlasti po vzponu z utapljanjem v Oceanu, kjer je na minus 34m zelo živo. Velikanske ribe,... več »

Mt. Batur (1717 m) - vulkan v IndonezijiMt. Batur (1717 m) - vulkan v IndonezijiMt. Batur (1717 m) - vulkan v IndonezijiMt. Batur (1717 m) - vulkan v IndonezijiMt. Batur (1717 m) - vulkan v Indoneziji

Pokljuška smer (V+/IV, 120 m)

Po tem, ko smo se odpeljali s Krme in zdrveli na Vršič snemat Špik in Škrlatico, smo noč (znova) prebili v Koči na Gozdu. Po večerji smo popadali v postelje in umrli do zjutraj. Hiter zajtrk in že smo bili na poti proti smeri Skozi okno, za katero v vodničku piše, da je ena lepših v ostenju NŠG. Šele po preplezanem prvem raztežaju, ko je dol popadalo na stotine kilogramov skalovja sem opis prebral do konca in zasledil zanimiv stavek, da od lanskega poletja nad smerjo preti nevarno skalovje, ki... več »

Pokljuška smer (V+/IV, 120 m)Pokljuška smer (V+/IV, 120 m)Pokljuška smer (V+/IV, 120 m)Pokljuška smer (V+/IV, 120 m)Pokljuška smer (V+/IV, 120 m)

Jesih-Potočnik (IV/III, 500 m) v Debeli peči

Pred odhodom na delo z velikimi morskimi sesalci preko luže sva z Duletom peljala Brigito v eno malo bolj steni podobno steno. Za začetek smo tako izbrali Debelo peč in njeno severno steno ter priljubljeno smer Jesih-Potočnik. Poleg nas treh so isto steno izbrali še Monika in Blaž, ki sta že zarana šibala v Sekločevo smer, ter Džani, Robi in Boštjan, s katerimi smo sočasno dostopali, le da so oni trije šibali v Raz. Smer sem plezal prvič in bil nad skalo v stmih delih kar pozitivno presenečen,... več »

Jesih-Potočnik (IV/III, 500 m) v Debeli pečiJesih-Potočnik (IV/III, 500 m) v Debeli pečiJesih-Potočnik (IV/III, 500 m) v Debeli pečiJesih-Potočnik (IV/III, 500 m) v Debeli pečiJesih-Potočnik (IV/III, 500 m) v Debeli peči

Direktna v Špiku (V+, 900 m)

Točno teden dni nazaj smo s Tino Di Batisto in Tomažem Jakofčičem splezali Direktno smer v Špiku. Ni šlo za čisto navaden vzpon, saj je bilo naše plezanje namenjeno snemanju za novi dokumetarni film - Dokumentarni portret Mire Marko Debelak, ki nastaja v produkciji Studia Virc za TV SLO. V sredo zvečer po službi smo krenili do zgledno urejenega bivaka pod Špikom. Z izjemo nekaj tečnih polhov in par dolgih strigel, ki so pretile predvsem moji (pre)burni domišljiji, je noč minila mirno. Zarana smo... več »

Direktna v Špiku (V+, 900 m)Direktna v Špiku (V+, 900 m)Direktna v Špiku (V+, 900 m)Direktna v Špiku (V+, 900 m)Direktna v Špiku (V+, 900 m)

Tradicionalni poletni piknik

Preden se raztepemo na vse konce in kraje sveta se pred poletjem člani dobimo na tradicionalnem pikniku. Na oko sem sicer naštel okrog 70 osebkov, težava je pa v tem, da se v trebuhih mnogih bodočih mamic skriva še vsaj 7 (sedem!) palčkov, ki rastejo in bodo čez čas privekali na plano... Zaradi preobilnega nažiranja po abstinenci od pijače in hrane v Julijcih sem se do postelje komaj privlekel, fotografije pa z bolečino v trebuhu le uredil in jih nekaj tudi nalimam na ogled. Nekatere je stisnila... več »

Tradicionalni poletni piknikTradicionalni poletni piknikTradicionalni poletni piknikTradicionalni poletni piknikTradicionalni poletni piknik

Zimske razmere v Špiku

Pred prihajajočim snemanjem dokumentarnega portreta o Miri Marko Debelak v severni steni Špika s Tino Di Batisto in Tomažem Jakofčičem in v produkciji fabrike Virc, smo si šli Dule, Bor in moja malenkost ogledat zanimivosti na dostopu ter pokukat razmere v severni steni Špika. Od daleč zgleda precej zimsko in smo si želeli, da bi bilo od blizu boljše. Pa ni bistvene razlike - snega je še kar nekaj, višje v steni pa smo desno od Direktne smeri s povečavo uzrli celo vodni led. Držimo pesti, da... več »

Zimske razmere v ŠpikuZimske razmere v ŠpikuZimske razmere v ŠpikuZimske razmere v ŠpikuZimske razmere v Špiku

Sonce na Primorskem

Po kakšnem mesecu dni monsunskega obdobja je danes v nekajurni vremenski luknji dokazalo, da sonce še obstaja. Za nekaj kratkih trenutkov smo ga uzrli med pležo v plezališču Črni Kal, kjer je odslej poleg obilice klopov na voljo tudi brezžično internetno omrežje. več »

Sonce na PrimorskemSonce na PrimorskemSonce na PrimorskemSonce na PrimorskemSonce na Primorskem

PPPPP Roadtrip po Makedoniji

Kratica PPPPP ali 5P stoji za plezalno-pohodniško-planinsko-popotniško-padalski roadtrip po Makedoniji, ki smo ga člani Freeapproved odpeljali v približno 3200 km dolgem zamahu po Balkanu. Pomisleki o tem ali bo fino so izpuhteli, ko smo pobrali še zadnjega sotrpina na krovu našega kombija. Odbita avantura po Balkanu se je pričela in končala v velikem slogu, vmes pa smo videli, okusili in doživeli ogromno novega in zanimivega. Divja vožnja, plezanje, kopanje, gradnja, letenje, speedflying, plavanje,... več »

PPPPP Roadtrip po MakedonijiPPPPP Roadtrip po MakedonijiPPPPP Roadtrip po MakedonijiPPPPP Roadtrip po MakedonijiPPPPP Roadtrip po Makedoniji

Makedonija roadtrip

Pomisleki o tem ali bo fino so izpuhteli, ko smo pobrali še zadnjega sotrpina na krovu našega kombija. Odbita avantura po Balkanu se je pričela in končala v velikem slogu, vmes pa smo videli, okusili in doživeli ogromno novega in zanimivega. Divja vožnja, plezanje, kopanje, gradnja, letenje, speedflying, plavanje, delo, hranjenje, planinarjenje in spet vožnja je samo nekaj izmed aktivnosti, ki smo jih zganjali v Makedoniji. Teh nekaj fotografij služi zgolj kot vabilo članom na naše potopisno... več »

Makedonija roadtripMakedonija roadtripMakedonija roadtripMakedonija roadtripMakedonija roadtrip

Pridni gredo v nebesa, poredni pa na Rjavino!

Ljudska modrost pravi, da gredo pridni v nebesa, poredni pa v pekel. Ker so (skoraj) vsi udeleženci tokratnega kolektivnega gorskega nočnega turizma pridni, smo si šli ogledat kako v resnici izgledajo nebesa pod Rjavino. Da smo do tja prišli, smo sicer najprej morali čez pekel, ki se je pričel po službenih obveznostih. Eden za drugim so moji prijatelji za skupinski spanec podlegali mukam težkih nahrbtnikov, pekočih stegen, suhih žrel in nenazadnje velikih, res velikih žuljev. Dan smo naposled... več »

Pridni gredo v nebesa, poredni pa na Rjavino!Pridni gredo v nebesa, poredni pa na Rjavino!Pridni gredo v nebesa, poredni pa na Rjavino!Pridni gredo v nebesa, poredni pa na Rjavino!Pridni gredo v nebesa, poredni pa na Rjavino!

Gnilo čez kolena - Begunjščica z juga

Medtem ko sem že navsezgodaj s predavanjem pol ure službeno "zabaval" 34 poslovnih partnerjev, so Petra, Katja in Bor srebali tople napitke, zatem pa smo nadaljevali namesto nad Pokljuko (kjer je bilo oblačno) nad Begunje, kjer je bilo vreme videti lepše. Mahnili smo jo prek Robleka na Begunjščico. Sneg je gnil do kolen in preko, a je v hribih vseeno lepo. Sneg na prisojah pobira kot za stavo, tako da se kot kaže zima na tudi v višavah zelo hitro poslavlja. Ko smo se usedli v avto se je ulilo kot iz... več »

Gnilo čez kolena - Begunjščica z jugaGnilo čez kolena - Begunjščica z jugaGnilo čez kolena - Begunjščica z jugaGnilo čez kolena - Begunjščica z jugaGnilo čez kolena - Begunjščica z juga

Telovadba pod Turncem

Z alpinci smo vadili na škalinah pod Turncem. Delali smo mašnice, pa vozlje in ostalo vrvno navlako. Vreme je pa tudi zdržalo in nas prav nič napralo. Ta težje je za nami, ta lepše prihaja :) več »

Telovadba pod TurncemTelovadba pod TurncemTelovadba pod TurncemTelovadba pod TurncemTelovadba pod Turncem

VOV ali Vikend Okrog Vipave

Z alpinci smo jo mahnili v Vipavsko belo, da bi prišli do novih spoznanj o tem in onem. Prvi dan smo plezali in telovadili ter se učili v vzorno urejenem plezališču Vipavska bela. Po opravljenem smo nadaljevali na predavanje, ki smo ga ob zrezkih poslušali v restavraciji Dama pri Ajdovščini. Ko smo bili siti, da smo že težko sedeli, smo se premaknili v Mladinski dom Ajdovščina, kjer smo tudi prenočili. Po bridgem spoznanju neverjetne gneče v plezališču Vipava, kamor smo bili sicer namenjeni, da bi... več »

VOV ali Vikend Okrog VipaveVOV ali Vikend Okrog VipaveVOV ali Vikend Okrog VipaveVOV ali Vikend Okrog VipaveVOV ali Vikend Okrog Vipave

Na robu monsuna v Limskem kanalu

Letošnje monsunsko obdobje, ki traja že več mesecev in se z le kakšnim dnem brez padavin tako krčevito oklepa oblakov in dežja (ter snega) smo se odločili prekinit v Limskem kanalu. Najprej smo zahvaljujoč nezaupanju samim sebi odpeljali za Borom in seveda najprej malo sfalili. Že v tretje nam je ratalo in na izhodišču dohiteli predhodno konjenico. Ves čas smo bili na robu monsuna, večji del dneva v soncu, nekajkrat pa so oblaki povsem prekrili nebo. Dodobra smo se naplezali in tudi naklepetali, saj... več »

Na robu monsuna v Limskem kanaluNa robu monsuna v Limskem kanaluNa robu monsuna v Limskem kanaluNa robu monsuna v Limskem kanaluNa robu monsuna v Limskem kanalu

Prvoaprilska šala, ki to ni: sonce in pršič!

Vsak normalen bi pričakoval, da sledi prvoaprilska ukana. Tudi vi? Ampak po vseh tednih morečega in skorajda samomorilskega vremena v naselju koliščarjev in tudi drugod širom Slovenije, človeku zmanjka smisla za humor. Zato je bilo dan jajc, šunke, hrena ter ostalih kaloričnih bomb najbolj smotrno preživeti nekje, kjer sije sonce, je -10ºC pod smučmi pa je pol metra pršiča. Hiter večerni sklep je odločil, da gremo k sosedom v Avstrijo, kjer se je obetala 6 urna sončna luknja... Večina se nas je... več »

Prvoaprilska šala, ki to ni: sonce in pršič!Prvoaprilska šala, ki to ni: sonce in pršič!Prvoaprilska šala, ki to ni: sonce in pršič!Prvoaprilska šala, ki to ni: sonce in pršič!Prvoaprilska šala, ki to ni: sonce in pršič!

Dan za pršič

Nekega dolgovezenja ne bo - snega je v izobilju, razmere fantastične, vreme še lepše, a žal le vsake 10 dni... Plazilo se je pa tudi precej, zato previdnost ni odveč... In še nekaj statistike iz moje GPS ure: v dveh urah in pol (efektivnega smučanja/premikanja na smučeh) sva presmučala 31.11 km z maksimalno hitrostjo 83.08 km/h in opravila za 3775 m spusta... več »

Plezanje v Rovinju

Z nekaj stare društvene garde in alpinci smo se odpravili v Rovinj. Z nekaj zapleti pri prečkanju meje, ko smo morali tam pustiti tudi ilegalca brez ustreznih dokumentov, smo vendarle priromali v vetrovne konce nekdanjega kamnoloma. Zbrani so pridno srkali znanje in izmenično plezali, vadili, se učili in spet plezali. Nekaj ur za nami je prišla še kanček bolj zaspana skupina, vajena poznejšega vstajanja in tako je bilo plezališče prilično polno. Od vetra ohlajeni smo ob šesti uri zapustili Rovinj in... več »

Plezanje v RovinjuPlezanje v RovinjuPlezanje v RovinjuPlezanje v RovinjuPlezanje v Rovinju

Po sledeh novega smučišča 2864 Bohinj

Sedem se nas je v odpravilo na Sorico od koder smo po trasah nastajajočega smučišča 2864 Bohinj preverjali terene in testirali kvaliteto snežne oddeje. Jaka je naredil tudi snežni prerez, ki je pokazal hinavsko globinsko drsno ploskev. Ob mali sili potega se je speljalo kakšnih 30cm globoko in vse hkrati. Previdnost ne bo odveč - in že smo jo mahnili okrog in okrog najlepše gorske postojanke, nekdanje kasarne v kateri so bili nameščeni častniki v času Rapalske meje. Vrh Slatnika smo izkoristili... več »

Po sledeh novega smučišča 2864 BohinjPo sledeh novega smučišča 2864 BohinjPo sledeh novega smučišča 2864 BohinjPo sledeh novega smučišča 2864 BohinjPo sledeh novega smučišča 2864 Bohinj

Začetek

Odpravili smo se v Črni Kal, kjer smo sončno soboto preživeli v skali. Vreme je bilo božansko, temperature malo manj. Toda dnevna kvota je bila izpolnjena in vrh vsega smo se imeli še zelo fino. Nastal je tudi krajši filmček, ki sam po sebi niti ni omembe vreden, pomemben pa je zato, ker predstavlja nov začetek. Začetek plodnega sodelovanja z našim članom Rokom, ki bo odslej z avtorsko glasbo krasil naše gibajoče slike... V tem prvem je Rok Merhar prispeval glasbo z naslovom Vse tiho spi. več »

ZačetekZačetekZačetekZačetekZačetek

Golf na Aljaski

Po preplezani prvenstveni smeri in dveh presmučanih prvenstvenih alpinističnih linijah se je Gregi Ažmanu zahotelo igranja golfa. Matej je dajal navodila in osnovne inštrukcije, za opremo pa je poskrbel inženir Huč ... vaje so se lahko začele! Grega je kot prvi zemljan zadel hole in one in to na večnem snegu in ledu Aljaske, ob neugodnih vetrovnih razmerah. Kapo dol! več »

Vozlanje na Lubniku

Danes smo šli štrikat na Lubnik. Tudi dobesedno. Blatno je do vse do ušes, še zlasti na grebenski poti, razgledov ni (megla in oblaki), pljuča, pumpa in noge pa vseeno delajo in skrbijo za naše zdravje. več »

Vozlanje na LubnikuVozlanje na LubnikuVozlanje na LubnikuVozlanje na LubnikuVozlanje na Lubniku

Ledno plezanje z zvezdniškim začetnikom v Mlačci

Minuli vikend je sledila ena izmed zadnjih točk sezonskega reda za naše frišne alpince. Ledno plezanje! In zgodilo se je, ko smo skupaj z začetniki (tudi z drugih kontinentov) plezali na skorajda edinem (dobrem in ne s snegom pokritim) kosu ledu ta trenutek v Sloveniji. Z izjemo nekaj spraskanih nosov je bilo slišati samo kup navdušenja in zanimanja za motikanje po zamrznjeni vodi... več »

Ledno plezanje z zvezdniškim začetnikom v MlačciLedno plezanje z zvezdniškim začetnikom v MlačciLedno plezanje z zvezdniškim začetnikom v MlačciLedno plezanje z zvezdniškim začetnikom v MlačciLedno plezanje z zvezdniškim začetnikom v Mlačci

Meter pršiča nad Bohinjem

Letos nergači o tem, da snega pod 1500 m ni in nikoli ne bo in da se tam ne da smučat, res nimajo sreče. Saj imajo prav - smučat se res ne da, ampak to zato, ker je snega preveč! Toda nič strašnega, treba je vzet samo ta širše dilce! Včeraj smo v pretežno ženski družbi rinili nad Bohinjsko Bistrico v breg, natančneje po smučiščih bodočega smučišča 2864 do Kobilje glave. Tako kot N drugih z enako željo. Snega je resnično OGROMNO, dolgrede se je treba zato s smučmi, ki imajo manj kot 100 mm... več »

Meter pršiča nad BohinjemMeter pršiča nad BohinjemMeter pršiča nad BohinjemMeter pršiča nad BohinjemMeter pršiča nad Bohinjem

Speedflying z Aiguille du Midi čez Valle Blanche

Za češnjo na vrhu torte po celotedenskem pršičarjenju na našem sindikalnem izletu v Chamonix, so se razmere zadnji dan pred odhodom poklopile, da je bilo moč na (hitro) odletet še z Aiguille du Midija čez Valle Blanche. V resnici sicer dobrih sto višinskih metrov nižje, ker je pihal sever, vzletet je bilo treba pa na jug. Letalci vedo o čem govorim... Frčanje nad seraki in navidez neskončno širokimi belimi površinami spreminjajočih se oblik in tudi s preko 100 km/h par metrov stran od oglatih... več »

Ko zima nad Jezerskim pokaže zobeke

Nič hudega sluteč sva z Rokom končno obiskala Sinji slap. Trenutne razmere so skorajda bolj smučarske kot plezalne, saj je snega res ogromno. Morda o tem še najbolj priča podatek, da je bilo dostopa za dve in pol uri z gaženjem do pasu in preko. Ob povratku so bile vse sledi že zametane, snežilo je precej, še huje je občasno pihalo. V tretjem raztežaju, v katerem je bilo edino nekaj plezanja po ledu, so spindrifti leteli z vseh strani. Sam se hujšega zasipavanja spomnim zgolj s Škotske pred mnogo... več »

Ko zima nad Jezerskim pokaže zobekeKo zima nad Jezerskim pokaže zobekeKo zima nad Jezerskim pokaže zobekeKo zima nad Jezerskim pokaže zobekeKo zima nad Jezerskim pokaže zobeke

Svež sneK na Dovški babi

Ker so v Chamonixu očitno vsi pustili vso energijo je bila nedelja kot nalašč za turo na nezvožene flanke. Presenetljivo malo ljudi se je namreč paslo v nedeljo na Dovški babi, vsaj če sodim po še razpoložljivih možnostih za sveže špure v ne-več-tako-svežem snegu. Tako sva šla s Petro pogledat kakšno je sonce nad Dovjem in ga k sreči pretežni del tudi uspešno lovila. Spust je bil presenetljivo uživaški, razgledi na domače Julijce pa tudi zanimiv kontrast prejšnjega dne, ko smo gledali... več »

Svež sneK na Dovški babiSvež sneK na Dovški babiSvež sneK na Dovški babiSvež sneK na Dovški babiSvež sneK na Dovški babi

Sindikalni izlet Freeapproved v Chamonix

Kaj se zgodi, ko se dvonadstropni avtobus članov Freeapproved odpravi v samo zibelko alpinizma, v francoski Chamonix na sindikalni zimski izlet? Huh, kar precej! Nemogoče je, da bi napisal vse posamezne zgodbe, ker nimam niti časa niti prostora za vnos tolikih črk in besed potrebnih za opise le-teh, zato bom zgolj povzel bistveno… Cel avtobus fatkotov na kupu v tako lepem kraju kot je Chamonix, obkroženi s samimi lepimi gorskimi vršači in v super družbi - sindikalni izlet v pravem pomenu. Cel teden smo... več »

Sindikalni izlet Freeapproved v ChamonixSindikalni izlet Freeapproved v ChamonixSindikalni izlet Freeapproved v ChamonixSindikalni izlet Freeapproved v ChamonixSindikalni izlet Freeapproved v Chamonix

Občni zbor Freeapproved 2013

Zlata motika, odlična družba, smeh, zabava, občni zbor, zadovoljstvo in prijatelji … To bi bile nekako uvodne ključne besede letošnjega osrednjega društvenega dogodka, ki se je odvijal minuli vikend nad Vršičem v vselej prijetni Koči na Gozdu. Nekaj kandidatov nas je že konec tedna odšlo v snežno pravljico. Cesta je bila na debelo zasnežena, smreke so se šibile pod težo belih oblačil, v zraku so se lesketali snežni kristalčki. Po uvodnih zapletih s prevozom smo vendarle krenili na pot in mimo... več »

Občni zbor Freeapproved 2013Občni zbor Freeapproved 2013Občni zbor Freeapproved 2013Občni zbor Freeapproved 2013Občni zbor Freeapproved 2013

Utapljanje v pršiču na Golem vrhu na Jezerskem

Pisana četica članov in frišnih alpincev se nas je nabrala za sobotno turo na Goli vrh. Takorekoč edini hrib, kjer smo bili varni pred plazovi in obenem lahko uživali v velikanskih količinah suhega snega aka pršiča že pred napovedano odjugo. Močan veter zahodnih do severozahodnih smeri nas je nad čudovito deželo Dava Karničarja, ki ji skrajšano prijatelji rečemo kar Karničarland, spremljal čez dan. Snega je kot v pravljici in z nadmorsko višino narašča. Tornado na vrhu je spihal sneg do... več »

Utapljanje v pršiču na Golem vrhu na JezerskemUtapljanje v pršiču na Golem vrhu na JezerskemUtapljanje v pršiču na Golem vrhu na JezerskemUtapljanje v pršiču na Golem vrhu na JezerskemUtapljanje v pršiču na Golem vrhu na Jezerskem

Snežni zameti in plaziči na Slatniku in Sorici

Službeno sem si danes zadal nalogo slikat našo kočo pod Slatnikom za potrebe izdelav 3D vizualizacij kakšna bo po prenovi. Najprijaznejša in neustrašna sodelavka Nataša nas je varno spravila čez ovinke in strašne zamete na Sorico in od tam odbrzela nazaj v hotel, Tine, Grega in jaz pa smo zarili v breg. Dobesedno zarili, saj je snega spodaj 80 cm, više gor pa 110 cm. Plazi se povsod, že ob najmanjši možni obremenitvi udarca s palico vse skupaj poči. Spodaj je namreč živi led. Sprožili smo nekaj... več »

Snežni zameti in plaziči na Slatniku in SoriciSnežni zameti in plaziči na Slatniku in SoriciSnežni zameti in plaziči na Slatniku in SoriciSnežni zameti in plaziči na Slatniku in SoriciSnežni zameti in plaziči na Slatniku in Sorici

Severozahodna grapa (M4/40-50º, 400 m)

Že pred 12 dnevi, točno na Silvestrovo, ko sem sestopal z Mojstrovk, sem opazil eno zelo lepo linijo v zahodnem ostenju Prisojnika, znanim pod imenom Kraj sten. Najprej smo želeli smer pobliže pogledat prejšnji vikend, a so visoke temperature botrovale odločitvi, da naj počaka. Pa smo šli vsaj pogledat včeraj, da vidimo kaj in kako, brez kakšnega konkretnega cilja... Kakšno razočaranje! Najprej ob prihodu na Vršič vse zaparkirano. Dobesedno vse. Pod Mojstrovkami smo našteli ob nekem trenutku 132... več »

Severozahodna grapa (M4/40-50º, 400 m)Severozahodna grapa (M4/40-50º, 400 m)Severozahodna grapa (M4/40-50º, 400 m)Severozahodna grapa (M4/40-50º, 400 m)Severozahodna grapa (M4/40-50º, 400 m)

Ledeniška telovadba alpincev

Kje? Vršič! Resno, že spet? Ja na žalost res. Spet smo bili tam, kjer je edinole kaj več kot 1 cm snega. Na Vršiču, natančeneje v neposredni bližini Tičarjevega doma nad prelazom, smo dobršen del dneva igrali krte in se delali, da se nahajamo v ledeniškem svetu. Preživeli so vsi, upam pa da kdo ne bo preveč podplut okrog pasu, ker so nekateri preveč resno vzeli simulacijo padca v ledeniško razpoko :) Vremensko pa porazno in kot se je izrazil Tadej, citiram: "Danes je hladen poletni dan!" so nas... več »

Ledeniška telovadba alpincevLedeniška telovadba alpincevLedeniška telovadba alpincevLedeniška telovadba alpincevLedeniška telovadba alpincev

Silvestrska grapa in prečenje Mojstrovk

Fantastično vreme z malo vetra in še manj snega je botrovalo sicer lahki odločitvi za obisk kakšne grapce nad Vršičem. Večina nas je šla v Pripravniško, dva v Župančičevo. Odhod ob 12. uri na Silvestrovo pa z namenom, da počakamo na grebenu Mojstrovka še sončni zahod. In smo ga res. Bilo je nepopisno lepo in za tiste, ki so se prvič povzpeli po grapah na Mojstrovke, tudi poučno. Po Mali Mojstrovki smo jo popihali še na Veliko in od tam še naprej proti Zadnji. Na grebenu kmalu po (srednji?) smo... več »

Silvestrska grapa in prečenje MojstrovkSilvestrska grapa in prečenje MojstrovkSilvestrska grapa in prečenje MojstrovkSilvestrska grapa in prečenje MojstrovkSilvestrska grapa in prečenje Mojstrovk

Ledinska slapova in grapa med Babama

Roberto, Džani, Žiga in jaz smo šli danes pogledat razmere nad Jezersko. Ob pravi uri za v hribe, to je ob 9h, smo se odpeljali iz meglenega naselja koliščarjev in krenili na meni ljubo Jezersko. Od tam pa ob ogledovanju rahitičnega Sinjega slapu, nenarejene Vikijeve sveče, Teranove smeri v kateri so že viseli ljudje ter naposled v grapo in pod grozeč rdeč previsen krš v smeri Ledinskih slapov. Malo tečen je prvi 5 m skok, saj pod ledom dere voda in ga je nazajgrede že skoraj odplaknilo. Spodnji... več »

Ledinska slapova in grapa med BabamaLedinska slapova in grapa med BabamaLedinska slapova in grapa med BabamaLedinska slapova in grapa med BabamaLedinska slapova in grapa med Babama

Zimske vaje z alpskimi mucki

Prekaljena mačka Tine in Marko sta nam jo popihala nekam v višave po svoje, ta mladi mucki pa so pod Vršičem v zavetju smrekovega gozda rili po snegu ko krti. Vaje gor, vaje dol, metanje s cepini, hoja z derezami, varovališča v snegu in vse ostale bolj in manj koristne veščine so se odvijale v prijetnem zgornjem nadstropju dolinskega oblaka. Le za hip se nam je pokazalo veliko Prisojnikovo okno, takoj zatem pa nas je spet objela gosta megla. Nekaj fotografij telovadbe na zraku pa v nadaljevanju ... več »

Zimske vaje z alpskimi muckiZimske vaje z alpskimi muckiZimske vaje z alpskimi muckiZimske vaje z alpskimi muckiZimske vaje z alpskimi mucki

Premiera filma Aurora Polaris v Cankarjevem domu

Da čas prav zares hitro beži, dokazuje dejstvo, da smo se po eni strani pravkar vrnili s prečudovite Aljaske, do premiere filma v Cankarjevem domu pa nas je ločilo kar nekaj mesecev. Ampak te so minili kot bi mignil in tako se je zgodil še en lep dogodek v zgodovini našega velecenjenega turistovskega športnega društva - premiera filma Aurora Polaris v nabito polnem Cankarjevem domu. Vsem obiskovalcem se zato še tukaj zahvalim za ogled, neštete aplavze, iskrene nasmehe in vso podporo - tako pred kot po... več »

Premiera filma Aurora Polaris v Cankarjevem domuPremiera filma Aurora Polaris v Cankarjevem domuPremiera filma Aurora Polaris v Cankarjevem domuPremiera filma Aurora Polaris v Cankarjevem domuPremiera filma Aurora Polaris v Cankarjevem domu

Veliki in Mali Draški vrh ter Viševnik

Danes smo naredili z alpinci in pridruženimi kandidati priljubljenega gorskega trojčka nasproti Triglava. V resnici sta ga izvedla samo Džani legenda in Primož rambo, ostali pa smo uživali razglede na dveh izmed treh. Vreme je bilo kičasto, dasihravno so nas občasne močnejše sapice opomnile, da smo vendarle v gorah. Ne bi več nakladal kot to, da se vsi sprašujemo, kje je zima?! več »

Veliki in Mali Draški vrh ter ViševnikVeliki in Mali Draški vrh ter ViševnikVeliki in Mali Draški vrh ter ViševnikVeliki in Mali Draški vrh ter ViševnikVeliki in Mali Draški vrh ter Viševnik

Poslavljanje od jeseni nad Jezerskim

Štirje komadi smo se po službi odpravili lovit zadnje sončne žarke in barve jeseni v deželo Karničarjev. Zavoljo službenih obveznosti in kratkega dne smo po cesti odbrzeli do velikega travnika, od tam pa nekaj počasneje na nožni pogon strmo v breg. Po uri sopihanja smo sonce še ujeli na nebu. Od tam pa so se Dani, Gregor in Joško odpeljali po nazaj na izhodišče. Barve jeseni se počasi poslavljajo, zima pa na Jezerskem že konkretno trka na vrata. V dolini je že bila ničla, luže pa so že... več »

Poslavljanje od jeseni nad JezerskimPoslavljanje od jeseni nad JezerskimPoslavljanje od jeseni nad JezerskimPoslavljanje od jeseni nad JezerskimPoslavljanje od jeseni nad Jezerskim

Golica na zadnji oktobrski dan

O tako opevanih murkah, ciklamah pa pušpanih pa ne vem katerih še vse rožah, ki naj bi rastle na Golici, ni bilo ne duha ne sluha nikjer. Najbrž predvsem duha, ker je bila Golica odeta v prijetno debel zimski kožušček snega. Pospremljeni z meglo in naletavanjem snega ter vetrom je bil vrh prav zanimiv. Fotografije sva prispevala Jaka Ortar in moja malenkost. več »

Golica na zadnji oktobrski danGolica na zadnji oktobrski danGolica na zadnji oktobrski danGolica na zadnji oktobrski danGolica na zadnji oktobrski dan

Vrtača v zimskih razmerah na jesenski dan

Džanozo legenda, Rok the husky eyes, Blaž aka čapac, Monika, Petra in moja razmajana postava smo se danes odpravili gledat sneK. Našli smo ga! In to v precejšnjih količinah... Obiskali smo Vrtačo (v resnici obrnili malo pod vrhom) in se nastavljali zbadajočim snežinkam, ki jih je v naše zgubane frise rinil prijetno močan in hladen severnik. Ker je tam gori vse tako zavito, je severnik pihal tudi z juga, pa vzhoda in zahoda, skratka z vseh smeri nas je zasipavalo. Snega je v zatišnih legah krepko čez... več »

Vrtača v zimskih razmerah na jesenski danVrtača v zimskih razmerah na jesenski danVrtača v zimskih razmerah na jesenski danVrtača v zimskih razmerah na jesenski danVrtača v zimskih razmerah na jesenski dan

Jesen na karavanškem Stolu z druge perspektive

Gregor, Joško in jaz smo po službi odhlačali na Stol v Karavankah. Prvak nad Begunjami se je že od jutra kopal v soncu in se bohotil s svojimi širnimi pobočji. Z veliko potu zaradi neizprosno žgočega sonca smo vendarle prištorkljali na vrh gore in se vsak po svoje odpravili v dolino. Mislim, da mi je uspelo spet nekaj luštnega skupaj zmontirat, zato naj ne bo odveč povabilo k ogledu filmčka... več »

Tradicionalni plezalni kostanjev piknik 2012

V Vranjski Dragi smo se že nevemkatero leto zapored zbrali člani in priveski našega velecenjenega turistovsko-športnega društva, da se poveselimo, malo naplezamo in načvekamo. Zares fantastičen jesenski dan (dasihravno vroč ko pes!) nam je znova pomagal pričarati izvrsten dan, ki se ga bomo radi spominjali. Z redkimi izjemami, ki so dobili opravičeno zaradi opravičenih razlogov, se bodo črne pike delile letošnjim alpincem in alpinkam zaradi odsotnosti! A nič ne de... Mlado in staro, skupaj pa... več »

Tradicionalni plezalni kostanjev piknik 2012Tradicionalni plezalni kostanjev piknik 2012Tradicionalni plezalni kostanjev piknik 2012Tradicionalni plezalni kostanjev piknik 2012Tradicionalni plezalni kostanjev piknik 2012

Preganjanje oblakov v Črnem Kalu

Večkrat smo se spomnili Tadeja, kako bi nas preklel, če bi mu (znova) predlagali Črni Kal kot destinacijo za opoldansko frikarijo, ampak argumenti za so bili močni: razmeroma OK vreme, suha skala in - še najbolj pomembno - kup smeri, ki smo jih doslej nekako preskočili, čeprav so med lepšimi v ČK. Skratka Tadej - še pojdemo v to tebi tako omiljeno plezališče in upam, da se nam prihodnjič pridružiš. Nekaj utrinkov pa spodaj... več »

Preganjanje oblakov v Črnem KaluPreganjanje oblakov v Črnem KaluPreganjanje oblakov v Črnem KaluPreganjanje oblakov v Črnem KaluPreganjanje oblakov v Črnem Kalu

58 minut gor in 210 sekund dol

Z Gregorjem in Joškom smo se mudili nad Jezerskim. V zadnjih dneh sem bil že trikrat v teh čudovitih koncih in sedaj lahko zagotovo rečem, da je Jezersko pravzaprav zares lepo in zgledno urejeno. Ob včerajšnjih jesenskih barvah pa je bilo nasploh pravljično. Parkirali smo pri novem Gorniškem centru Dava Karničarja od tam pa strumnega koraka v klance na svež zrak. Bilo je čudovito. več »

Vratca nad Jezerskim

Na včerajšnjo oblačno in vetrovno soboto smo jo pod Džanijevo taktirko mahnili na Vratca. Špičkast vrh v grebenu nad Češko kočo nad Jezerskim. Vreme je zdržalo, družba je bila pa itak čudovita. Nekaj fotografij in kratek filmček pa na ogled spodaj... več »

Vratca nad JezerskimVratca nad JezerskimVratca nad JezerskimVratca nad JezerskimVratca nad Jezerskim

Pred poslabšanjem vremena na Kriško goro

Zadnji lep dan smo Uroš, Joško in jaz izkoristili za tek na priljubljeno Kriško goro, kjer smo se okrepčali z domačim štrudlom, U&J sta jo dol mahnila dol po zraku in vabljeni k ogledu pričujočega videa ob sončnem zahodu. več »

Škrlatica z Vrat

Včerajšnji dan, ki je obetal sonce pred današnjim poslabšanjem, sva izkoristila na ogledni turi v Julijcih. Cilj je bil Škrlatica, na kateri sva bila oba prvič. Vrh je v resnici zelo veličasten, razgleden, pot nanj pa se pravzaprav niti ne vleče tako zelo, kot je bilo napovedano. Spodaj pa nekaj fotografij. več »

Škrlatica z VratŠkrlatica z VratŠkrlatica z VratŠkrlatica z VratŠkrlatica z Vrat

S Črnega Kala na Kriško goro

Z objavo smo malo zamujali, ker se je zavleklo pri tehnikalijah in zato je tole v bistvu 1 teden staro. Dule, Džani, Jaka, Monika, Blaž in jaz smo jo mahnili v Črni Kal. Fotografij žal nimamo, ker smo v Črnem Kalu štepali eno smer za drugo, zato da smo do doglednega časa končali, se odpravili v Avio Pub na zasluženo kosilo z rokami do kolen, zatem pa jo popihali naravnost na Gorenjsko. Spotoma smo v Kranju pobrali še Joškota in zagrizli kolena v strmino Kriške, kjer smo znova malicali, Joško pa je... več »

Ang Phu v severni steni Debele peči

Trije kljukci. Trije nevplezani nadebudneži. Trije klini. Eno kladivo in ena kamera. Ne preveč zgodnje jutro v Krmi... In smo zagrizli! V severno steno Debele peči v slabo poznano smer za katero smo slišali, da je strma in da premore pretežno čudovito skalo. Po dostopu, ki se v zadnjem delu čez skrotje, rušje in šodre kar precej vleče, smo dostopali zelo debelo uro, zatem pa le našli vstop v želeno smer. Grega je pričel in pridno smo nabirali višinske metre v vertikali, na ključnem mestu pa tudi... več »

Ang Phu v severni steni Debele pečiAng Phu v severni steni Debele pečiAng Phu v severni steni Debele pečiAng Phu v severni steni Debele pečiAng Phu v severni steni Debele peči

Skok pod Eiger in v Lauterbrunnen v Švico

Je že tako naneslo, da sem šel po krajšem premoru spet v Švico. Tokrat z letalom - z Ljubljane v Zurich in od tam s hiper-sodobnim vlakom v Lauterbrunnen - meko BASE skokov, wingsuitov, speedflyjerjev in nasploh vseh zračnih športov (zanimivo, da tamkajšnje živali in še posebej gamsi niso prav nič pod stresom?!). Prvih nekaj dni letenja (video), zatem še nekaj skakanja... V Švico se gotovo še vrnem! Spodaj pa še nekaj fotografij in video dela izleta. več »

Skok pod Eiger in v Lauterbrunnen v ŠvicoSkok pod Eiger in v Lauterbrunnen v ŠvicoSkok pod Eiger in v Lauterbrunnen v ŠvicoSkok pod Eiger in v Lauterbrunnen v ŠvicoSkok pod Eiger in v Lauterbrunnen v Švico

Tabor Dolomiti 2012 - Canazei z okolico

Že tradicionalni poletni tabor Dolomiti je letos obiskalo 32 naših velecenjenih članov in članic. Zahvala našemu vrlemu Boru, ki se je znova potrudil, našel ustrezno lokacijo in zbobnal skupaj plezanja, kolesarjenja, pohodništva in druženja željne plezalce! Tabor je potekal spontano in brez velikih pretresov. Vsak po svoje, ta sveži s ta izkušenejšimi v stene, drugi ambicioznejši skupaj s ta kitastimi vsak dan, dan za dnem tudi po cel teden, ostali pa večinoma štiri do pet dni. Budnica je za... več »

Tabor Dolomiti 2012 - Canazei z okolicoTabor Dolomiti 2012 - Canazei z okolicoTabor Dolomiti 2012 - Canazei z okolicoTabor Dolomiti 2012 - Canazei z okolicoTabor Dolomiti 2012 - Canazei z okolico

Pogorišče - ne plezališče Črni Kal

Po včerajšnjem navijanju v Križevski vasi z Danijem smo danes za tretji zaporedni dan pleže izbrali Črni Kal. Meni najljubše plezališče pri nas jo je za las odneslo in zahvaljujoč gasilcem ostali izven dosega sikajočih plamenov in strašnega požara. Parkirišče in okolica pa sta uničena in pokrajina zgleda žalostno. več »

Pogorišče - ne plezališče Črni KalPogorišče - ne plezališče Črni KalPogorišče - ne plezališče Črni KalPogorišče - ne plezališče Črni KalPogorišče - ne plezališče Črni Kal

Kranjska poč v S steni Nad Šitom glave

Dani in Andrej sta danes prvič okusila uvodne radosti male severne stene. Odpeljali smo se namreč na Vršič in na senčni strani Nad Šitom glave splezali Kranjsko poč. Posneli smo tudi kratek filmček, fotografije pa spodaj. Prihodnjič pa bo že malo bolj zares, ooo ouu ...Pa hvala navezi pred nami, da sta tako skrbno pazila in nam nič stresala na glavo. več »

Kranjska poč v S steni Nad Šitom glaveKranjska poč v S steni Nad Šitom glaveKranjska poč v S steni Nad Šitom glaveKranjska poč v S steni Nad Šitom glaveKranjska poč v S steni Nad Šitom glave

Štiri kilometre (in manj) nad Bovcem

Dva trojčka, ki smo ju bolj ali manj last-minute sestavili, smo se odpravili za vikend v Bovec. Z Duletom sva se udeležila Bovec Boogie-ja, kjer sva štiri kilometre nad tlemi hlastala za znosnejšim, bolj svežim zrakom, Rok pa je v tandemu preizkusil prosti pad. Tri dni je nažigalo sonce in Bovec je bil razgret ko vrag! V soboto smo se šli gornike in se nehote sončili na pobočjih Krna ter si ogledovali ostaline 1. svetovne vojne na Batognici. Preko Krna in Batognice smo zatem sestopili mimo... več »

Štiri kilometre (in manj) nad BovcemŠtiri kilometre (in manj) nad BovcemŠtiri kilometre (in manj) nad BovcemŠtiri kilometre (in manj) nad BovcemŠtiri kilometre (in manj) nad Bovcem

Steber ob Kamenkovem kaminu

Z Andrejem, letošnjim frišnim alpincem, sva šla danes malo potipat skalo nad Vršič, ki je nudil predvsem kratek dostop in priročno turo glede na napovedano vremensko z dežnimi kapljami ter plohami in nevihtami že opoldne. Še ves skurjen z morja sem poprijel tudi za kamero in posnel kratek filmček... več »

Steber ob Kamenkovem kaminuSteber ob Kamenkovem kaminuSteber ob Kamenkovem kaminuSteber ob Kamenkovem kaminuSteber ob Kamenkovem kaminu

Raziskovanje Kornatov in okolice - jadranje 2012

Letošnje jadranje je prve dni vsekakor zaznamovalo izrazito slabo vreme, ki pa ni bilo kos 18-članskemu ekipnemu duhu in tako v sredo zjutraj naposled popustilo in nas nagradilo s soncem in vetrom ustreznejših jakosti. Kot vselej smo se imeli super in doživeli marsikaj lepega in tudi zanimivega. Letos smo bili tako številčni, da smo jadrali z dvemi plovili, enim katamaranom in eno jadrnico ... Lahko računam, da bomo prihodnjič 3 plovila? več »

Raziskovanje Kornatov in okolice - jadranje 2012Raziskovanje Kornatov in okolice - jadranje 2012Raziskovanje Kornatov in okolice - jadranje 2012Raziskovanje Kornatov in okolice - jadranje 2012Raziskovanje Kornatov in okolice - jadranje 2012

Razburljivi Grintovec prek noči

Kako zna vreme pokazati zobe in premešati razgrete misli treh mladcev smo spoznali danes ponoči... Včeraj po službi smo jo Džani, Rok in moja malenkost mahnili naravnost na najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Vremenska napoved je obetala lepo vreme, idealen veter za izjemno hiter sestop in seveda ustrezne temperature. No ampak tokrat so se vremenarji kot kaže malce ušteli... Bilo je vlažno kot v prastari kleti, na vso opremo je sedala vlaga in še preden smo zaspali so bile spalne vreče pod milim... več »

Razburljivi Grintovec prek nočiRazburljivi Grintovec prek nočiRazburljivi Grintovec prek nočiRazburljivi Grintovec prek nočiRazburljivi Grintovec prek noči

Plezališče Čreta

Najprej nas je na cedilu pustilo vreme, enkrat v vmesni fazi v povezavi z vremenom me je zapustil še najbolj zgovorni soplezalec, ampak smo soboto vseeno rešili. Plezat smo šli v Čreto - Dule, Džani, Maartin, Tanja, 2x Rok, Ožbe in Primož s familijo ter psom. Gneče ni bilo, plezališče je pa tudi fajn. Videli smo pa tudi vesoljca krepkih mišic in kitastega telesa, ki je v kakšnih 45 sekundah splezal 8a in to s tako lahkoto, kot navadni smrtniki plezamo 4a. Kar ornk as je bil. Dan smo zaključili... več »

Plezališče ČretaPlezališče ČretaPlezališče ČretaPlezališče ČretaPlezališče Čreta

Aurora Polaris

Redki kraji na Zemlji ponujajo doživetje mistične aure in deviške divjine v veličastnem gorskem okolju. Aurora Polaris (Polarni sij) - nov slovenski gorniški film s skritih ledenikov Aljaske. več »

Pod luno in zvezdami na vrhu Prisojnika (2547 m)

Ker je bilo v prestolnici silno vroče in ker smo EKO (ekonomični in ekološki) in zato prek dne in zvečer nismo želeli uporabljati klimatskih naprav, nas je četverica mahnila na Prisojnik. Ob 19h smo zapustili parkirišče na Vršiču in po grebenski poti po dveh urah in pol umirjene hoje s precej fotografiranja dosegli vrh. Tudi na 2547 m je bilo vroče, zrak je presenetljivo (še) stal in verjeti ali ne - okrog glav smo imeli cele roje brenčečih komarjev. Hitro smo si "postlali" in zatisnili oko. Edina... več »

Pod luno in zvezdami na vrhu Prisojnika (2547 m)Pod luno in zvezdami na vrhu Prisojnika (2547 m)Pod luno in zvezdami na vrhu Prisojnika (2547 m)Pod luno in zvezdami na vrhu Prisojnika (2547 m)Pod luno in zvezdami na vrhu Prisojnika (2547 m)

Kolesarjenje po TNP - Vrata, Luknja, Trenta

Z Duletom sva v nedeljo okrevala. Dule po celotedenski nuklearni izkušnji v Krškem, jaz po poškodbi zadnje plati in stegna ter virozi (in upam, da ne še mišji mrzlici, ki te dni razsaja na Kriških podih in v drugih slovenskih bivakih in zimskih sobah). In sva šla na povsem običajen planinski pohod v izvidnico za nekatere zanimivejše podvige proti Luknji pod Triglav. Med sestopom sva naletela še na nabritega Francoza (pred njim na še nekaj mlajših, še bolj nabritih francoskih gorskih tekačev in... več »

Kolesarjenje po TNP - Vrata, Luknja, TrentaKolesarjenje po TNP - Vrata, Luknja, TrentaKolesarjenje po TNP - Vrata, Luknja, TrentaKolesarjenje po TNP - Vrata, Luknja, TrentaKolesarjenje po TNP - Vrata, Luknja, Trenta

Tradicionalni piknik Freeapproved 2012

Sedaj že tradicionalni poletni piknik Freeapproved, ki se je zgodil 15. junija 2012 ob natanko 17. uri, je tokrat okupiral novo lokacijo. Kakopak ne, saj je velik travnik z drevesi ustreznimi za montažo slacklinea in igrišče za odbojko ponujalo ta bolj športnim možnost popoldanskega razgibavanja (no najbolj zagrizeni so igrali košarko praktično do polnoči, dokler si glavna organizatorka Tjaša ni poškodovala kolena!). Žar mojster Tinčk je rešil dan do prihoda vele mojstra žara Džanija, proti koncu... več »

Tradicionalni piknik Freeapproved 2012Tradicionalni piknik Freeapproved 2012Tradicionalni piknik Freeapproved 2012Tradicionalni piknik Freeapproved 2012Tradicionalni piknik Freeapproved 2012

Aljaska 2012 - fotozgodba

Objavljamo izbor fotografij z društvenega izleta na Aljasko aprila 2012. Avtorji fotografij smo člani te čudovite avanture. Upamo in želimo si, da boste ob ogledu fotozgodbe s 150 fotografijami lahko podoživeli vsaj delček tistega, kar je bilo dano doživeti naši 10 članski ekipi! Več o avanturi, kronološko poročilo in seznam vzponov pa najdete na predstavitveni strani odprave. več »

Aljaska 2012 - fotozgodbaAljaska 2012 - fotozgodbaAljaska 2012 - fotozgodbaAljaska 2012 - fotozgodbaAljaska 2012 - fotozgodba

Šplevta nad Vrati (2272 m)

Katja, Petra, Vid, Bor in moja malenkost smo danes po službenih obveznostih ob 15h krenili z Ljubljane v na še bolj oblačno Gorenjsko. Cilj je bila Šplevta - manj obiskan vrh nad dolino Vrat. Ves čas nas je spremljal močan veter in izmenjujoče se vreme - vse od sonca do dežja. Tura je čudovita, saj greš gor po eni strani in dol po drugi, torej krožna pot brez vsakršne gneče. Nekaj fotografij današnjega izleta pa spodaj ... več »

Šplevta nad Vrati (2272 m)Šplevta nad Vrati (2272 m)Šplevta nad Vrati (2272 m)Šplevta nad Vrati (2272 m)Šplevta nad Vrati (2272 m)

Prva preizkušnja alpincev

V Turncu pod Šmarno goro se je zbral prvi del ekipce ta svežih in pokazali so naučene veščine ... Pred rezultati in pisnim delom pa še nekaj utrinkov z moje perspektive. več »

Prva preizkušnja alpincevPrva preizkušnja alpincevPrva preizkušnja alpincevPrva preizkušnja alpincevPrva preizkušnja alpincev

Jedrske ribe, krave in klopi v Armeškem

Kombinacija ponavljanja pred preverjanjem znanja in plezanja je vselej dobrodošla, tako za novince kot starine, ampak ne tako zelo, če se to dogaja v Armeškem. Tisti manj občutljivi so se nekako pregrizli čez 12 ur dolgo obleganje, ostali pa smo ribe dočakali z zadnjimi močmi. Ampak se je splačalo, saj so bile ribe odlične in je večurna pojedina hitro minila. več »

Jedrske ribe, krave in klopi v ArmeškemJedrske ribe, krave in klopi v ArmeškemJedrske ribe, krave in klopi v ArmeškemJedrske ribe, krave in klopi v ArmeškemJedrske ribe, krave in klopi v Armeškem

Tosc s Pokljuke

Oblaki so sicer prekrivali pretežno vse nad Pokljuko, ampak se nas je 6 odpeljalo čez vse ovinke do Rudnega polja in kmalu smo zagrizli v blago strmino proti Toscu. Veter, oblaki, sonce, mrzlo, vroče... vse smo imeli. A bilo je lepo, naužili smo se svežega zraka in razgledov... Letos je vse tako zeleno po vsem tem dežju. Nekaj slikic spodaj, jutri pa plezat! Ha! več »

Tosc s PokljukeTosc s PokljukeTosc s PokljukeTosc s PokljukeTosc s Pokljuke

Z alpinci v vročem peklu Vipave

Danes smo z alpinci štrikali in vrtičkali and Vipavo, na neprijetno vročem soncu. K sreči nas je tu in tam ohladila sapica, vmes pa smo trpeli med napadi raznih žuželk in bub. Strašno brneče je bilo okrog naših ušes. Alpinci so se dobro odrezali tako po znanju kot vzdržljivosti na pripekajočem soncu. Dan smo zaključili kot ponavadi na letališču v Postojni. Nekaj slikic pa spodaj ... več »

Z alpinci v vročem peklu VipaveZ alpinci v vročem peklu VipaveZ alpinci v vročem peklu VipaveZ alpinci v vročem peklu VipaveZ alpinci v vročem peklu Vipave

Malo za okus po Aljaski

Vsi smo zdravi in zelo zadovoljni, par nas je minimalno pomrznjenih. Imeli smo se res vrhunsko - tako zelo dobro da ne morem niti zapisat. Nad ledenikom, ki smo ga s pilotom, ki je bil na njem tudi prvič, poimenovali kar Freeapproved, smo obdelali toliko vrhov in splezali ter presmučali in poleteli toliko smeri, da bo to terjalio resnejšo reporatažico. Tale novička le toliko, da svoje tweete opremimo še z nekaj fotografijami za pokušino in povabilo članom na predavanje, ki sledi kot uvertura v film ...... več »

Malo za okus po AljaskiMalo za okus po AljaskiMalo za okus po AljaskiMalo za okus po AljaskiMalo za okus po Aljaski

Vrtaško sleme

Po planinsko smo jo danes mahnili na Vrtaško sleme in soočali s prvoaprilskim snegom, ki ga je v osojah par krpic, drugod pa je padal do višine vrha v obliki babjega pšena. Na poti smo srečali še Blaža in Moniko ter nekaj ostalih planincev. Kljub neobetavnemu meglenemu, oblačnemu in vetrovnemu začetku, je bil konec fantastično sončen! več »

Vrtaško slemeVrtaško slemeVrtaško slemeVrtaško slemeVrtaško sleme

Viteški manevri z alpinci

Še sam ne vem kaj točno to pomeni, se pa beseda "viteški" nanaša na lokacijo današnjih vaj na Ljubljanskem gradu. Pridni kot mravljice smo vsi na koncu postali lačni kot volkovi, vmes pa naredili vse kar je oranžni gazda zahteval. PS: A se ne grejo doggy-style bolj sesalci pa te fore? Od kdaj muhe doggy prakticirajo?! več »

Viteški manevri z alpinciViteški manevri z alpinciViteški manevri z alpinciViteški manevri z alpinciViteški manevri z alpinci

Z alpinci v Rovinju

Zima in pomlad sta tudi Hrvaško kot kaže zaobšli, saj nas je danes z alpinci v plezališču Rovinj pričakalo pravo poletje. Sonce se je sicer smukalo med tanko plastjo koprenaste oblačnosti, a vendar s svojo močjo pregrevalo naša trupla v stenah in pod njimi. Z alpinci smo odkljukali vse za ta dan zastavljeno in na koncu smuknili še do ne pretirano prijaznega gostinca v Rovinj na futr Jadrana (le da je ta na našem krožniku plaval v kitajskih morjih) :) več »

Z alpinci v RovinjuZ alpinci v RovinjuZ alpinci v RovinjuZ alpinci v RovinjuZ alpinci v Rovinju

Sončen dan na ledeniku Mölltal v Avstriji

Na povabilo avstrijskega prijatelja sem končno zmontiral en lušten video tečaja letenja z začetka marca in sicer z neke vrste smučanja na sončnem in brezvetrnem pobočju v bližini smučišča Mölltal v sosednji Avstriji. Nekaj novih snemalnih kotov, ki se mi zdi, da se lepo obnesejo... Vabim k ogledu :) več »

Grossglockner skupina v družbi turnašev

Ker sem tokrat tudi sam spremljal turnaše na njihovem spoznavanju ledeniških razpok, ledenikov, visokogorja ter vseh s tem povezanih tegob in lepot, bom zapisal par vrstic. Prvi dan smo se vzpeli do Stuedlhuette na višino 2803 m. Bili smo si enotni, da je koča že bolj podobna hotelu kot planinski koči in da žal v Sloveniji nima para. Naša dvajsetčlanska Thomas grupa se je posedla za rezervirano omizje in nestrpno pričakovala pester izbor jedi :) Po zanimivi noči smo ob 7h staknili glave na zajtrku in... več »

Grossglockner skupina v družbi turnaševGrossglockner skupina v družbi turnaševGrossglockner skupina v družbi turnaševGrossglockner skupina v družbi turnaševGrossglockner skupina v družbi turnašev

Spoznavna tura alpincev

V soboto sta se na Kališču pod Storžičem zbrala kakšna dva ducata fatkotov, kjer so pod budnim očesom legendarnega oranžnolasca s pomočniki alpinci vadili vozlje in premigali svoje ude za dogodivščine, ki sledijo. več »

Spoznavna tura alpincevSpoznavna tura alpincevSpoznavna tura alpincevSpoznavna tura alpincevSpoznavna tura alpincev

Kdor ne riskira, ne profitira! Kl.Ankogel (3096m)

Tritisočak Mali Ankogel (3096 m) je bil čisti loto oziroma igra na srečo. Razmere niso govorile v prid izletu k našim severnim sosedom, ampak smo se vseeno odločili, da poskusimo. Bil je zadetek v polno! Na vrhu je sicer severnik pihal precej prek 60 km/h. Na grebenu je vleklo tako, da nas je vse premikalo in pometalo levo in desno. Skok s samega vrha zato ni bil mogoč. Smo pa imeli srečo, dohiteli in prehiteli gnečo pred nami in prvi zaružili v deviško flanko s 30-40 cm pršiča, ki ga je nanosil... več »

Poskus oživitve bombnika pod Rjavino

S Tinetom sva imela smele načrte za petkovo popoldne in zlasti sobotno jutro - sprehoditi se do Rjavine, tam bivakirati in drugi dan malo drugače vrniti se v Krmo. Pa se je narava zarotila proti nama. Tokrat četrtič (in poslednjič) sem nasedel zapisom z opevanimi razmerami (pa kaj ljudje sami sebi lažejo, da so razmere boljše kot so res?) in sva se s smučmi na nogah odpravila s Krme. Parkirišče polno avtomobilov, kot da bi v Krmi kaj zastonj delili ali opravljali drugačne množično obiskane rituale.... več »

Poskus oživitve bombnika pod RjavinoPoskus oživitve bombnika pod RjavinoPoskus oživitve bombnika pod RjavinoPoskus oživitve bombnika pod RjavinoPoskus oživitve bombnika pod Rjavino

Turno smučarski in letalni izlet pod Kriško steno

Tokrat sem se že tretjič "nategnil" s poročili o razmerah zapisanih na najbolj priljubljeni tovrstni slovenski spletni strani. Temperatura v Krnici zjutraj +5C, sneg gnil do podna. Res bi težko govorili o kakršnihkoli razmerah - kaj šele dobrih, a smo vseeno zaružili pod Kriško steno. Z enakomernim jurišnim tempom vselej neučakanega Džanija, ki ga je z Markom razganjalo od energije, se nas je preostala ekipca navadnih Freeapproved smrtnikov, kot smo: Kaja, Maruša, Miro in moja malenkost - pač malo... več »

Debela peč in Brda (2008 m)

  V iskanju ugodnih letalnih razmer smo jo danes mahnili nad Pokljuko, kjer smo cel dan s smučmi gazili. Dejansko je trenutna snežna situacija v gorah nad Pokljuko hecna. Sneg je zapihan v klože, ki so popolnoma nesprijete s podlago (še ena kloža!). Tako je okrog nas pokalo zaradi sesedanja snega, ki se je posedal in to še ko smo hodili po gosto poraščenem terenu. Pri zadnji uravnavi (50 m pod vrhom) in prečnici pod Debelo peč nismo izzivali usode pod strmo, s kložo ovešeno flanko, in se... več »

Debela peč in Brda (2008 m)Debela peč in Brda (2008 m)Debela peč in Brda (2008 m)Debela peč in Brda (2008 m)Debela peč in Brda (2008 m)

Peračica, Vis-a-Vis in slap v Soteski

Z Gregatom sva danes zagrizla proti Peračici. Ni ne duha ne sluha o mrazu. Naju pa zato preseneti naveza, ki že pleza. Malo počakava in se odločiva, da se vrneva, ko ta spleza. Greva in splezava Vis-a-Vis in prideva čez 1 uro nazaj. Naveza je pod ta glavno svečo in pripravlja spust po vrvi. Kako ne, ko pa vse preko teče, od daleč zgleda pa sveča tanka in svečkasta ko sto mater. Gospodarica posesti pove še, da bo odprla vodo, ker je padel tlak v ceveh za elektrarno in da jutri še toliko slapu kot ga... več »

Peračica, Vis-a-Vis in slap v SoteskiPeračica, Vis-a-Vis in slap v SoteskiPeračica, Vis-a-Vis in slap v SoteskiPeračica, Vis-a-Vis in slap v SoteskiPeračica, Vis-a-Vis in slap v Soteski

Fournel, Francija

Džani, Dule in jaz smo danes v oblačnem in vetrovnem vremenu izbrali ledno dolino Fournel in splezali slap (WI4, 100 m) pri katerem je bil še najtežji del dostop, kjer smo hodili 1 uro in 40 minut za vse skupaj 250 višinskih metrov. Gazilo se je od kolen pa do riti ... Skratka globoko :) Plezarija pa luštna. več »

Fournel, FrancijaFournel, FrancijaFournel, FrancijaFournel, FrancijaFournel, Francija

Turna smuka v dolini Narreyroux

Današnji dan smo izkoristili za krajšo turno smuko v dolino Narreyroux. Z okrog 700 m višinske razlike je tura kratka, a sladka. Snega ni veliko, kar pa ga je - je zaradi konstantnega mraza in brezvetrja v dolini dober. več »

Turna smuka v dolini NarreyrouxTurna smuka v dolini NarreyrouxTurna smuka v dolini NarreyrouxTurna smuka v dolini NarreyrouxTurna smuka v dolini Narreyroux

Speedflying Crete de la Pendine (2749 m)

Letenje s 100 km/h+ pri -19ºC je bilo nekaj najhladnejšega kar sem doživel, a vendar nekaj tako čudovitega! Včeraj je bil edini dan brez vetra, zato sem ga dobro izkoristil in odletel z omenjenega vrha v sosednjo dolino. več »

Lušev graben (WI4, 200 m), Voje

Zanimiva smer do katere se v letošnji zimi pripelješ z avtom. Dostopa je 3 minute in 20 sekund :) Led je sicer suh in trd, delajo se konkretni krožniki in v prvem raztežaju, kjer je voda že nehala curljat, bo najbrž po obisku še nekaj ducat navez postala tanka. Že sedaj je treba biti previden, pretirano mahanje s cepini ni priporočljivo, ker pod ledom na okle cepinov preži neizprosno trda skala. Varovanje se da lepo urejati, dasihravno so mestoma potrebni/priporočljivi kratki vijaki. Zadnja dva težja... več »

Lušev graben (WI4, 200 m), VojeLušev graben (WI4, 200 m), VojeLušev graben (WI4, 200 m), VojeLušev graben (WI4, 200 m), VojeLušev graben (WI4, 200 m), Voje

Speedflying Grosse Kesselspitze, 2351 m

Po tem, ko smo se skupaj s ta svežimi turnaši preobuli in preoblekli in pripravili za spust, sem odlične razmere in pršič zamenjal za užitke na nebu. Ob relativno močnem vetru so mi ob vzletu turnaši priskočili na pomoč in tako sem se kmalu in brez zapletov odlepil od tal ... več »

Drugi slap v Prednji glavi (II/WI4, 200 m)

Žiga, Dule in moja malenkost smo lagano sportski kot se za nedeljo spodobi odšli dopoldne v Kranjsko Goro in naprej - do parkirišča oziroma izhodišča za Krnico. Plezali smo Drugi slap v Prednji glavi, kjer so razmere ponekod celo zelo dobre, mestoma pa tu in tam zmoti trd, krhek led. Pomalem je naletaval tudi sneg in tako pričaral vsaj minimalen občutek zime ... Škoda le, da gre ta h koncu :( več »

Drugi slap v Prednji glavi (II/WI4, 200 m)Drugi slap v Prednji glavi (II/WI4, 200 m)Drugi slap v Prednji glavi (II/WI4, 200 m)Drugi slap v Prednji glavi (II/WI4, 200 m)Drugi slap v Prednji glavi (II/WI4, 200 m)

Grosse Kesselspitze, 2351 m

Danes sem se s tovariši Boštjanom, Jakatom in Džombo odpravil na čudovit turni smuk s še bolj čudovito skupino turnih smučarjev - aka letošnjih turnašev. Kot kaže (razvidno tudi s slik) bomo letošnjo zimo v iskanju snega za smučanje morali preko meje. Splača se! več »

Grosse Kesselspitze, 2351 mGrosse Kesselspitze, 2351 mGrosse Kesselspitze, 2351 mGrosse Kesselspitze, 2351 mGrosse Kesselspitze, 2351 m

Smer izgubljene rokavice (III/3, 320 m)

Na Jezerskem so razmere malenkostno bolj zimske kot drugje, kjer že poganjajo telohi, trobentice in drugo, med drugim poganjajo že tudi jagode :) No na -10C na parkirišču danes vendarle ni bilo preveč pomladno sredi dneva in tako sva luknjo med sestanki s Primožem izkoristila za (pre)kratko in (pre)cenjeno Smer izgubljene rokavice... Izlet je bil pomemben tudi zato, ker je v območju zgrajeno pravo letališče, kot nalašč za ostale zračne podvige v prihodnosti :) več »

Smer izgubljene rokavice (III/3, 320 m)Smer izgubljene rokavice (III/3, 320 m)Smer izgubljene rokavice (III/3, 320 m)Smer izgubljene rokavice (III/3, 320 m)Smer izgubljene rokavice (III/3, 320 m)

Zauchensee: pršiča do jajc!

Avstrijci so kot kaže priden narod, saj jih je mati narava obdarila s kar nekaj metri snega. Kar je še lepše - še vedno sneži in sneg je puhast. Pri -12C in med drevjem 0 vetra ne more bit drugače kakor v pravljičnem, belem raju. Naj več povedo gibljive slike... več »

Vrh Suha nad planino Suha (1782 m)

Z Džanijem in Petro smo šli danes v iskanju snega pogledat nad planino Suha. Z avtomobilom se pripelje do višine okrog 850 m n.m.v., zatem pa se že vpreže pse. S smučmi je po naluknjanem in zaledenelem snegu po gozdu precej zoprno, ampak v upanju na boljše razmere višje gori vseeno vztrajamo. Vztrajnost NI poplačana, saj sledi še več poledenele klože, ki se izmenjuje s predirajočo kložo. Mestoma je tudi kakšen poprh in nasplošno zelo mešane razmere. Temperature brez vetra precej mile, komaj... več »

Vrh Suha nad planino Suha (1782 m)Vrh Suha nad planino Suha (1782 m)Vrh Suha nad planino Suha (1782 m)Vrh Suha nad planino Suha (1782 m)Vrh Suha nad planino Suha (1782 m)

Centralna grapa in južno pobočje Begunjščice

Nima smila, da znova tarnam - letošnja zima je res bedna. Snega je tako zelo malo, da se še Tinček z 20 let starimi smučami, za katere mu je vseeno, če se iskri pod njimi - ni mogel peljat, ker bi padel na nos. Tako zelo malo snega je. Sam pa sem že vrgel puško v koruzo, ker je tako močno in z vseh strani pihalo, ampak me je potem premamil sonček in tistih 20 metrov mehke kložice, idealne za polet ... In sem vzletel. Po pristanku sem si rekel, da v takem vetru in razmerah nikoli več! več »

Zimski vzpon na Prisojnik

Po zahodnem grebenu po pričakovanju ni bilo gneče. Vse do našega prihoda. Ko pa je 60 nog zakorakalo v kložo in globoko predirajoč se sneg na prečnici, ki pelje na JZ pobočje in greben Prisojnika, smo bili kot neustavljiv ratrak. Več naj povedo fotografije in film! več »

Zimski vzpon na PrisojnikZimski vzpon na PrisojnikZimski vzpon na PrisojnikZimski vzpon na PrisojnikZimski vzpon na Prisojnik

Meniskusov žleb v Robičju

Glede na letošnjo zimo velja dobre razmere iskati z drobnogledom. Plezati se sicer da, ampak nekih prav uživaških momentov pa ni v izobilju... Za danes smo se tako odločili skočit pogledat Meniskusov žleb, ki je bil presenetljivo dobro narejen. Sneg pretežno trd in dobro sprijet, v strmejših delih škripavec. V skokih se sicer nekajkrat praska po skali, ampak je tako sicer položna grapa toliko bolj zanimiva. Več naj povedo fotografije. več »

Meniskusov žleb v RobičjuMeniskusov žleb v RobičjuMeniskusov žleb v RobičjuMeniskusov žleb v RobičjuMeniskusov žleb v Robičju

Občni zbor Freeapproved 2012 na Vršiču

Letošnji občni zbor našega društva je bil znova čudovit. Pred turami in drobtinicami sreče, ki smo jih udeleženci nabirali v teh dneh v stenah in na vršacih gora okrog Vršiča, bi izpostavil predvsem zdrav duh udeležencev. To da se razveselimo, ko se vidimo, da se smejimo, ko se družimo in da se objamemo, ko se poslovimo - to je tisto, kar v mojih očeh predstavlja pravo vrednost našega skupnega hobija - gibanja v naravi. Letošnji občni zbor je bil še nekoliko razširjen, saj smo s pomočjo... več »

Občni zbor Freeapproved 2012 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2012 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2012 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2012 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2012 na Vršiču

Jalovčev ozebnik

Jalovčev ozebnik sem nazadnje smučal pred leti, tokrat pa je služil kot ogledna tura za nek drugačen podvig v bližnji prihodnosti :) Z Džanijem sva jo ob lagano-sportski uri zaružila v breg. Razmera strašno spremenljiva, ampak po včerajšnjem razvajanju v globokem pršiču Zauchensee-ja v avstrijski zimski pravljici, je bilo bolj za silo kot kaj drugega: kloža - mehka in trda, skorja, zbit svež sneg, kuclji, kamni, spihano ... Pravzaprav sem bil razočaran, ampak dan je bil koristno preživet in z... več »

En meter pršiča v Avstriji

Končno zima! Po predoru skozi Visoke Ture se odpre pogled na pravo zimsko pravljico, ki v sosednji Avstriji traja že dober teden in še vsaj nekaj dni bo. Snega je do riti in veter ga pridno raznaša, a z nekaj iznajdljivosti se najde med drevjem nedotaknjen globoki pršič! Noro! In še video od danes ... več »

Freeapproved animacija za 2012

Dobili smo novo animacijo za filmčke. Tokrat malo bolj igrivo, kratko in jedrnato. Kot nalašč za naše filmčke z avantur po gorah in drugod... več »

Kolektivno zamrzovanje in 2012

Novo leto sicer lahko preživiš na toplem, mi pa smo se odločili, da bomo stoično kolektivno zamrzovali svoja telesa v gorah. Pričakali smo tudi novo leto, kar je pri -8C in osem urnem posedanju in prestopanju na močnem vetru kar misija za manj vajene... Drugi dan pa smo se zapeljali še na Vršič in malo hodili in gazili v breg in z njega. Bilo je super! Srečno 2012! več »

Kolektivno zamrzovanje in 2012Kolektivno zamrzovanje in 2012Kolektivno zamrzovanje in 2012Kolektivno zamrzovanje in 2012Kolektivno zamrzovanje in 2012

Mala Baba nad Jezerskim

Monika, Čapko, Šepetavec in jaz smo danes odkorakali po poledenelem terenu snegu naproti. Štart izpred Gorniškega centra Dava Karničarja na Jenkovo planino in od tam po severnem grebenu na Malo Babo. Snežne razmere so zanimive predvsem zato, ker je snežilo, ampak sneg ni padel na tleh, temveč povsod drugod. Največ ga je bilo na vejah in rušju prek katerega smo se plazili, v vršnem delu in na izpostavljenem grebenu (ne vem zakaj te poti nikakor nikoli ne doživljam lepše) pa predvsem na poličkah kjer... več »

Mala Baba nad JezerskimMala Baba nad JezerskimMala Baba nad JezerskimMala Baba nad JezerskimMala Baba nad Jezerskim

Pripravniška grapa v Mali Mojstrovki

Včeraj smo jo mahnili (znova) na Malo Mojstrovko. "A spet tja!?" so nas vsi hecali, ampak žal je trenutno v Sloveniji sneg šele nad 1500 m. Džani, Martin in Urban so se odcepcili od normalke in šli po Pripravniški grapi, od kjer poročajo o v redu razmerah z izjemo obeh skokov, ki sta še malo kopna. Na vrhu smo malo uživali na sončku, zatem pa jo v dolino mahnili peš. Jaz na smučeh, Petra in pripravniška trojka pa pešaka. več »

Pripravniška grapa v Mali MojstrovkiPripravniška grapa v Mali MojstrovkiPripravniška grapa v Mali MojstrovkiPripravniška grapa v Mali MojstrovkiPripravniška grapa v Mali Mojstrovki

Polarna zima nad Pokljuko in Debela peč (2014 m)

Žal so bile polarne je barve neba, ki je dejansko spominjal na hud, res hud mraz. V resnici je bilo pri avtu zjutraj -3C više na gori pa -6C. Še celo veter je bil nežen in nam ni preveč bičal obrazov. 6 se nas je podalo na Debelo peč (2014 m) malo pogledat razmere v Julijce po minulem sneženju in relativno zadovoljni smo ugotovili, da je padlo kar nekaj snega, žal samo nad 1800 m, pod to višino je snega občutno manj. Zaradi napihanega vetra se je marsikje gazilo do riti, pol ure pod vrhom pa sta nas... več »

Polarna zima nad Pokljuko in Debela peč (2014 m)Polarna zima nad Pokljuko in Debela peč (2014 m)Polarna zima nad Pokljuko in Debela peč (2014 m)Polarna zima nad Pokljuko in Debela peč (2014 m)Polarna zima nad Pokljuko in Debela peč (2014 m)

Smučanje in letanje s Scharecka (3122 m)

Z Džanijem in nekaj ostalimi gasilci smo jo mahnili v Avstrijo. Sam predvsem z željo, da bi preizkusil svojo novo igračo (božiček uporablja DHL, ker so vse njegove jelenčke postrelil menda!) in ker v slovenskem zračnem prostoru trenutno manjka zasneženih pristankov, smo odšli na Moelltal in Schareck (3122 m). Ledenika je sicer za okras, je pa nadmorska višina dovoljšnja, da je smuka ugodna, naprave pa so praktično že vse v pogonu. Naj več o moji izkušnji speedridinga povedo fotografije in seveda -... več »

Smučanje in letanje s Scharecka (3122 m)Smučanje in letanje s Scharecka (3122 m)Smučanje in letanje s Scharecka (3122 m)Smučanje in letanje s Scharecka (3122 m)Smučanje in letanje s Scharecka (3122 m)

Popolnoma nič snežena Kepa

Marko, Džani, Primož, Rok in moja malenkost smo danes odpeketali na Kepo v Karavankah. O snegu seveda ne duha ne sluha, pot pa razgledna in pogledi na Julijce čudoviti. Na žalost sem tudi sestopal po poti, kar seveda ni bilo v planu :) Naj več povedo Markove fotografije. več »

Popolnoma nič snežena KepaPopolnoma nič snežena KepaPopolnoma nič snežena KepaPopolnoma nič snežena KepaPopolnoma nič snežena Kepa

Begunjščica z juga

Begunjščice poleti še nisem obiskal, pozimi pa smo vedno dostopali s severa. Tako je naneslo, da smo se danes Urban, Matej, Džani, jaz, Matevž, Uroš, Matej, Matjaž in še nekaj drugih povzpeli po južnem pobočju. V 1 uri smo prisopihali na sončka in ga po hitrih pripravah tudi zapustili. Pet minut pozneje smo že stali v Podljubelju, čakajoč sestopajoče zbiratelje žigov, pivcev piva in ostale veseljake. Po treh urah čakanja sem se vendarle prisedel v avto in že smo jo mahnili v ljubljansko meglo... več »

Begunjščica z jugaBegunjščica z jugaBegunjščica z jugaBegunjščica z jugaBegunjščica z juga

Hitri pobeg z megle na sonce

Danes sem pobegnil na svež zrak in sonce na Kriško goro. Malo sem se poigral tudi z različnimi koti in posnel nov filmček. Inverzija totalna, gor +7 v dolini -3ºC. Upam, da čimpreje pride zima! več »

Vzpon na Špik in hiter sestop v Kranjsko Goro

Džani, Tanja, Nežica, Gregor in Anže so nekoč odtavali na eno najlepših gora pri nas - Špik (2473 m). Gor so pripešačili v dveh urah in pol. Predzadnjih 100 metrov je rahlo sitnih, saj je sneg trd in prilično drseč. Dereze več kot priporočljive! Če z gore tudi peš sestopaš, potem so obvezne! Fantastičen dan! več »

S sonca v ledeno Mojstrano

Nedelja je postregla s fantastičnim vremenom in izrazito inverzijo. V senčnih dolinah mrzlo - pod ničlo, na soncu pa za kratke rokave. Z rahlim severnim vetrom je bila hoja navkreber tako prijetna in na trenutke osvežujoča. Sestop fantov pa bliskovit in učinkovit. več »

Zeleniške špice - grebensko prečenje

Danes smo podlegli mamljivim sončnim žarkom v višavah in se odpravili na greben Zeleniških špic. Greben deli dolini Kamniške Bele in Repovega kota, dveh tihih, manj obiskanih dolin ... Vzpenjanje po nebeški lestvi, kot se je nekoč zapisalo slavnemu piscu, dejansko ni daleč od resnice. In čeprav sem jih obiskal že tretjič, so še vedno več kot vredne obiska. Tura pa toplo priporočljiva! Vtis pa si boste najbolje ustvarili sami ob ogledu spodnjega videa in fotografij ... več »

Zeleniške špice - grebensko prečenjeZeleniške špice - grebensko prečenjeZeleniške špice - grebensko prečenjeZeleniške špice - grebensko prečenjeZeleniške špice - grebensko prečenje

Polet v meglo s Kriške gore

Definitivno eden mojih bolj uživaških poletov in tudi eden bolj všečnih filmčkov, ki sem jih spacal skupaj. Spust v meglo je bila zame nova izkušnja, miren zrak niže spodaj pa je omogočal postopno približevanje smrekam ... več »

Ko se megla razkadi ...

svet definitivno postane še lepši. Še zlasti, če letiš nad jesensko preoblečenimi drevesi v žarečih rdečih, rumenih in rjavih tonih, prekinjenih z zeleno visokih smrek. Res fantastičen polet v idealnih razmerah in prvič v zraku sočasno še z enim pilotom. Več v filmu ... več »

Porezen

Vsi presenečeni nad nizkimi temperaturami oziroma nad našimi občutji temperatur okrog zmrzali smo jo s hladnim severnim vetrom v laseh in toplim soncem nad glavo mahnili na Porezen na izlet. Džani nas je spremljal le do vrha, potem pa po hitrem postopku zaradi obveznosti sestopil. Grega je pravilno napovedal srečanje z društvom upokojencev in skupaj smo za pečjo v koči pod vrhom pojedli, Tinčk in Dule sta se okrepčala še vsak s svojo barvo alkohola (predstavljajte si v kakšni zadregi sem bil na... več »

PorezenPorezenPorezenPorezenPorezen

Kostanjev (plezalni) piknik Vranjska draga 2011

Po uspešni nabiralski akciji, kjer so se vloge spolov pretežno zamenjale - moški nabiralci in ženske lovke, smo jo danes v zelo številčni zasedbi mahnili na znano lokacijo k južnim sosedom. Po celodnevnem prerivanju pod smermi (to plezališče je za nas res premajhno) in občudovanju lepih razgledov smo dan zaključili s tradicionalnim kostanjevem piknikom in se s prijetnimi mislimi ob prasketajočem ognju spomnili idejnega očeta kostanjevega piknika. Ob zahajajočem soncu sem brez nekaterih, ki so jo... več »

Kostanjev (plezalni) piknik Vranjska draga 2011Kostanjev (plezalni) piknik Vranjska draga 2011Kostanjev (plezalni) piknik Vranjska draga 2011Kostanjev (plezalni) piknik Vranjska draga 2011Kostanjev (plezalni) piknik Vranjska draga 2011

Speedflying Kriška gora vol. 4

Po popolnem pregretju ob poplezavanju v Železni kaplji na žgočem soncu včeraj, smo jo popoldne nazajgrede mahnili še na hiter vzpon na Kriško goro s katere sem potem tudi odletel ob zahajajočem soncu. Kratek video poleta pa spodaj, pa še nekaj slikic s plezanja. več »

Speedflying Kriška gora vol. 4Speedflying Kriška gora vol. 4Speedflying Kriška gora vol. 4Speedflying Kriška gora vol. 4Speedflying Kriška gora vol. 4

Speedflying Alpe Giuli

Onega dne sem imel priliko biti priča čudovitim pogledom onkraj meje Slovenije in ko sem opazoval cepce s tangicami v zraku sem na internetu našel tudi njihov video zapis o tem, kako izgleda svoboda ...  več »

Speedflying Alpe GiuliSpeedflying Alpe GiuliSpeedflying Alpe GiuliSpeedflying Alpe Giuli

Snemanje v Švici

Z Boštjanom in Žigatom (Studio Virc) smo snemali v Švici, na ledenikih nad dolino Saastal oziroma krajem Saas Fee. Znova sem dobil nalogo preganjati se z (nekdaj) svetovnim prvakom Christianom Mayerjem. Ko sem se mu pohvalil, da sem najhitreje smučal 96 km/h na števec, mi je on povedal, da on pa 145 km/h, s taveliko kamero pa 120 km/h :) No midva sva na poledenelem in od priprav tekmovalcev zritem terenu vozila nekje 60 km/h v super duper pozi za snemanje - plugosmuk. Upam, da so posnetki uspeli. Končen... več »

Snemanje v ŠviciSnemanje v ŠviciSnemanje v ŠviciSnemanje v ŠviciSnemanje v Švici

Nedeljski Kotečnik

V hudem pomanjkanju časa in odsotnosti interneta sem šele sedaj skupaj spravil nekaj fotografij s Kotečnika. V nedeljo se nas je tam nabralo 13 debeluhov, bazo pa smo postavili v Pisanem svetu. Razmere za plezanje takorekoč idealne, dasihravno so nas vmes kot posledica vetra nekajkrat zasuli drevesni plodovi. Slišalo se je kot dež! Kotečnik je res lep in ga je še za izkoristit, preden prihrumijo buldožerji in dinamit. V kamnolomu se bo dalo samo še pesek nabirat :( več »

Nedeljski KotečnikNedeljski KotečnikNedeljski KotečnikNedeljski KotečnikNedeljski Kotečnik

Sunset jump Slovenj Gradec

Z Duletom sva uverturo v z akcijo napet vikend naredila v Slovenj Gradcu. Petek skydiving, sobota speedflying, nedelja plezanje, v ponedljek v Švico in torek smučanje (in snemanje z Boštjanom) v Saas Feeju. več »

Sunset jump Slovenj GradecSunset jump Slovenj GradecSunset jump Slovenj Gradec

Speedflying s Storžiča (2132 m)

Eden mojih boljših poletov. Čeprav se je osnovni plan vožnje blizu terena zaradi prevelike termike in posledično meglic spremenil in sem vadil zavoje, mi je uspelo spraviti skupaj všečen 3 min in 33 sekund dolg filmček. PS: Če kdo ni opazil slučajno - padalo je potiskano s snežakom! :):)   več »

Speedflying s Storžiča (2132 m)Speedflying s Storžiča (2132 m)Speedflying s Storžiča (2132 m)

Polet s Kriške gore

Danes pred službo za zajtrk na Kriško goro in hiter polet v dolino. Prihaja jesen, termike zjutraj ni bilo, ozračje mirno, vetra nobenega, letelo je pa super. Komaj, res komaj čakam zimo! Več na videu ... več »

Polet s Kriške gorePolet s Kriške gorePolet s Kriške gorePolet s Kriške gorePolet s Kriške gore

Spust z gore čarovnic

  Danes sem pred napovedanim poslabšanjem vremena (in predvsem okrepitve vetra "napačnih" smeri) odletel s hriba čarovnic nad Cerknico - Slivnice (1114 m). Polet je sicer prilično dolgočasen zato, ker je položno, pristanek pa je daleč od vznožja in se nisem mogel igrati ob terenu ... V dveh minutah v dolini. Več pa na priloženem videu. PS: K sreči pa tudi že odštevam dni do konca fizioterapije komolca (2/10), da lahko spet potipam skalo!   več »

Spust z gore čarovnicSpust z gore čarovnicSpust z gore čarovnic

Speedflying Stol (2236 m)

Za mano je prvi pravi gorski polet. Od tal sem se namreč odlepil pod vrhom Stola in v dolino "sestopil" v nekaj manj kot 8 minutah. Občutki so seveda nepopisni! Ampak takole ubesedit kaj človek doživi pri 86 km/h, ko se vozi nad terenom, kjer je še pred nekaj minutami grizel kolena in švical ... je itak nemogoče! Zatorej prilagam filmček. Naslednji cilj v Julijcih! več »

Speedflying Stol (2236 m)Speedflying Stol (2236 m)Speedflying Stol (2236 m)Speedflying Stol (2236 m)Speedflying Stol (2236 m)

Speedflying Kriška gora - Križe

Včeraj popoldne sem znova letel s Kriške. Tokrat v malenkost močnejšem vetru in malo bolj sproščeno. Vsakič po 10 m bližje terenu sem, pa tudi ovinkanje je vedno bolj strmo. Kmalu bo čas za višje in daljše cilje - med prvimi Stol, Begunjščica, Krn ... Prilagam seveda tudi on-board video. več »

Speedflying Kriška gora - KrižeSpeedflying Kriška gora - KrižeSpeedflying Kriška gora - KrižeSpeedflying Kriška gora - KrižeSpeedflying Kriška gora - Križe

Speedflying Kriška gora

  Danes po službi sem se odpravil na svoj doslej najdaljši polet s speedwingom. Na Kriško goro nad Tržičem. Imel sem precej treme, bal sem se vetra ... na koncu pa je bila ena sama uživancija in ob pristanku sem potočil solzico sreče, usta sem imel pa od dretja in vriskanja popolnoma suha. Res fantastično. Naslednja vaja sedaj je pa približevanje terenu. Zanimivi so še GPS track podatki: max. hitrost = 73 km/h, max. propadanje = -7,3 m/s, preletena razdalja = 4,84 km na višinski razliki 947 m.... več »

Speedflying Kriška goraSpeedflying Kriška goraSpeedflying Kriška goraSpeedflying Kriška goraSpeedflying Kriška gora

Meisules dala Biesces, Pepe (VI-, 150 m)

Z Borom sva plezala omenjeno smer v Dolomitih. Skala je bila po pričakovanjih super, z izjemo nekaj sitnih mest, opremljenost smeri pa borna. Tudi ocena se mi je zdela popolnoma neuplezanemu in invalidnemu kar zahtevna. K sreči je tudi Borči malo sopihal. Sestopila sva s spusti po vrvi, potem pa od daleč opazovala še Blaža, Džanija in Jerryja, ki so plezali v isti steni sosednjo smer. O tem bodo več napisali sami. več »

Meisules dala Biesces, Pepe (VI-, 150 m)Meisules dala Biesces, Pepe (VI-, 150 m)Meisules dala Biesces, Pepe (VI-, 150 m)Meisules dala Biesces, Pepe (VI-, 150 m)Meisules dala Biesces, Pepe (VI-, 150 m)

Speedflying Gozd

Pred skorajšnjim odhodom v Dolomite, kjer ga bomo na polno sral v vertikali in po luftu, sem se odločil opraviti še en polet pri nas. Gozd je super, ampak kaj ko je ravno v času leta začel nažigat veter in namesto dol sem šel gor ... Ko sem bil pa enkrat 30 m nad terenom sem pa sklenil, da se lahko sprostim, ker 30 al pa 100 al pa 1000 je pa vseena figa, če padem. V vsakem primeru ne bi bilo rožnato :) Evo ... pripenjam video, ki ni kaj prida, ker sem previsoko nad terenom, da bi se videlo hitrost. Pa... več »

Speedflying GozdSpeedflying GozdSpeedflying GozdSpeedflying GozdSpeedflying Gozd

Sobotna smer v Planjavi (V+, 210 m)

V soboto so alpinci plezali nad Kamnikom. Dve navezi v Sobotni smeri v Planjavi, od koder tudi Markove fotografije in pričujoča objava. več »

Sobotna smer v Planjavi (V+, 210 m)Sobotna smer v Planjavi (V+, 210 m)Sobotna smer v Planjavi (V+, 210 m)Sobotna smer v Planjavi (V+, 210 m)Sobotna smer v Planjavi (V+, 210 m)

Košček neba (VI-) in Mrzlo postaja (V)

Danes smo plezali v Staničevem vrhu in v zadnjem raztežaju okusili tudi debele dežne kaplje, ampak je bilo vseeno fino. Nekaj fotografij naše ture spodaj, plezalci iz Planjave pa bodo objavili svoje... Letošnje poletno vreme in zanesljivost vremenskih napovedi pa so oboje na približno enakem nivoju ... več »

Košček neba (VI-) in Mrzlo postaja (V)Košček neba (VI-) in Mrzlo postaja (V)Košček neba (VI-) in Mrzlo postaja (V)Košček neba (VI-) in Mrzlo postaja (V)Košček neba (VI-) in Mrzlo postaja (V)

Speed flying Bohinj

Tri dni v službi sem popestril z letanjem na bohinjskem nebu. Prvi mi ni bil naklonjen, sem pa zato druga dva toliko bolje izkoristil v kratkih pavzah ... Zdaj pa v hribe letet! Več na videu! več »

Speed flying BohinjSpeed flying BohinjSpeed flying BohinjSpeed flying BohinjSpeed flying Bohinj

Speedflying Krvavec

Danes sem zaradi pomanjkanja poguma pred morebitnim slabim vremenom scagal in nisem šel v steno. Namesto tega pa sem šel na svoj drugi test speedwinga na Krvavec in tokrat tudi uspešno letel. Občutki so nepopisni, zato najbolje, da si ogledate video :) več »

Speedflying KrvavecSpeedflying KrvavecSpeedflying KrvavecSpeedflying KrvavecSpeedflying Krvavec

Freeapproved jadranje 2011

Že tretje leto zapored smo se odpravili na jadranje. Tudi tokrat smo izbrali katamaran in ni nam bilo žal. Dejstva govorijo svoje: strgano jadro, odtrgan desni propeler, jadranje s hitrostjo 17,3 kts in še bi lahko naštevali. Vreme je bilo povprečno, a ne preslabo, družba odlična, zabava izjemna. Več naj pove nekaj fotografij in pa še filmček. več »

Freeapproved jadranje 2011Freeapproved jadranje 2011Freeapproved jadranje 2011Freeapproved jadranje 2011Freeapproved jadranje 2011

Herletova smer v Ojstrici, VI+/IV, 450m (700 m)

Včeraj smo Bor, Matej in jaz plezali v severni steni Ojstrice. Splezali smo eno naših najgrših smeri doslej. Pri meni se je Herletova uvrstila med top 3 grde smeri. Plezanja je 3 raztežaje od katerih sta 2 in pol dobre skale, vse ostalo je strma hoja po podrti in naloženi skali, ves čas levo desno, levo desno, tako da se je smeri nabralo za 12 x 60 m raztežajev in 2 krajša. Vleče se ko pasja čreva, med zanimivejšimi mesti pa bi izpostavil kamnolom nad veliko votlino, kjer smo skoraj izgubili Mateja... več »

Herletova smer v Ojstrici, VI+/IV, 450m (700 m)Herletova smer v Ojstrici, VI+/IV, 450m (700 m)Herletova smer v Ojstrici, VI+/IV, 450m (700 m)Herletova smer v Ojstrici, VI+/IV, 450m (700 m)Herletova smer v Ojstrici, VI+/IV, 450m (700 m)

Namočeni pod Ojstrico

Po pol leta odkar sem nazadnje držal za skalo (sneg in led) sem končno sklenil, da je čas, da prvič po poškodbi spet malo probam pomigat. In z Borom in Matejem smo se odpravili pod Ojstrico. Na žalost tudi dobesedno, saj nas je že takoj napral dež. Vseeno je bil lep sprehod in nastal je tudi krajši filmček, pripenjam pa tudi nekaj fotografij. več »

Namočeni pod OjstricoNamočeni pod OjstricoNamočeni pod OjstricoNamočeni pod OjstricoNamočeni pod Ojstrico

Skozi zrak nad Medulinom

Z 200 km/h sva ga z Duletom pičila proti morju v soboto dopoldne. Pripenjam video :) več »

Grintovec

Potem ko sta Dule in Matej preslišala budilko in tik pred zdajci ujela vlak za izhodišče kmetije Suhadolnik proti Grintovcu, smo že globoko dihali proti Kokrskem sedlu in naprej proti vrhu. V zmernem tempu smo 170 minutah dosegli vrh ovit v meglo in Čehe, ki so prožili kamenje na nič hudega sluteče pohodnike. Mraz in naletavanje snežink v vetru so nas hitro spodile proti dolini, kjer smo pri koči spotoma srečali še nekaj Freeapprovedovcev. več »

GrintovecGrintovecGrintovecGrintovecGrintovec

Popoldanski Viševnik

Na kratko kondicijsko smo jo mahnili na Viševnik. Lagano sportski ob 17h iz Ljubljane in malo pred 19h smo že stali na vrhu Viševnika. Prava avantura se je sicer pričela šele ob povratku proti prestolnici, ko smo do bencinskega servisa pripeljali dobesedno na zadnje hlape. več »

Popoldanski ViševnikPopoldanski ViševnikPopoldanski ViševnikPopoldanski ViševnikPopoldanski Viševnik

Obnovitveni seminar za člane

Po odlično izpeljanem izobraževalnem dnevu s Tomom Česnom, ki sem ga za ekipco starešin zorganiziral spomladi, sem prišel na idejo organizacije obnovitvenega seminarčka znanj za vse zainteresirane člane. Vesel, da sta se moji prošnji odzvala letošnja najbolj nadudlana alpinca - Bor in Tadej, smo tako v današnji peklensko vroči Vipavski dolini izvedli enodnevni seminarček z obnovitvijo znanj v skalni tehniki in vrvnih postopkih ter feclarijah. Obema se zahvaljujem za čas in trud, glede na besede... več »

Obnovitveni seminar za članeObnovitveni seminar za članeObnovitveni seminar za članeObnovitveni seminar za članeObnovitveni seminar za člane

Tradicionalni piknik Freeapproved

Prav v veselje mi je, da smo se včeraj zbrali v tako rekordno velikem številu, vsi na enem mestu, pod eno streho. Najprej hvala vsem so-pomagačem za organizacijo in trud ter seveda vsem, ki ste prišli in popestrili večer. Aleš je s svojimi nalogami dodobra ogrel ta sveže alpince, smučarje in športne plezalce, po poročilu in poznih SMSih s prizorišča pa se je zabava za ta največje žurerje še razvlekla. Ker ni kaj več pisati samo še enkrat pohvalim vse! Tisti, ki pa niste prišli vam je pa itak... več »

Tradicionalni piknik FreeapprovedTradicionalni piknik FreeapprovedTradicionalni piknik FreeapprovedTradicionalni piknik FreeapprovedTradicionalni piknik Freeapproved

Zlato

nas je za vedno zapustil ... vedno je z nami delil srečo in zadovoljstvo, nas nasmejal in mnoge spoznal z najlepšim športom... Zlato - počivaj v miru! več »

Alpinci na letni preizkušnji

Danes smo se valjali v blatu pod Šmarno goro. Plezališču aka izpitnem prostoru pod Turncem. Krepostni mladostniki in brhke mladenke so danes pokazali svoje znanje v letni tehniki. Tadej nas je milo pustil spati in modro odločil, da počakamo, da gre urnebes mimo in tako smo od 13 - 19h vezljali, si kimali, tu in tam debelo gledali in naposled zaključili. Rezultati bodo konec tedna znani, dotlej pa srečno! več »

Alpinci na letni preizkušnjiAlpinci na letni preizkušnjiAlpinci na letni preizkušnjiAlpinci na letni preizkušnjiAlpinci na letni preizkušnji

DWS in krujzanje po Jadranu

Z velikansko zamudo sem nekako le zlepil skupaj delčke zgodbe iz našega prvega Freeapproved jadranja. To je sicer sedaj postalo že tradicionalno, a vseeno - da video ne gre v nič - ga limam tule. več »

Snemanje filma 2864

  Končno smo objavili film 2864 tudi javno. In zdaj se lahko pohvalimo še s tem, da smo s Freeapproved tesno sodelovali. Zato nekaj fotografij s snemanja ter seveda zahvala vsem sodelujočim za nastanek zares edinstvenega filmčka, ki si ga lahko ogledate tukaj. Še posebna pohvala gre seveda 4 srčnim možem ter ostalim nastopajočim kot seveda tudi Boštjanu z njegovo ekipo. Verjamemo, da je naša skupna prihodnost odvisna tudi od našega odnosa do narave, zato smo se potrudili, da smo izbrali... več »

Snemanje filma 2864Snemanje filma 2864Snemanje filma 2864Snemanje filma 2864Snemanje filma 2864

Plezanje na Siciliji

Pisana druščina se nas je za prvomajske počitnice od 23.-30.4.2011 podala v nekaj izmed zloveščih krajev, ki jih obvladuje mafija. Zavoljo preventive smo ljubljene mafijce na Siciliji klicali Rdeči križ. To je bil neke vrste codename za vse, ki so sumničavo pogledovali okrog ter iskaje svoje žrtve za izrez ledvic, jeter in ostalih uporabnih organov pogledovali tudi proti bledoličnim žrtvam iz Slovenije, zacahnanih s kričečim snežakom. A vendar smo ponosno zastopali svoje barve in hodeč glavo... več »

Plezanje na SicilijiPlezanje na SicilijiPlezanje na SicilijiPlezanje na SicilijiPlezanje na Siciliji

Najvišja slovenska gora - Triglav

Po vikendu skakanja z letala in začetniški tremi pred skoki v praznino sem bil ob 20:40 v Krmi, ko smo pričeli s hojo na Kredarico v nedeljo, zmatran ko pes. Prave hrane nisem videl že 3 dni, v glavnem na sendvičih in jogurtih. Polno otovorjeni smo se tako Štirje srčni možje podali na našo avanturo, ki pa je v resnici le delček zgodbe filma, zaradi katerega smo se na vetrovni ponedeljek povzpeli na Očaka. Prizori širom Slovenije so bili pregovorno fantastični, prav poseben občutek pa je bil, ko nas... več »

Najvišja slovenska gora - TriglavNajvišja slovenska gora - TriglavNajvišja slovenska gora - TriglavNajvišja slovenska gora - TriglavNajvišja slovenska gora - Triglav

Tečaj padalstva

Z Dušanom sva se odločila imitirat ptice. Na žalost sva mnogo bolj podobna padajočim kamnom. Ampak verjeti ali ne, stabilno leteti kot kamen tudi ni mačji kašelj. Še zlasti ne zato, ker nam ljudem po glavi roji marsikaj. Na primer meni najbolj pogosto dejstvo, da brez padala ne znam leteti :) Je pa fantastična izkušnja in se že (mislim, da lahko govorim v dvojini) oba z Duletom veseliva novih skokov. več »

Tečaj padalstvaTečaj padalstvaTečaj padalstvaTečaj padalstvaTečaj padalstva

Rovinj

Na daljni jug se nas je danes odpravila pisana druščina. Lagano sportski s stalnega zbornega mesta naprej proti južnim sosedom v Rovinj. Drena začuda v stenah ni bilo in vsi so se pridno naplezali, jaz pa sem bil zadolžen za fotografijo. In tako brez pretiranih romanov sporočam samo še , da je bilo super in da smo ob sončnem zahodu v Rovinju pojedli še super duper večerjo in via Slo. več »

RovinjRovinjRovinjRovinjRovinj

Ledeniška in zimska tehnika

Danes smo z alpinci migali pod Vršičem in obnavljali zimsko tehniko ter spoznavali osnove ledeniške. Mladenke in mladenci se morajo še nekaj malega naučiti, ampak jim vrvna tehnika tudi v snegu in ledu ni tuja. Neustrašno so se spopadali s snežnimi globeli ter improviziranimi ledeniškimi razpokami. Vreme je presenetljivo zdržalo, kljub obupnim napovedim. Posledice sonca so občutila celo moja lica. več »

Ledeniška in zimska tehnikaLedeniška in zimska tehnikaLedeniška in zimska tehnikaLedeniška in zimska tehnikaLedeniška in zimska tehnika

Vaje pod Turncem

  Danes je 1. skupina vadila raznorazne vrvne postopke in štrikanje pod Turncem. Med tem ko smo budno spremljali vsak sleherni gib alpincev sem stisnil nekaj fotk in utrinki z današnjega dne so v spodnji galeriji ...   več »

Vaje pod TurncemVaje pod TurncemVaje pod TurncemVaje pod TurncemVaje pod Turncem

Plazje pod Mangrtom

Danes se nas je sedmero odpravilo v Mordor. To je območje v Zahodnih Julijcih, kjer ne sije sonce, kjer nebo ni modro temveč črno, kjer se moč vetra meri v trimestnih številkah in kjer ni živega človeka. Razen nas. Mordor je kraj, kamor smo zatavali v orkanskem vetru in od koder smo se vrnili - živi.Bolj preprosto bi to opisal lahko samo tako, da nas je danes jefe Džani odpeljal malo preveč proti levi in smo potem raziskovali en luštkan koluar direktno pod mogočno poletno smerjo Demoklej. Snežne... več »

Plazje pod MangrtomPlazje pod MangrtomPlazje pod MangrtomPlazje pod MangrtomPlazje pod Mangrtom

Desni slap pod Prisojnikom

Žiga je že nekaj napisal, zato bom v kratkem dodal samo še to, da je v hribih še zima. Led še stoji in kaj boljšega kot to, da je še celo dober! Desni je super, sveče v 3R je sicer kar nekaj, ampak v njej je led dober. V zadnjih dveh R so leteli pršni plazovi, tako da je bila zimska avantura še popolnejša. Sicer pa super dan in ravno pravšnja ura za plezanje, ko je sonce že visoko in ambient pod Prisojnikom fantastičen. več »

Desni slap pod PrisojnikomDesni slap pod PrisojnikomDesni slap pod PrisojnikomDesni slap pod PrisojnikomDesni slap pod Prisojnikom

Viševnik in severni ventilator

Danes pred službo sem jo zarezal na Viševnik. S turnimi smučmi. Ja, pravilno ste prebrali :) Končno sem spet opremljen s turno opremo in ker sem bil neučakan, sem jo hotel stestirati že danes. Sicer se obnese, razen pancarjev, ki sem jih že prvi dan (levega) zlomil. Očitno ne velja pravilo "težji kot so, boljši in močnejši so" - in dražji :-(. Kakorkoli že, vzpon je minil bliskovito, na poti sem prehitel še enega turnaša, sicer pa sem jih na poti dol srečal mnogo. Razmere so grozne. Gor grede... več »

Viševnik in severni ventilatorViševnik in severni ventilatorViševnik in severni ventilatorViševnik in severni ventilatorViševnik in severni ventilator

Z morja v slap

Včerajšnje poležavanje na prijetnem soncu v Limskem kanalu je bilo tako zelo prijetno, da je skoraj moralo iti nekaj narobe. Klical me je Marko in me zvlekel v meglo, oblake in sneg.Danes sva tako navdahnjena z včerajšnjimi predhodniki odšla na Jezersko. Lagano sportski ob 9. uri iz Ljubljane. Po jutranjem več kot polurnem odkopavanju avtomobila, ko sva vseeno šla malo predaleč, sva jo mahnila v Sinjega in po 76 minutah že pričela s sestopom. K sreči se je že precej obletelo, saj je snega ogromno in... več »

Z morja v slapZ morja v slapZ morja v slapZ morja v slapZ morja v slap

Kotečnik v sneženju

Ta zagnani smo se danes odpravili v Kotečnik. Plezanje pri 0,5°C bi bilo prav prijetno, če ga ne bi biksala vlaga in kasneje še sneženje. Ja res je! Snežit je pričelo in to niti ne malo. Poleg nas je bila v sektorju še cela 1 naveza, drugi so se greli za pečjo. Plezali smo v sektorju Trapez kamor se bomo še radi vrnili. Edinole vrvno ograjo ali pa zaščitno mrežo si morajo lastniki zemljišč poleg na sveže razritih dostopnih blatnih poti omislit. več »

Kotečnik v sneženjuKotečnik v sneženjuKotečnik v sneženjuKotečnik v sneženjuKotečnik v sneženju

Glinščica

Danes smo se šli natezat v Glinščico. Lagano sportski ob 9. uri s tradicionalnega zbirališča in naravnost v Val Rosandro. Uživali smo na +15°C in na toplem soncu, se vmes malo razgibali, prebrali, se najedli in se imeli lepo. več »

GlinščicaGlinščicaGlinščicaGlinščicaGlinščica

Črni Kal

Danes se nas je dvanajsterica odpravila v Črni Kal. Visokim temperaturnim izzivom so se po robu postavili Alpinci, ki so jo mahnili v severne stene in bodo nedvomno poročali o svojih avanturah, medtem ko smo mi uživali na toplem februarskem soncu na Primorskem. Malo oblačkov zjutraj, zatem pa sonce in brez sapice. Mlade alpinske vrste pridno zastopajo mlade dame, ki se skrivajo pod psevdonimom 4 peresna deteljica, medtem ko o pogumnih mišicastih pripadnikih močnejšega spola alpincev ni ne duha ne sluha.... več »

Črni KalČrni KalČrni KalČrni KalČrni Kal

Sanjsko

Danes je bilo z eno besedo res točno tako! Z najbolj avtentičnim čapcem s poreklom (Tehovci!) sva jo mahnila v kratko, a-kdo-bi-mislil tako sladko smer v severno steno Male Mojstrovke - Kaminsko. Smer v trenutnih razmerah postreže s čudovito pležo po snegu in ledu, naj raztežaj je pa sploh čisti užitek. Sicer gre zaradi vse manj ledu za delikatno plezanje navpične naklonine, a z dobrim varovanjem in mesti za počitek (mišice v kolkih od tišanja nog narazen so mi skor zgorele). Šla sva prav v miru... več »

SanjskoSanjskoSanjskoSanjskoSanjsko

Puy St. Vincent in Fournel

Teden. Sedem dni sonca, snega, ledu, zabave in odlične družbe. 34-im članom nam je bilo vsega omenjenega in-še-več dano doživeti med 22. in 29. januarjem. Nastanjeni v Puy-u smo imeli nešteto možnosti tako za smuko kot tudi plezanje in ostale prostočasne aktivnosti. Težko je opisati vse lepo kar smo skupaj preživeli v Franciji, zato bodo morda še najboljše kar fotografije pa upam da kakšni komentarji in prispevki v le-teh :) Avtorji fotografij smo: Anže, Lado, Tine in Grega ter Dušan. Seveda... več »

Puy St. Vincent in FournelPuy St. Vincent in FournelPuy St. Vincent in FournelPuy St. Vincent in FournelPuy St. Vincent in Fournel

Francija, 5. dan

Tudi današnji dan je bil pisan. Nekaj nas je že tretjič obiskalo Fournel in tamkajšnje slapove, drugi so se smučali po različnih smučiščih, tretji okrevali po naporni noči. V 200 metrsko smer sem peljal novinca, ki sta imela možnost preizkusiti betonsko trd led in zelo začinjen in izpostavljen sestop. Blaž je tudi pridno vlekel cuge v daljši zverini višje po dolini. Škoda, ker se počasi bliža odhod, ampak jutrišnji dan kanimo še dobro izkoristiti. več »

Francija, 5. danFrancija, 5. danFrancija, 5. danFrancija, 5. danFrancija, 5. dan

Francija, 4. dan

Fournel. Dolina ledu. Dobesedno. Še na cesti ga je preveč. Ampak ker smo ga včeraj dobro zvozili, smo se danes tja zapodili še bolj zgodaj s še bolj smelimi cilji. Z Matejem sva se zapodila v 500 metrsko ledno smer, ki je postregla z najtršo petico doslej. Led je bil trd kot beton in z nabrušenimi cepini sem bil kot mali mucek brez krempljev. Nemočen. Vseeno sva zmogla zverino in naposled našla tudi sestop v dolino. Monika, Dule in Žiga so napadli 200 metrsko ledno linijo nižje v dolini. več »

Francija, 4. danFrancija, 4. danFrancija, 4. danFrancija, 4. danFrancija, 4. dan

Francija, 3. dan

Danes smo jo mahnili v led. Fournel je prava ledno plezalna meka in ker se je danes še nismo naveličali, bomo jutri spet plezali. Tja se nas odpravlja kar precej navez, ampak ker je slapov kamorkoli pogledaš preveč, bo luštno. Pa še fotkoaparatko bomo mel s seboj tokrat, da bo še kakšna vertikala na slikcah. Vreme nam še vedno drži, še vedno je kičasto, še vedno hladno. Naj zdrži še nekaj dni, potem pa nam bo že bolj vseeno :) več »

Francija, 3. danFrancija, 3. danFrancija, 3. danFrancija, 3. danFrancija, 3. dan

Francija, 2. dan

Še en dan sončne pripeke, še ena avantura. Danes smo se štirje pešaki in štirje smučarji odpravili na grebensko prečenje soncu naproti. Ogledali smo si razmere v sosednji dolini, kjer bomo v prihodnjih dneh nabijali ledene slapove. Današnje prečenje je postreglo s fantastičnimi pogledi in spremenljivimi razmerami. Najprej malo firna, potem malo napihančka in za konec še nekaj klože. Vili smo se med skalami in snegom, ves čas visoko nad senčnimi dolinami, vse do vrha 3200 metrov visoke piramide. več »

Francija, 2. danFrancija, 2. danFrancija, 2. danFrancija, 2. danFrancija, 2. dan

Francija, 1. dan

Po 8 urah vožnje smo vsi varno prispeli na cilj. Da smo bili po urniku, smo nekaj opreme med avtomobili izmenjavali kar na avtocesti. Snežne razmere so zadovoljive, dasihravno bi si želeli več snega. K sreči je napovedan za sredo, do takrat se bomo zadovoljili s plezanjem po ledu, ki ga gremo jutri popoldne pogledat, v torek pa napademo zares. več »

Francija, 1. danFrancija, 1. danFrancija, 1. danFrancija, 1. danFrancija, 1. dan

Občni zbor Freeapproved 2011 na Vršiču

Pa smo ga preživeli! Kljub obupnim vremenskim obetom, ko smo v petek letali ko kure na vse strani Vršiča raziskovat kakšne so razmere, se je namreč do danes nabrala lepa bera aktivnosti. V petek je z vseh vrhov konkretno grmelo, plazovi so frčali od povsod, nad nebogljenimi človečki je narava zganjala pravi teror. A v samo dveh dneh so se razmere stabilizirale, sneg se je zaradi pomladnih +10*C zelo hitro sesedal in preobražal in bil tako že v soboto zjutraj, sploh pa danes, dobro pomrznjen.Občni zbor... več »

Občni zbor Freeapproved 2011 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2011 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2011 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2011 na VršičuObčni zbor Freeapproved 2011 na Vršiču

Mlačca za pionirčke

S pionirčki smo se danes odpravili v Mlačco na spoznavni dan z vodo. Le-ta naj bi sicer bila v trdnem agregatnem stanju, natančneje v obliki ledu. Slednjega smo sicer našli, nam je pa na glavo cel dan pridno deževalo.Karakterno se v slabih razmerah in bednem vremenu pokaže tudi kdo je desc in kdo je baba - pusiji so ostali doma na suhem, trdoživi junci in junke pa so danes do teme pridno nabijali led. Vsem je šlo prav dobro, naučiti se morajo le še zadeti luknjo (pri izdelavi Abolakova, ostalega... več »

Mlačca za pionirčkeMlačca za pionirčkeMlačca za pionirčkeMlačca za pionirčkeMlačca za pionirčke

Zadnja kristusova večerja in Centralni slap

Lagano sportski ob 12:30 z Arnetom kreneva v proti Gorenjski. V Tamar. Spet. Po ogrevanju v nedeljo sva včeraj zastavila bolj zares. Slap s pomenljivim imenom mi ni dal miru. Malo pred tretjo začnem s plezanjem do velike gobe, za katerega sem od daleč mislil, da ga bova plezala nenavezana. Izkazalo se je, da led pri -16,5*C trd kot sam beton. Po nekaj metrih nabijanja mi nekam čudni zveni levi cepin. Pogledam svojo Cobro in vidim, da je ostala brez strupnikov. Zlomila se mi je klina, 4 cm le-te. Super si... več »

Zadnja kristusova večerja in Centralni slapZadnja kristusova večerja in Centralni slapZadnja kristusova večerja in Centralni slapZadnja kristusova večerja in Centralni slapZadnja kristusova večerja in Centralni slap

Tamar in grape

Danes smo z visokimi pričakovanji odšli v Tamar. V primerjavi s 5 dni starejšim obiskom na naše razočaranje razmere niso nič kaj boljše. Presenetila nas je tudi inverzija, saj je pri koči v Tamar kazalo -7*C, pri slapovih pa je bilo samo še okrog ničle. Slapovi so sicer plezljivi (Rastlinca, Centralni in Desni). Nadaljevali smo nad Vršičem. Odpravili smo se po stopnicah, in na vseh razcepiščih zavijali desno, vse dokler nismo prišli do grap v Grebencu. Splezali smo nekaj levo od Zupančičeve... več »

Tamar in grapeTamar in grapeTamar in grapeTamar in grapeTamar in grape

Teranova smer, Jezersko

Danes smo se (kot mnogi drugi) podali na Jezersko. Že na parkirišču nepregledne množice in številna prevozna sredstva na štirih kolesih. Gneči navkljub smo jo mahnili proti Teranovi smeri, v kateri smo že videli 2 navezi, ena je že sestopala.Teranova smer je lepo narejena, vendar slabše kot ob zadnjem obisku lansko leto. Smer smo plezali nenavezani, ampak sva se oba z Markotom na ključnem mestu spraševala po zdravju in če bi jo šla jutri še enkrat - bi se navezala. Na "ključnem mestu" je smer... več »

Teranova smer, JezerskoTeranova smer, JezerskoTeranova smer, JezerskoTeranova smer, JezerskoTeranova smer, Jezersko

Štirje slapovi v Logarski dolini

Včeraj smo plezali v Logarski dolini. Jutranjih -13*C je bilo prav prijetnih napram popoldanskih +2*C. Še preden nam je odplaknilo ves led smo uspeli nekaj trdega stanja vode izkoristiti v prid naših lednih orodij. Pretegnili se nismo, smo pa zlezli 4 lažje slapove. Narejeni so bili za silo, ampak popoldne je že res povsod močno curljalo. Kaj bo naredila odjuga rajši ne razmišljam, bolj kot to pa me skrbi majhna količina snega... Držimo torej pesti še naprej za zimo :) več »

Štirje slapovi v Logarski doliniŠtirje slapovi v Logarski doliniŠtirje slapovi v Logarski doliniŠtirje slapovi v Logarski doliniŠtirje slapovi v Logarski dolini

Sinji slap, Jezersko

Spet smo bili v Davotovih koncih. Sedaj že skoraj tradicionalno za prvi led v sezoni poskrbi vedno prijazni Sinji slap. Slednji je presenetljivo dobro narejen za tako kratek čas, odkar je pritisnil mraz. Je pa zato mraz konkreten, danes je bilo v avtu pri jezeru -12,5*C, više gori pa smo prilezli na -16*C. Ko se je mrazu pridružil še veter, je bilo čudovito zimsko. Tako kot je treba. Skratka slap je za ta čas dobro narejen, vse bolje izgledata tudi Ledinska slapova. Nekaj fotograij naše današnje... več »

Sinji slap, JezerskoSinji slap, JezerskoSinji slap, JezerskoSinji slap, JezerskoSinji slap, Jezersko

Blegoš

Danes smo si noge razhodili in rane polizali na Blegošu. Gor sem bil nazadnje v nahrbtniku - dobesedno, in priznam, da si nisem mislil, da je tako lep razgled. Ljudi po pričakovanju veliko, ampak lepih razgledov in čudovitega sonca zato ni bilo prav nič manj. Nazajgrede smo obiskali še kočo in via nazaj v dolino. Zdaj pa čakajmo obljubljeni mraz in pozdravimo nastajajoči led. več »

BlegošBlegošBlegošBlegošBlegoš

Vetrovni Grintovec

Z Džanijem sva se danes odpravila gledat razmere v Kamniške. Že zarana sem na parkirišču čakal in čakal, pojavil se je Džani, ostali so spali. Edini, ki so nas prehiteli so bili polnojajčni mladci z visokoletečimi cilji, ki bodo svojo štorijo kmalu delili z nami. Po pričakovanjih je snega zelo malo, prične se šele nekje na 1800 metrih, spodaj je vse nekaj spihano in sem ter tja kaka zaplata, kot neka pocufana kura. Više gor je snega vedno več, a vsaj na Grintovcu nič omembe vrednega. Dež je... več »

Vetrovni GrintovecVetrovni GrintovecVetrovni GrintovecVetrovni GrintovecVetrovni Grintovec

Razmere nad Jezerskim

Kaj prida zavoljo meglenega in oblačnega vremena ni bilo videti, a vseeno. Sinji slap je v spodnjem “strmem” skoku in zgornjem skoku celo leden, ostalo je globoko pod snegom. Od kmetije do slapu je zgaženo, a za avto (ne Tadej, tudi za gozdarčka ne) neprevozno. Sicer pa snega je precej manj kot v Julijcih, ampak dobre zimske razmere nad Jezerskim gotovo ne uidejo! več »

Razmere nad JezerskimRazmere nad JezerskimRazmere nad JezerskimRazmere nad JezerskimRazmere nad Jezerskim

Snežnik

Skoraj nepopisno lepo je bilo danes na Snežniku! Zelo močan veter v bistvu niti ni motil, saj je pričaral pravo zimsko idilo, snežne zastave na vrhu in čudovite oblake. Na vrhu smo s pridom izkoristili zavetje koče, se podprli, zatem pa preverili svoje letalske sposobnosti na vrhu Snežnika. V močnem vetru letenje niti ni bilo pretežko. Bolj so ga nasrkali naši poledeneli prsti na rokah.Škljoc, škljoc in že smo jo urno mahnili v dolino. Spotoma smo se ustavili še v naši klasični primorski... več »

SnežnikSnežnikSnežnikSnežnikSnežnik

Debela Peč s Pokljuke

Včeraj se nas je cela garnizija fatkotov odpravila na Pokljuko. Z našimi ratraki Moniko, Blažem in Borom smo utirli pot za množice, ki so sledile. Popoldne se je nasmehnilo celo vreme in nas počastilo z nekaj sončnimi žarki. Junci so dobili prve metre izkušenj v globokem snegu in se že veselijo prihajajoče zime! Danes popoldne nova pošiljka - juhuhu! Nekaj fotografij (žal s telefonom) pa spodaj: Debela peč s Pokljuke več »

Tečaj turnega smučanja

Športno društvo Freeapproved vabi k vpisu v društvo in v šolo turnega smučanja. Freeapproved organizira šolo turnega smučanja v sodelovanju z Davom Karničarjem, Vikijem Grošljem, Iztokom Tomazinom, Tomažem Jakofčičem ter drugimi. Uvodni sestanek bo v torek, 7. decembra ob 19. uri, v dvorani knjižnice Bežigrad, Einspielerjeva 1, Ljubljana Namen šole Namen šole je podati ustrezen vpogled v znanje turnega smučanja in udeležence pripraviti za samostojno turno smučanje ali ture z gorskim... več »

Spustaši in večraztežajne v Vipavi

V soboto smo jo kljub ne najboljšemu vremenu (no ja, vmes je dvakrat celo malo deževalo in namočilo skalo) plezali in se spuščali po vrvi v Vipavi. Bilo nas je precej, ampak je tekoče potekalo vse skupaj. Še več - vsi obvladajo spuščanje po vrvi! Nekaj utrinkov pa na fotografijah v nadaljevanju. Vipava več »

Vetrovni Kamnik z alpinci

S tafrišnimi alpinci smo jo danes mahnili v plezališče Kamnik nad Preboldom. Neverjeten vremenski preobrat na štajerski strani Trojan nam je vsem na obraze privlekel nasmešek do ušes. Dobršen del dneva smo tako uživali na sončku, edina neprijetnost je bila konfiguracija terena v plezališču Kamnik, kjer je pihalo kot iz šobe. A vsega hudega vajeni in tisti, ki se bodo na to še privadili, smo vseeno izkoristili dan in se bolj ali manj dobro naplezali. [caption id="" align="alignnone" width="450"... več »

Praznična plezarija na Hvaru

Ob poletnem jadranju smo na Hvaru zapazili super stene malo naprej od Sv. Nedelje. Z nekaj sreče in Matejevih vez in poznanstev smo v neposredni bližini najeli tudi mega bajto s pogledom na morje in odlično teraso primerno za peko (beri: kurjenje in žganje tet požar - Tinčk pogrešali smo te). [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="(Pre)visoko leteči cilji"][/caption] Prvo jutro je bilo kot iz sanj. Umito modro nebo, toplo jesensko sonce in rahla sapica. Če ne bi slišal Borovega... več »

Viševnik in 1. sneg

Danes smo se kljub ne najlepšemu jutru (kasneje se je pokazalo sonce!) odpravili na sprehod na Viševnik. Zame oziroma za tri od štirih je bil to prvi letošnji sneg. Več kot snega je bilo blata, predvsem do plesišča in še tistih nekaj strmih metrov nad imenovano ravnico, potem pa se je uneslo. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Dih jemajoči razgledi in barvni kontrasti"][/caption] Razgledi so bili zahvaljujoč vremenu čudoviti, kontrasti med snegom, jesenskimi barvami gozdov pa dih... več »

Prvo pravo plezanje

Danes smo z alpinci obiskali naravno plezališče - Črni Kal. Nekaj utrinkov današnjih vzponov v kopni skali na Primorskem pa na fotografijah...Črni Kal več »

Košutica

Bor nam je izbral vrh, ki je bil izmed vseh ovit v najbolj gosto meglo in oblake :) [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Skozi gost svetlobi naproti"][/caption] A slabemu vremenu navkljub je bil izlet odličen, družba pa razgibana in gobčna, kar obeta še bolj vesele skupne trenutke v stenah in drugod, kjer se fatkoti klatimo. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Mimohod alpincev"][/caption] Sicer pa je bilo vreme resnično kislo, saj jo je poleg goste megle zagodla tudi... več »

Prvič učenjaki

Prvi utrinki letošnjih znanja željnih so že tu! več »

Prvič učenjakiPrvič učenjakiPrvič učenjaki

Plezalni kostanjev piknik, Vranjska draga

Šestindvajsetero se nas je danes odpravilo na (sedaj že) tradicionalni kostanjev piknik v Vranjsko drago pod Učko.   [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Dostopni marš"][/caption]   Povprečno plezališče v nadpovprečnem ambientu na Hrvaškem poleg platk in crimperjev ponuja tudi (ali predvsem) odlično mesto za peko kostanja. Za peko veliko kostanja. Tjaša z ekipo ga je namreč zbrala se mi zdi enih 30 kilogramov. 60 litrški nahrbtnik je bil namreč poln, trogal ga je pa... več »

Črni Kal

Včeraj se nas je 14 zbralo na standardni lokaciji in odrinilo proti morju na še eno priljubljeno lokacijo - v Črni Kal. Temperature so že malodane idealne za plezanje, mogoče še kakšna stopinja manj! [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Primož uživa na sončku"][/caption] Fotogalerija pa spodaj Črni Kal, 2. okt več »

Neodvisne Freeapproved-ovke

Boljša, lepša, pametnejša in predvsem iznajdljivejša družba Freeapproved-a, natančneje Freeapproved-ovk: Monika, Eva K., Tatjana in Tjaša, smo se potem, ko smo večino poletja preživele v moški družbi, odločile, da končno izstopimo iz njihove sence. Glede na vremenske razmere, smo po tehtnem razmisleku prišle do ideje, da bomo namesto snorklanja, sobotno popoldne preživele pri Bricu... kar je verjetno botrovalo k še hujšim poplavam :) Da bi iz ostali treh naredila vrhunske plezalke, nas je... več »

Neodvisne Freeapproved-ovkeNeodvisne Freeapproved-ovkeNeodvisne Freeapproved-ovkeNeodvisne Freeapproved-ovkeNeodvisne Freeapproved-ovke

Dolge njive

Včeraj smo se mudili v Dolgih njivah. Plezališču na Primorskem ob reki Soči. Poleg velikega števila komarjev se tam nahaja tudi prav zanimiva skalna plezarija in mnogi previski in strehce. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Monika v previsu"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Bor"][/caption] Celotna galerija na spodnji povezavi. Dolge njive, 12. sept več »

Paklenica za vikend

Minuli vikend se nas je šestero odpravilo v Paklenico. Siti nekompaktne naložene skale naših ljubih gora smo tako odšli v (športno)plezalsko meko Paklenico, kjer dobri stari apnenec še vedno ostaja oster ko britev in hrapav kot brusni papir. [caption id="" align="alignnone" width="490" caption="Blaž v najlepšem prehodu Forme Vive"][/caption] Po dolgotrajnem čakanju v koloni zaradi prometne nesreče na Hrvaškem, smo v smeri vstopili okrog poldneva in se tako prepstili vročemu morskemu zraku. Rahel... več »

Alpinistična šola Freeapproved

Tudi letos organiziramo Alpinstično šolo Freeapproved 2010/2011 Podroben opis je tukaj, za vse dodatne informacije pa se lahko pravtako oglasite na alp.sola[afna]freeapproved.com ali se prijavite tukaj. Vabljeni na uvodni predstavitveni sestanek, ki bo v sredo, 6. oktobra 2010 ob 19. uri v zgornjem nadstropju kavarne Sputnik na Viču. več »

Plezalni tabor Freeapproved novincev na Vršiču

Ta vikend se nas je na Vršiču zbralo 25 plezanja željnih svežih in mladih friapruvdovcev. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Jutranji pogled proti severnemu ostenju Prisojnika in Škrlatice"][/caption] Prvotno zamišljena vrata so zaradi napovedanega povečanega plezalnega prometa v Steni zavoljo varnosti odpadla. Edina alternativna možnost z veliko smeri na hitro dostopnem območju in z edino prosto kočo za našo skupinico je bil Vršič in Mihov dom. Plezale so se klasične in... več »

Osp in Črni Kal

Za vikend smo se zaradi muhavega vremena odpravili kar frikat. Soboto smo izkoristili za pečenje v Ospu. Pametnejša polovica 12-članskega sobotnega izletnega odseka je šla v senčno "veliko" steno, ostali pa smo se cvrli v zgornjem štuku. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="V vse bolj toplih jutranjih urah me Monika varuje pri natezanju v steni"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="370" caption="Moniki ljubi "crimperji""][/caption] [caption id=""... več »

Vodnjak želja (VI, 300 m), S stena Nad Šitom glave

Z Blažem sva bila še pravkar na vetru na Hvaru na avanturi Seapproved 2010, danes pa sva že plezala v severni steni Nad Šitom glave. Pred časom je smer Vodnjak želja preplezal tudi Bor in ob njegovi hvali nisva mogla ostati ravnodušna. Smer je resnično lepa, meni osebno najlepša izmed vseh, ki sem jih v severni steni imenovane gore preplezal. Skala je odlična, opremljenost je slaba ampak pomembno je to, da se da varovanje nameščati sproti in to v super poči. Prav pridejo frendi in jebice, klinov... več »

Dolomiti

Bor mi je prepovedal objavljati karkoli, dokler se ne vrne še s svojim setom fotografij z naših skupnih vzponov, tako da za začetek samo napovednik ... Imeli smo se vrhunsko, tabor je v celoti uspel in škoda, da se nas je nabralo samo 25. Računam, da nas bo prihodnjič (predvidoma že konec avgusta) vsaj 50 :) Objava s filmom in fotografijami torej šele v sredo... več »

Lomska smer v Trapezu Velikega Draškega vrha (VI+/

Monika in Džani ter Blaž, Bor in jaz smo se v soboto odpravili v opevano in še-vedno-pod-vtisom Ažmanove smeri - v Lomsko smer. NOVO - VIDEO [vodpod id=Video.4059944&w=425&h=350&fv=height%3D281%26amp%3Bwidth%3D500%26amp%3Bplugins%3Dyourlytics-1%26amp%3Byourlytics.callback%3Dhttp%3A%2F%2Fvholdr.com%2Fcallback.php%26amp%3Brepeat%3Dlist%26amp%3Bfile%3Dhttp%3A%2F%2Fvholdr.com%2Fxspf%2Fnode%2F98645%2Femb] Smer je daljnega leta 1993 splezal tržičan Slavc Rožič s soplezalcem. Letos sta domnevno... več »

Plaža pod Triglavom

Minuli teden smo odprli novo Plažo pod Triglavom. Ker se predsednik Freeapproved in tamkajšnji direktor še kar dobro poznata, še vedno velja, da imajo vsi polnopravni člani Freeapproved popust pri vstopnini v vodni park Bohinj in Plažo pod Triglavom :) [caption id="" align="alignnone" width="500" caption="Plaža pod Triglavom zvečer"][/caption] Z Metko vas tako vse prav lepo vabiva, da se po turah v hribih s kolesom, peš ali po plezanju pridete umiti s kristalno čisto bohinjsko vodo. [caption id=""... več »

Mojstrovka, Kovinarska smer (V/IV, 400 m)

Z Borom sva šla danes pogledati, če je res kar pravijo društveni kolegi ... Da je namreč smer resnično vredna obiska in opisa v Miheliču. [caption id="" align="alignnone" width="384" caption="Prvi raztežaj Kovinarske smeri"][/caption] Ob prihodu sva malo razočarana ugotovila, da je ravno pred nama nekaj minutami prispela še ena naveza, tako da sva se toplo oblekla in malo najedla, preden sva vstopila. Vajo sva potem ponavljala še na nekaj zgornjih sidriščih, ko sva navezo znova ujela. Nekaj... več »

Madona (V, 300 m)

Včeraj se nas je četica devetih fatkotov odpravila nad Vršič. Kratki in udobni dostopi in kar nekaj lepih ogrevalnih smeri nas je premamilo in že smo grizli kolena pod severno ostenje. Blaž in Džani sta se šla kamnoseka v Tandara-Mandaro, Marko in Monika ter Matej, Katja in jaz pa v opevano Madono. Z nami sta bila tudi Jelka in njen soplezalec, s katerim sta jo mahnila v S raz Mojstrovke. Smer Madona je v dveh raztežajih lepa in premore res dobro skalo, varovanje pa je bolj poredko posejano in ga je... več »

Štefanov raz, prvenstvena

Onega dne sem v Ljubljani opazil skupinico, ki se je odločila preplezati in opraviti prvenstveni spust po Štefanovem razu. Gre za malodane-kot-dojenčkovo-ritko gladko steno z izrazitim severozahodnim razom. V centru mesta. Nekaj malega akcije sem ujel v fotografski objektiv. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Beethovnova ulica"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Diskusije pred spustom"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="450"... več »

Plezanje v Nad Šitom glavi, Vršič

Po sorazmerno napornem pikniku Freeapproved-a, smo se danes Matej, Monika, Bor in jaz odpravili nad Vršič, pridružila pa sta se tudi Džani in Dule. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Matej v ploščah spodnje šeste stopnje uživa na sončku z vetrom"][/caption] Vedno koristni cilji z udobnim dostopom in kratkim sestopom so bili tudi tarča današnjega dne. Bor in Monika sta jo ucvrla v senco severne stene, midva z Matejem pa sva jagenjčka od včeraj prebavljala na sončku. K sreči je... več »

Piknik Freeapproved

Včeraj smo uspešno preživeli tradicionalni junijski piknik. Velika zahvala gre Valentini in Tadeju brez katerih bi zaradi slabe krovne organizacije s strani vodstva Freeapproved skoraj ostali brez prostora. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Tistih najbolj pridnih 50, ki so bili sorazmerno točni, so na fotki :)"][/caption] Tako pa smo imeli na voljo najboljši možni golaž, jagenjčka, prostor, konja, traktorje in seveda družbo! Še enkrat hvala vsem, ki ste prišli, bilo je super.... več »

Potapljaški tečaj za Freeapproved

[caption id="" align="alignnone" width="384" caption="Mladi mroži v vodi"][/caption] Po celem tednu napornih potopov v bazenu smo ta vikend opravili še teoretični izpit in praktični izpit s potopi v Pirani. Za nami je torej uspešno zaključen OWD tečaj, ki ga je vodila super inšturktorca Helena iz Norik-Suba. [caption id="" align="alignnone" width="384" caption="Legendarna Robijeva maska z ribami"][/caption] S Tinčkom, ki je bil moj buddy in je pazil name (hvala Tine) sva preživela tudi vse napade... več »

Potapljaški tečaj za FreeapprovedPotapljaški tečaj za FreeapprovedPotapljaški tečaj za FreeapprovedPotapljaški tečaj za FreeapprovedPotapljaški tečaj za Freeapproved

Frikanje v soboto in hribi v nedeljo

Včeraj smo ga biksali na Primorskem, kjer smo po uspešnem plezanju v Mišji peči in Črnem Kalu tudi dobro jedli v Portorožu, zatem pa še bolje plačali na avtocesti. [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Previsi v Črnem Kalu. Foto: Sandi s prijatelji"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="450" caption="Matej s policajem PO izdanem plačilnem nalogu. Je 220 km/h res prehitro?"][/caption] V nedeljo nas je pisana družba mahnila v hribe. Odpravili smo se v južno steno... več »

Balvaniranje z Natalijo Gros

Včeraj smo Natalija Gros, Samo Vidic in jaz pisarno preselili v čudovito Trento.  Zame je bil obisk balvanskih problemov v Trenti prvi, tako da sem s še večjim začudenjem opazoval fantastične barve narave. Dejansko se v tem spomladanskem času mati naravi bohoti v vsej svojih lepoti! Prečkanje reke na dostopu čez viseči most je bilo prilično majavo, ampak pogled na reko vse poplača. ... Po kratkem dostopu in prečkanju reke smo se otovorjeni kot živina z vso Samotovo opremo naposled... več »

Smučanje z vrha Triglava po Orto smeri

Blaž Tehovnik je pripravil še posnetek spusta po Orto smeri z vrha Triglava, ki jo je Jaka prvenstveno presmučal pred tednom dni. [vodpod id=Video.3624573&w=425&h=350&fv=height%3D281%26amp%3Bwidth%3D500%26amp%3Bplugins%3Dyourlytics-1%26amp%3Byourlytics.callback%3Dhttp%3A%2F%2Fvholdr.com%2Fcallback.php%26amp%3Brepeat%3Dlist%26amp%3Bfile%3Dhttp%3A%2F%2Fvholdr.com%2Fxspf%2Fnode%2F87320%2Femb] več »

Sardinija Freeapproved 2010

V nadaljevanju albumi in fotografije s Sardinije. [vodpod id=Video.3565903&w=425&h=350&fv=host%3Dpicasaweb.google.com%26amp%3Bnoautoplay%3D1%26amp%3Bhl%3Dsl%26amp%3Bfeat%3Dflashalbum%26amp%3BRGB%3D0x000000%26amp%3Bfeed%3Dhttp%253A%252F%252Fpicasaweb.google.com%252Fdata%252Ffeed%252Fapi%252Fuser%252Fanzecokl.com%252Falbumid%252F5468431523725384833%253Falt%253Drss%2526kind%253Dphoto%2526hl%253Dsl] več »

Napovednik: Potopisno predavanje Sardinija

Vsem članom Freeapproved sporočamo, da bo ta teden ogled fotografij s Sardinije. Vse ostale informacije boste dobili po mejlu, spodaj pa nekaj skomin v obliki fotografij našega izleta. več »

Črni Kal, Bohinj, Ljubljana

Sobotno ledeniško turo sem zaradi družinskih obveznosti prebil (znova) v Črnem Kalu. V plezališču po stari navadi ob 9. uri še nikogar, čez 2 uri pa je ljudi mrgolelo. Poleg velikanskega modrasa smo v plezališču srečali tudi Majo in Moniko, ki sta (tipični primorki) EDINI "uživali" na pripekajočem soncu in neizprosni vročini sektorja Sidarta in naprej desno. [caption id="" align="alignnone" width="324" caption="Smrtonosni kuščarji kraški"][/caption] V Črnem Kalu pa se je razgibaval tudi Arne.... več »

EKO razvrat in super vikend

Ta vikend smo izkoristili za raznorazne aktivnosti in prigode. Pričenši s spontano zabavo oziroma s Freeapproved EKO razvratom *****, kot smo ljubkovalno poimenovali petkov večer (ki se je zavlekel do jutra sobote :) . "Tečaj bowlinga" kot se je strokovneje izrazil organizacijski odbor v sestavi Monike in Aleša, je po uvodni filmski projekciji v vseh pogledih super uspel. [caption id="" align="alignnone" width="480" caption="Slackline po službi v petek na hitro"][/caption] Ful sem se ga napil in še... več »

Rovinj, Pod Reško planino in Vransko

Osnovna ideja, da bi prespali in plezali v istri prek praznikov je propadla. Prvič zato, ker je od Tineta gospodarica zbolela in je padel v vodo njen vikend, kmalu zatem pa je tudi rezervni plan - Arnetov vikend bil podvržen renovaciji in zategadelj nedostopnosti ta isti vikend. Šmenta! Vseeno smo se odpeljali prek meje. Skorajda bi nas spet zaneslo v čudoviti Limski kanal, a smo se potem odločno uprli skušnjavi in jo mahnili v Rovinj. Pisana druščina 13 osebkov - natančneje 12 moških in 1 Darka. Če... več »

Limski kanal in Črni Kal

Pridni smo bili za vikend in se pošteno naplezali. Izbirali smo čim daljše in čimbolj debele - grife seveda. [caption id="" align="alignnone" width="331" caption="Ožbe v smeri nad Limskim kanalom"][/caption] V soboto smo tako opravili z izkupičkom 11 smeri, med njimi tudi večraztežajnimi. Aleš je dal tudi svoj blagoslov in dovoljenje, da se je hrupni skupini pridružila tudi njegova sestra :) [caption id="" align="alignnone" width="336" caption="Aleševa sestrca :) "][/caption] [caption id=""... več »

Puy St. Vincent

Ker se sami nič ne oglasijo, jih bomo razkrinkali! Foto: Blaž Tehovnik [caption id="" align="alignnone" width="359" caption="Čistilni servis Freeapproved - Dule Godzilla"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="415" caption="Frirajderki"][/caption] Ostale fotografije pa v Blaževi galeriji by MilanYellowPress več »

Gužva v Kotečniku

Vetrovno in oblačno opoldne smo izkoristili za plezanje v Kotečniku. Bor, Džani in jaz smo se med ostalimi 456106 ljudmi drenjali v sektorjih skalovja v vetrovnem pobočju nekega štajerskega kuclja. [caption id="" align="alignnone" width="288" caption="Bor pleza po Indijanki"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="287" caption="Hosta"][/caption] Ostale fotografije v galeriji. [vodpod... več »

Dvigrad in Limski kanal

Danes smo se najprej vozili ko budale na Hrvaško. Vmes smo namreč na meji čakali kar nekaj časa, potem smo malo lutali in iskali plezališče Dvigrad. Ko smo ga naposled našli pa nam nikakor ni bil všeč. Po samo nekaj urah plezanja smo tako nadaljevali v Limski kanal, kjer smo plezali do teme. [caption id="" align="alignnone" width="480" caption="Bor v kapniku nad Limskim kanalom"][/caption] [caption id="" align="alignnone" width="480" caption="Normalni ljudje"][/caption] Pripenjam še galerijo... več »

Limski kanal ala Freeapproved

Sledoč navodilom vrlega Tineta sem poskrbel za dobro informiranost o nedeljskem izletu Freeapproved. Tako smo iz mirnega plezališča nad Limskim kanalom z našim prihodom kmalu pričarali občutek življenja v velemestu. O ptičih in zavijanju vetra ni bilo več ne duha ne sluha, saj je več kot 20 gobčnih ust pridno mlinčlalo od 10. do 17. ure. Naplezali smo se precej, nasmejali še več, nekaj malega pa sem tudi fotografiral. Razširjena družba je po celodnevni plezariji odšla tudi na zasluženo... več »

Doberdob in Napoleonica

Sonce je tokrat dobilo prednost pred mrazom in senco. Kljub veliki skušnjavi, da bi se odpravili v led, smo jo mahnili v skalo na Primorsko. Natančneje v Doberdob in zatem v Napoleonico. [caption id="" align="alignnone" width="329" caption="Marko v Napoleonici pleza v platkah"][/caption] Doberdob sem obiskal prvič in me nekako ni prepričal. Kljub temu, da smo bili v plezališču med prvimi, je že v roku pol ure postalo nevzdržno. Ko so se običajnemu vrvežu pridružili še slinasti in sestradani dlakavi... več »

Idealne razmere v Tamarju

Še poslednjič v letošnji sezoni smo se podali v Tamar. Ekipa je bila enaka kot v Napoleonici, kjer smo uživali v sneženju in mrazu. Navkljub poznemu odhodu iz Ljubljane so nas pod in v slapovih pričakale množice ljudi. K sreči pa vsi niso marali ledu, temveč so zgolj sprehajali svoje snežne sanke. Za marec je bil mraz kar spodoben! [caption id="" align="alignnone" width="346" caption="Duletu je zanohtalo"][/caption] S Tadejem sva imela na svojih vrveh navezane tečajnike. Konkretneje je Tadej v... več »

Psi in Napoleonica

Po nekaj spremembah smo se namesto na klasicnem zbirnem prostoru dobili pri Valentini. Naceloma mi je vseeno kje se dobimo, vceraj pa bi vseeno raje videl, da bi bilo na standardni lokaciji. Se sprasujete zakaj? Ko sem stopil iz avta, je proti meni tekel pes! Ampak ne en navaden pes, temvec nekaksen hibrid med levom in divjim prasicem. Gromozanski preobjeden pes, katerega gospodarica imenuje kuza. O tem bi seveda lahko na siroko razpravljali, dejstvo pa je, da ta doticni kuza diha cez nos in ob tem spusca... več »

Začetni tečaj športnega plezanja

Freeapproved vabi v začetni tečaj športnega plezanja, ki se prične z uvodnim sestankom v sredo, 17. marca 2010 ob 19. uri v gostilni Pri babici, na Tržaški cesti 200. Več o programu in tečaju si lahko preberete tukaj! Vabljeni! več »

Pršič v Obertauernu

Pisana ekipa se nas je danes nabrala v vse bolj priljubljenem Obertauernu. Vsega malo mešano - starešine kot so Benč, Urbanovc in Džani, potem pa drugi mladi alpinci, turni smučarji pa še swingerki Metka in Katja za povrhu. [caption id="" align="alignnone" width="324" caption="Blaž in Jani izbirata linijo"][/caption] Že ob prihodu nam je bilo jasno, da nas je Benčev zaupnik s 25 cm pršiča na suho nategnil. Dejansko ga je padlo kakšnih 10 cm, v zatišnih legah pa je skupaj s starim mogoče ponekod... več »

Sveča in Centralni slap v Tamarju

Po Borovem vztrajnem prigovarjanju, da je današnji dan zadnji dam zime, saj se le-ta z odjugo poslavlja, sva jo z Blažem mahnila v Tamar. Že na dostopu sva opazila plezalca v Ribomaniji. Dan sta nadaljevala v Rariteti. Kot se je izkazalo je šlo za nikogar drugega kot Vasco da Gama aka Crni - letošnji snežno-ledni raziskovalec ter malopridneža Malenškovega Gregorja. [caption id="" align="alignnone" width="324" caption="Crni pleza, Gregor se dela, kot da to ni njegova stvar."][/caption] Sveča se mi je... več »

Razprodaja v Logarski dolini

Aleš, Tadej in jazst smo se danes odpravili težit v Logarsko dolino. Prvi ga je najebal Aleš, ker je sikal še preden smo dobro prispeli. Dobil jih je na nos in svojo kri raztrosil od prelaza za Podvolojek pa do Luč. [caption id="" align="alignnone" width="378" caption="Aleš jih je dobil po nosu, ker je preveč jezikal"][/caption] Pot smo nadaljevali tja, kjer je bilo najbolj hrupno. Avto smo pustili pri urejeni turistični kmetiji in sledili široki gazi. Pot nas je popeljala skozi pravljično deželo,... več »

Levi Lopčki slap (4, 100 m) in Palenk (3, 100 m)

Včeraj (sobota, 6.2.2010) smo se Bor, Blaž in Žiga ter moja malenkost odpravili po led v Logarsko dolino. Glede na napovedano močno sneženje se nam je zdela destinacija nadvse primerna. Prvi zaplet se je pojavil že na samem dostopu. V bistvu niti ne dostopu temveč celo vožnji do izhodišča. Vrli Bor nas je namreč poslal v Logarsko dolino po neki skrivnostni bližnjici, katere se spomnim še od poletja. In že takrat sva še celo s Tadejevimi super-nadnaravnimi-vozniškimi izkušnjami ter Gozdarčkom... več »

Led (in voda) v Peklu pri Borovnici (zvečer)

Z Rokom sva jo mahnila na pozno popoldansko rekreacijo pred Sputnikom v Pekel pri Borovnici. Led je sproti odnašalo in ker nisva želela veslati, sva pohitela in odpikala kar je ledu še ostalo. Do prvega tolmuna. Če se hitro ne ohladi, in to občutno, bo še ta led odplaknilo. [caption id="" align="alignnone" width="384" caption="Večerni pogled proti osvetljenemu nebu nad Ljubljano"][/caption] Nadaljevanje od prvega tolmuna naprej pa je za pristaše plezanja po votlem ledu in vertikalnega veslanja. S... več »

Sveča (I/6, 30 m) in Najvišji slap (II/4-5, 70 m)

Z Arnetom sva danes najprej napadla Lambado pod Prisojnikom. [caption id="" align="alignnone" width="378" caption="Slap Lambada"][/caption] Že na dostopu je bilo zaradi močnega vetra in snega ter zametov, ki jih je le-ta naredil, precej pestro. Vzpona pa nisva opravila. Že pred nama sta namreč obrnila tudi dva italijanska gorska vodnika. Ledu bi za silo že bilo, a je nad srednjim delom votel, voda pa se zliva v potokih. Tudi gobe in svečke niso pripomogle k boljšemu vtisu in tako sva naposled odpujsala... več »

Krnica, ne vemo kaj (II/3-4, 180 m)

Vremenu in predvsem snežnim razmeram primerno smo se podali v Krnico v led. Splezali sicer ne vemo kaj smo, ker je pod trenutno količino snega vse precej drugačno, bilo pa je fletno. [caption id="" align="alignnone" width="324" caption="Na dostopu proti gozdu"][/caption] V principu je šlo za nek graben, ki je bil prekinjen z več strmimi, do 10 metrov visokimi skoki. Led je bil v spodnji polovici smeri slab, precej se je navzel novega snega in vse skupaj je predstavljalo eno mokasto svinjarijo. [caption... več »

Tamar, Grapa med Travnikom in Šitami (IV+/4, M, 60

Pred današnjim sneženjem smo z Borom in Markotom izkoristili razmere in se odpravili v še eno popularno smer letošnje sezone. Bor nas je na dostopu spet malo priganjal in v uri tričetrt smo že stali pod vstopom smeri. Preznojene nas je jutranji mraz hitro dodobra ohladil in še preden sem bil pripravljen na pležo, so se mi že tresle noge. Raztežaj iz lope - pravzaprav pet metrov - je edini resnejši del v smeri, potem pa gre do konca strmejšega dela samo še za čisto uživancijo plezanja v strmem... več »

Travnik, Travniška grapa (IV+/4, M, 800 m)

Albrehtov Marko, Šumradov Boro in jaz smo včeraj obiskali Travniško grapo. Lepa smer, ki pa je zaradi velikega prometa najbrž v zadnjih izdihljajih. Smer je res impozantna, tako da bi bilo povsem škoda ostati za pečjo. [caption id="" align="alignnone" width="480" caption="Marko v najtežjem raztežaju smeri - 65 metrov bolj ali manj navpičnega terena"][/caption] Kot že ime smeri pove, se le-ta nahaja v strmi severni steni Travnika. Ves čas se vleče v območju grape, ki se od vrha stene spušča prav... več »

Občni zbor Freeapproved - fotografije

V spodnji objavi bodo zbrane fotografije občnega zbora 2010 različnih avtorjev. Ker nas je gor racalo okrog skoraj 100, bo fotografij najbrž precej :) Marko Albreht [vodpod id=ExternalVideo.916764&w=425&h=350&fv=host%3Dpicasaweb.google.com%26captions%3D1%26hl%3Den_GB%26feat%3Dflashalbum%26RGB%3D0x000000%26feed%3Dhttp%253A%252F%252Fpicasaweb.google.com%252Fdata%252Ffeed%252Fapi%252Fuser%252Fm.albreht%252Falbumid%252F5427854484209066449%253Falt%253Drss%2526kind%253Dphoto%2526hl%253Den_GB] Marko... več »

Smuka s Kredarice

Pred občnim zborom še na Kredarico! [vodpod id=ExternalVideo.916769&w=425&h=350&fv=host%3Dpicasaweb.google.si%26captions%3D1%26hl%3Dsl%26feat%3Dflashalbum%26RGB%3D0x000000%26feed%3Dhttp%253A%252F%252Fpicasaweb.google.si%252Fdata%252Ffeed%252Fapi%252Fuser%252FMareHoc%252Falbumid%252F5427111752116000593%253Falt%253Drss%2526kind%253Dphoto%2526hl%253Dsl] več »

Občni zbor Freeapproved

Pozdravljeni drage članice in člani! Kot ste že vsi dobro obveščeni, je ta vikend na Koči na Gozdu naš osrednji zimski dogodek. Koča bo pokala po šivih, prijavilo se vas je za spanje 83, nekaj vas je klicalo še po telefonu, tako da bo gneča precejšnja. Prosimo za strpnost :) Cesta je prevozna. Ker nas bo gor z neprijavljenimi, ki ne berejo mejlov, še enkrat več kot je vseh razpoložljivih ležišč, predlagam, da imate bolj avanturistični s seboj tudi spalne vreče, ker se bo priredila tudi zabava... več »

Black Diamond - nove ugodnosti za člane

V petek smo sklenili nov poslovni dogovor za super ugodnosti za člane ŠD Freeapproved. Na vrhunsko plezalno opremo Black Diamond imamo člani društva ekskluziven popust. Cepini, dereze, ledni vijaki in nahrbtnike najboljše kakovosti si lahko ogledate na strani proizvajalca, naročila in informacije o cenah pa dobite na blackdiamond@freeapproved.com Pogoj za nakupe opreme Black Diamond s popustom je seveda polnopravno članstvo Freeapproved. več »

Tamar - Milanov slap (II/5, 120 m)

Pravljični Tamar danes ... [caption id="" align="alignnone" width="540" caption="Kot pravi Jeran - razmere vedno so, zdej so nore, sam it je treba!"][/caption] Zimska pravljica se je začela že pri Kranjski Gori. Sneženje se je potem okrepilo in ko sva z Borom prišla do pod slapov, se je pričela tudi godba plazov. [caption id="" align="alignnone" width="515" caption="Preizkus mokastega ledeu prekritega s snegom"][/caption] V Tamarju je prek noči padlo kakšnih 15 centimetrov snega na kakšnih 20 cm... več »

Snežni viharček, tavanje in plaz pod Kredarico

Danes smo se nič kaj zmagoslavno obrnili 200 višinskih metrov pod Kredarico. Ležeren odhod sredi dneva, močno sneženje, megla in snežni viharček so botrovali k naši logični odločitvi, da smo se izgubljeni, pol ure pred temo obrnili in šli navzdol. Ključni moment, da se je naša dvodnevna tura z domnevnim Triglavom jutri (najbrž ne, ker je zelo plazovito) spremenila v enodnevni pohod po snežni idili z nekaj dramskimi vložki je bil ta, da smo pri neki pastirski kočici zavili kilometre preveč v... več »

Srečno in varno v 2010

Vsem članicam in članom, prijateljem in simpatizerjem ter ostalim voščimo srečno in varno v 2010! več »

Lipanski vrh nad Pokljuko

Razmere so precej jadne. Sicer sončno, a kaj ko je bilo spet kot spomladi. Toplo, snega pa ravno za okras. Žalostna bo tale zima, če se bodo takšne temperature nadaljevale. Ko smo zgazili, so navalili narodi. Nad kočo sicer zelo malo prometa. Nekaj fotografij sem vseeno stisnil ... več »

Lipanski vrh nad PokljukoLipanski vrh nad PokljukoLipanski vrh nad PokljukoLipanski vrh nad PokljukoLipanski vrh nad Pokljuko

Zimsko prečenje Mojstrovk

Aleš, Bor, Tadej in moja malenkost smo danes odpujsali na Vršič. Naš cilj je sicer segal dlje kot zgolj prečenje vseh Mojstrovk, a smo se zavoljo poznega štarta in kar nekaj gaženja morali zadovoljiti z Zadnjo Mojstrovko. Vmes smo pretacali po grebenu vse ostalo. Na nekaj mestih je bila nevarnost kložastih plazov, kakšna dva smo celo sprožili, na eni fotografiji bodite pozorni se celo vidi kje je napokano in se (še) ni speljalo, na drugi pa je že speljan plaz. Bilo je rahlo vetrovno in fantastično... več »

Zimsko prečenje MojstrovkZimsko prečenje MojstrovkZimsko prečenje MojstrovkZimsko prečenje MojstrovkZimsko prečenje Mojstrovk

Sinji slap pri minus 18

Bor, Tadej in jaz smo se že tradicionalno za "prvi" led v novi sezoni zagnali v Sinji slap. Že ustaljeno šele zgodaj popoldne iz Ljubljane. Slap je dobro narejen in zlahka plezljiv. Še najbolj trapast je dostop, ker je snega zelo malo in je pobijanja po skalnati podlagi kar precej. Temperature so bile ravnotako precej zimske, da ne rečem polarne. Na vrhu smeri je bilo tik pred sončnim zahodom zavidljivih -18'C. Zmrznilo je vse razen nas. Vrvi kot jeklenice, gurtne in vponke ter vse ostalo je veselo... več »

Sinji slap pri minus 18Sinji slap pri minus 18Sinji slap pri minus 18Sinji slap pri minus 18Sinji slap pri minus 18

Severozahodni greben Begunjščice

Fotografije: Bor Šumrada, Primož Romšak več »

Severozahodni greben BegunjščiceSeverozahodni greben BegunjščiceSeverozahodni greben BegunjščiceSeverozahodni greben BegunjščiceSeverozahodni greben Begunjščice

Tolsta Košuta v blagem viharju

Ob ne najboljsi vremenski napovedi smo danes smuknili na vrh Tolste Kosute. Snega sicer ni veliop, ga pa intenzivo prenass veter. Zadnjih sto visinskih metrov je bilo zelo zimsko obarvanih, saj je kombinacija -10*C in mocnega vetra odlicno opravila svoje. Dober uvod v pravo zimo, ki upam, da se naglo bliza. Pa da kaj cimpreje zamrzne... Pripenjam nekaj fotografij s telefona... več »

Turistična plezalska avantura na Tajskem

Prve ekskluzivne fotografije s plezalskega potepanja po Tajski! [vodpod id=ExternalVideo.906022&w=425&h=350&fv=host%3Dpicasaweb.google.com%26captions%3D1%26hl%3Den_US%26feat%3Dflashalbum%26RGB%3D0x000000%26feed%3Dhttp%253A%252F%252Fpicasaweb.google.com%252Fdata%252Ffeed%252Fapi%252Fuser%252Fanzecokl.com%252Falbumid%252F5414092592760549857%253Falt%253Drss%2526kind%253Dphoto%2526hl%253Den_US] Prvi vtis: sopara. Neznosna vročina. Ob nekaj čez deseto ponoči na letališču, ko sem stopil iz že... več »

Mraz v Napoleonici

Osmero se nas je danes v upanju sončka in jasnega vremena podalo v Napoleonico v sektor Calabrone. Plezanje je bilo prijetno in uspešno. Bor je splezal svojo novo najtežjo smer, Tadej pa je pokazal, da ga nekajmesečna odsotnost ni povsem prikovala na horizontalo. Prilagam še nekaj fotografij... več »

Prva zimska

Z Markotom sva bila danes prvič intimna. Sama sva se namreč odpravila na prvi zimski sprehod na vselej romantični Viševnik. Na žalost je snega razmeroma malo, precej manj kot sva pričakovala! Malenškov Gregor, sicer matičar ;), je dvakrat smučal z vrha, o posledicah spustov na njegovih smučeh pa nisva dobila feedbacka. Zdaj se odpeljeva pa dol v meglo in žreeeet! več »

Prvi utrinki s Tajske

Pred daljso razlicico obnove nasega izleta v obliki nekega bolj dozivetega spisa za uvod posiljam nekaj fotografij posnetih s telefonom... več »

Nova super lokacija za plezanje

Danes sva z Borom plezala v enem novem plezaliscu nad Vranskim in sva oba navdusena. super smeri super skala in kratek dostop Se bomo sli! več »

Tečaj turnega smučanja

Freeapproved organizira edinstveni tečaj turnega smučanja v sodelovanju z Davom Karničarjem, Vikijem Grošljem in Iztokom Tomazinom ter drugimi. Uvodni sestanek bo v sredo, 9. decembra ob 19. uri v kavarni Žabec v Ljubljani. Vse informacije o tečaju so tukaj. več »

Povratek v bazni tabor

Vsake toliko časa se spomnim naše lanske odprave in pobrskam po arhivu posnetkov ... Malo pa se spomnim tudi zato, ker bo Špaltna Ekspres kmalu doživela tudi premiero na nacionalki. Datum in uro bom sporočil takoj, ko bo definirana, do takrat pa še en sladko-kisli prizor iz ledenika, kjer so nam v megli in vetru ter sneženju še kako prav prišle Jakove odlične navigacijske sposobnosti. [vodpod id=ExternalVideo.893566&w=425&h=350&fv=] več »

Srebrno sedlo

[vodpod id=ExternalVideo.885249&w=425&h=350&fv=host%3Dpicasaweb.google.si%26hl%3Dsl%26feat%3Dflashalbum%26RGB%3D0x000000%26feed%3Dhttp%253A%252F%252Fpicasaweb.google.si%252Fdata%252Ffeed%252Fapi%252Fuser%252Fblaz.tehovnik%252Falbumid%252F5394011449022423649%253Falt%253Drss%2526kind%253Dphoto%2526hl%253Dsl] več »

Tečaj športnega plezanja v nedeljo

Za prijavo v začetni tečaj plezanja še ni prepozno. Vsi, ki ste zamudili včerajšnji uvodni sestanek, se nam lahko pridružite v nedeljo, 18.10.ob 16h, na prvih vajah (Škofijska klasična gimnazija v Šentvidu). Po tem prijava v tečaj ne bo več mogoča.Lep pozdrav!Štefan Wraber (vodja tečaja) več »

Skupna tura tečajnikov po Kramerjevi smeri na Stor

[vodpod id=ExternalVideo.883723&w=425&h=350&fv=host%3Dpicasaweb.google.si%26hl%3Dsl%26feat%3Dflashalbum%26RGB%3D0x000000%26feed%3Dhttp%253A%252F%252Fpicasaweb.google.si%252Fdata%252Ffeed%252Fapi%252Fuser%252Fblaz.tehovnik%252Falbumid%252F5391658032046476769%253Falt%253Drss%2526kind%253Dphoto%2526hl%253Dsl] več »

Najin prvi skok s padalom - video

S Tadejem sva SKOČILA! In naskrivaj sem prešvercal kamero v letalo in posnel komplet postopek od vstopa v letalo, poleta le-tega in seveda skoka s padalom in pristanek! Noro! Boru pa hvala, da naju je spremljal s fotoaparatom in za moralno oporo. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=IlexOEZ9U8k&fmt=22] več »

Zaskrbljena Arne in Bor

Ko smo malo zatavali na gromozanskem platoju na nekdanjem miniranem področju, ki je bilo nekoč razmejitveno območje med Sovjetsko zvezo in Kitajsko, je Bora pošteno skrbelo kje se bomo utaborili. Pozorni ste lahko tudi na njegovo snežno belo, čisto majico... Težko je odpravarsko življenje! [vodpod id=ExternalVideo.875522&w=425&h=350&fv=] Tudi Arneta je kljuvalo ... [vodpod id=ExternalVideo.875533&w=425&h=350&fv=] več »

Škrablova poč, Črni Kal

Danes sem v snemanje vložil nekaj inovativnosti in preizkusil snemanje z roke. Na svojo podlaket sem namreč namestil kamero in nastali so prav dobri posnetki! [youtube http://www.youtube.com/watch?v=jNSNmv-Q0vk&fmt=22] Misija za prihodnje bo nek "sistem" nameščanja kamere na roko, saj je bil današnji restriktiven in nič kaj plezanju prijazen. Trak, ki mi je stiskal kamero na roko je namreč prekinil dotok krvi obogatene s kisikom do mojih rok. Zanimiv pa je bil tudi 2. današnji vzpon v omenjeni... več »

Zahvala za presenečenja na odpravi

[vodpod id=ExternalVideo.873912&w=425&h=350&fv=] Ker se Wirtzov Bošti, šef montaže in mesarjenja video klipov z naše zadnje odprave v Kirgizistan ni odločil dotičnega klipa dati v film, jih sedaj jaz, medtem ko ga preganjam, da film Špaltna Ekspres pripravi za predvajanje na nacionalki - "razkazujem" takole malo naokrog. Tega klipa v filmu ni, tako da je to ekskluzivni preview :) Teji, ki se je skrila nekam ne vem kam, pa hvala. več »

Kraljestvo oblakov na spletu

Danes je bil objavljen celotni film Kraljestvo oblakov na internetu in je na voljo na ogled. Več o filmu in njegovem nastanku lahko preberete tukaj, sicer pa vam želim prijeten ogled! [vimeo http://www.vimeo.com/2515624] več »

Spominska smer Srečku Rihtarju (VI-/300 m)u

Danes smo jo Tadej, Marko in Bor mahnili nad Vršič. Mlajša naveza se je odpravila v Steber revežev, o katerem bo kaj več napisal diskretni Bor, jaz pa nekaj besed navržem o najini avanturi s Tadejem. Smer Srečka Rihtarja je kar solidna in premore nekaj vertikalnih metrov. Skala je ponekod izjemno dobra, spet drugje izjemno slaba. V splošnem se mi je smer zdela bolj krušljiva inskala  slabše kvalitete kot na primer smer po zajedi v isti steni. Če ju primerjam še po težavnosti smer Srečka Rihtarja... več »

Belač - Zupan, Šite

Bor in Aleš ter midva s Tadejem smo se včeraj zaprašili v smer Belač - Zupan (V+, 500 m) Po preplezanem prvem raztežaju sem bil že delno prepričan v to, da bomo sestopili s spusti po vrvi. Krušljivo iz leta v leto bolj, novi podor(čk)i in ostale slaboskalne kolobocije, ki jih ne maram. Če plezam rad plezam, če grem v kamnolom ali rudnik, potem rudarim. Kombinacija obojega pa mi ni všeč. K sreči je drugi raztežaj že pošteno spremenil kvaliteto v prvem raztežaju okušenega in tako smo... več »

Peklenski Osp

Ker Aleš še vedno ni dal gor nobene fotke od avanture z Dr. Thomasom (kjer sta izgubila fotoaparat), bom nekaj malega zapisal in pokazal sam ... Tadej, Žiga, Aleš in jaz smo šli danes zaradi "strahu" pred mokroto na Gorenjskem v stenah v gorah v Osp. Alternativa, ki je vseeno boljša kot poležavanje doma, se je razvila v povsem spodoben dan. Tadej je s svojo pregovorno natančnostjo pred hišo pripeljal ob natančno 08:30 in že nekaj minut zatem smo z mojo črno gajbo odpeljali na Primorsko. Aladin je... več »

Freeapproved jadranje 2009 - Seapproved

Nekaj dni oddaha smo si ljubitelji avantur s Freeapproved privoščili na jadralskih mini-počitnicah na Jadranu. Sanjsko jadralsko ekipo, ki bo v naslednji preizkušnji kot edina slovenska doslej, nastopila na najbolj elitni ekstremni jadralski preizkušnji Volvo Ocean Race s hiper sodobnim, 33 metrov dolgim katamaranom Seapproved, smo sestavljali: Anže Čokl - captain Slim Leg< Boštjan Virc - šef kuhinje in nabave Janez Rutar - navigator in maratonski plavalec Jani Skrinjar - prvi častnik Tomaž Džuban -... več »

Državotvornost v Črnem Kalu

Tadej naju je z Borom izobčil iz svojega kroga tesnih prijateljev in sva se bila primorana sama znajti kam bova šla plezat. Z Arnetom bi jo skoraj mahnili na balvane v Trento, a smo se potem vseeno zedinili za skalno plezarijo v Črnem Kalu. Arneta je milina njegove sestre in njene prijateljice popeljala med klope in kače v Zgornji Ig, midva z Borom pa lepo ležerno sredi dneva v Črni Kal. Prideva dol, gneča precejšna. Že po prvih dežnih kapljah se je gužva razblinila in v spokojnem miru sva tako... več »

Slackline cirkusanti

Vse se je začelo na pikniku Freeapproved, ko smo s Tadejevim gozdarčkom napeli med drevesom in avtom navadno Zlatotovo vrv. Z nekaj vaje smo prehodili nekaj metrsko razdaljo, strast pa se je hitro razvnela. No in tako je po nekaj seansah napočil skrajni čas, da naše cirkusantske amaterske spretnosti zabeželim tudi na filmu. Aleš, Bor in jaz smo se afnali včeraj v Tivoliju. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=CVy7w377ck8&fmt=22] več »

Odsotnost

Preko 50 se nas je odpravilo na Korziko, ostalih 30 je raztepenih po Alpah, Paklenici in povsod po Evropi. Kakšnih 20 pa jih je celo ostalo v Sloveniji.Ta teden bo stran "samevala" in bo objav bolj malo. Vsem lepe praznike ... več »

Plezanje v Kotečniku

Včeraj se nas je nekaj avtomobilov polnih plezalcev odpravilo na Štajersko. Odpeketali smo v plezališče Kotečnik, ki nas je znova navdušilo s super vremenom in plezanju ugodno klimo. V plezališče oz. v sektor katerega smo se namenili Tadej, Aleš, Bor in jaz smo bili prvi in uživali ob prvih gibih v tišini. Po nekaj ogrevalnih smereh sem se uspešno prekobacal tudi čez eno 7b in sedaj optimistično gledam v nadaljevanje sezone plezanja v skali. Nazajgrede so mi jo zagodli še nekateri izmed članov... več »

Davo Karničar - Smučanje s 7 vrhov

Na velikonočni ponedeljek, 13.4. ob 14:10 (ponovitev soboto, 18.4. ob 16:50) bo na TV Slovenija 2 predvajan film "Smučanje s 7 vrhov" avtorja Boštjana Virca. Gre za dokumentarno-športni film o alpinističnem smučanju Dava Karničarja z najvišjih vrhov celin, vključujoč prvenstveno smučanje z Mt. Everesta. Film je bil dve leti nazaj premierno predvajan v Münchnu in nekaj kasneje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Pri filmu so poleg mene sodelovali tudi ostali FATovci Anže, Urbanovc in Bor. Urbanovc ima... več »

Alpinizem in mladi - ekipa FAT na RA SLO 1

Danes bomo v enourni oddaji "ta mladi" iz ekipe Freeapproved bili v gosteh na RA SLO 1, kjer bomo 1 uro govorili o tem in onem :) Vabljeni k poslušanju. Program za mlade radia Slovenije, Gymnasium: Male laži in prikrivanja so včasih lahko celo pozitivna, dobrodošla. A ko gre za velike stvari, ko gre za res, zanje ni prostora. Na primer v gorah. Preden se podaš na zahteven alpinističen vzpon, pod steno, ki jo želiš preplezati, na robu prepada - kjer se iščejo meje zmogljivega, meje človekove moči,... več »

Vrtača, 2180 m, smučanje SV žleba

Z Matejo Tomazin sva v soboto v viharnem vetru splezala in odsmučala SV žleb Vrtače (IV-/S4+). Razmere so bile zelo spremenljive. V Suhem ruševju je bilo totalno ledeno, kar naju je že skoraj odvrnilo od nadaljnega vzpona. Žleb sam pa je postregel s sicer trdim snegom, ki pa ni bil leden, prav nedolžen pa tudi ne. Spodaj v gozdu sva celo ujela nekaj pršiča. V nedeljo sem se z mojo klasično ekipo FA/AAO/Matica odpravil še v Mojzesov žleb pod Viš, a me je žal tokrat spet izdalo koleno. :( Zlato,... več »

Vrtača, 2180 m, smučanje SV žlebaVrtača, 2180 m, smučanje SV žlebaVrtača, 2180 m, smučanje SV žlebaVrtača, 2180 m, smučanje SV žlebaVrtača, 2180 m, smučanje SV žleba

V petek film Špaltna Ekspres v Celju

V petek, 20. marca ob 19. uri bo v Kinu Metropol v Celju na ogled film Špaltna Ekspres. Gosti večera: ekipa odprave in filma. Vabljeni! več »

Jugovzhodni greben Vrtače

Ker smo se že malo zasitili klasičnih turnih in alpinističnih smukov, (ki so trenutno že vsi zvoženi in razriti) smo v nedeljo zarinili na JV greben Vrtače. Tam so nas čakale nekaj bolj strme deviške vesine, ki smo jih posmučali in odbordali z velikim užitkom. Vrh smo pa prihranili za drugič. Na Zelenici smo v prijeli še za orošenko piva in se po ojuženi juhici po smučišču odkotalili do avta. Boštjan Virc več »

Jugovzhodni greben VrtačeJugovzhodni greben VrtačeJugovzhodni greben VrtačeJugovzhodni greben VrtačeJugovzhodni greben Vrtače

Vtisi po premieri filma Špaltna Ekspres

Vsem, ki ste prišli pogledati premiero filma Špaltna Ekspres, se v imenu celotne ekipe filma in vseh akterjev lepo zahvaljujem. Upam, da ste ob filmu uživalu vsaj pol toliko, kot smo mi ob vaših pozitivnih reakcijah na prikazano v filmu. Res še enkrat hvala in seveda hvala tudi tistim, ki se boste opogumili in zapisali kakšen komentar ... saj veste, da bomo lahko prihodnjič naredili še boljše! Fotografije: Klemen Lajevec več »

Zimska smer v Prednji glavi - Film

Malo sem razmigal svoje možgančke in si zaželel, da bi napravil vsaj malenkostno dugačen filmček od teh ducat iz zadnje serije. Kot zapisano smo v Zimski smeri plezali Tadej, Miha in jaz, ob tem pa kar nekaj posneli. Rezultat je sedaj tukaj, upam, da vam bo všeč. Vesel bom tudi kakšnega komentarja, da vidim, če "vozim" v pravo smer. Hvala. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=3ytxumxc3o4&fmt=22] več »

Plezališče blizu Rovinja

Za nasprotje včerajšnje Zimske smeri smo jo danes mahnili na sonce, daleč stran od gneče - na Hrvaško. Sonce je ves dan zastirala neka neprijetna koprenasta oblačnost in sivina/meglica, ampak je bilo na soncu vseeno prijetno. Vsake toliko je zavejal še vetrc, ki nas je opomnil, da zime še ni konec! Bor - tako rekoč lokalni vodnik - je najboljše kotičke prišparal za konec. Je pa tudi res, da mu je največ težav in preglavic povzročala prav ta zadnja, najlepša kratka smer :) več »

Zimska smer v Prednji glavi (III/4-5, 280 m)

Tadej, Miha in jaz smo danes sredi dopoldneva odpeketali iz pisarne v hribe. Zapodili smo se v Zimsko smer v Prednji glavi nad Vršičem. Kratek dostop in dobre razmere so nas prepričale, da smo smer izbrali pred drugimi mamljivimi lednimi cilji. Udobno smo vstopili po poldnevu in brez ihte (kakor pravi Boštjan) splezali smer in tudi veliko dobrega posneli! Začetni raztežaji so vsi dobro zaliti, sneg in led dobra! Po krajši prečnici smo se spet znašli v škripavčku in ledu. Najlepša pa sta... več »

Film - Bobnarjev plaz v Brani

Kot obljubljeno prilagam še filmček o plezanju v Tamarju ter vzpon v mega oblegani smeri Bobnarjev plaz v Brani. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=TzxF2TDg8vQ&fmt=22] več »

Bobnarjeva smer v Brani (IV/3, M, 900 m)

Po ogrevanju v Tamarju smo šli Džani, Tadej in jaz danes pogledati famozno Bobnarjevo smer v Brano. Daljši opis smeri in razna priporočila za morebitne ponavljalce pa sem podrobneje nakvasil na svojem blogu. Tukaj pa le nekaj fotografij. Spodnji del v katerem smo "kasirali" mnoge projektile od plezalcev nad nami ... Enm, dva, tri in že smo bili pri naslednjem strmem snežnem skoku, ki je poskrbel za nekaj previdnih gibov v naklonini 80 stopinj. Sneg je bil večinoma še v redu, razen na mestih, kjer... več »

Jalov poskus v visoki steni

Grega Ažman, Tadej Oražem in moja malenkost smo danes šli v planine in bili planinci. Planinarili smo in ... popušili. Včasih pač ne gre. Drugič bomo gorniki. Malo nam je nagajal brutalen mraz, kjer se je na vetru zdelo, da je -100 A bolj kot mraz nas je oviral nepredelan sneg na verjetno enem izmed ključnih mest - kakšnih 12 metrov previsa na katerega je sicer naliman sneg - a ne drži ne cepinov, še manj naše teže. Škoda. Skala in vse poči so bile povsem zalite s tankim ledom, tako da je tudi... več »

Plezanje v plezalnem centru Škofja Loka

Danes sva šla z Borom pogledati plezalni center v Škofji Loki. Po mojem niti ne bi šla, če ne bi prav Tadej rekel, da je dobro. Ker pač on v glavnem vse pošimfa do amena :) Najprej sva prišla in skoraj zmrznila, po nekaj ogrevalnih krogih okrog in okrog pa sva se pošteno ogrela in navila. Tipkanje mi sicer še gre, ampak se bojim, da bom jutri ves zakislen. Vsekakor še pridemo. Škoda le, da ni bliže Lj. [vodpod id=ExternalVideo.780447&w=500&h=412&fv=] več »

Mailing lista za obveščanje

Ker sem pravkar izvedel, da vas je še nekaj takšnih, ki ne prejemate sporočil članov, obvestil in ostalega po e-pošti (npr. v prejšnjem tednu bi jih morali dobiti vsaj 5 različnih, če jih niste, vas ni na seznamu!). Takšne, ki tovrstnih obvestil in sporočil niste prejeli, prosim napišite spodaj v comment svoj email ali pa mi prek kontaktnega obrazca javite vaš email, na katerega želite prejemati obvestila. več »

Bolle, Level - ugodnosti za člane Freeapproved

Z veseljem Vam sporočam, da so članom Freeapproved na voljo popusti za opremo Bolle in Level pri podjetju Rodeo Team (uvoznik) v Kranju. Vsi člani navedeni na strani FAT smo upravičeni do 30 % popusta! "Uradne ure" za nakupe za člane so na voljo s svetovanjem vsako sredo med 15. in 16.30 uro, pred prihodom pa je potrebna prijava na 04/20 15 400 - ga. Darja. Bolle je vrhunski proizvajalec športnih sončnih in klasičnih očal ter smučarskih očal, Level pa eden najkvalitetnejših proizvajalcev za... več »

Kartice OEAV zavarovanja

Vsem, ki ste se prijavili za zavarovanje v 1. rundi pri OEAV, sporočam, da so kartice na poti in da bodo v ponedeljek ali torek v Ljubljani. Vseh ca. 50 kartic zavarovanja bom delil v četrtek v Sputniku. Spodaj so našteti neplačniki - prosim plačajte čimpreje, rok je že zdavnaj mimo in da vam že v četrtek dam kartico. Kamenarič Matjaž Robas Alenka Jeglič Arne več »

Slap pod Sušico (WI 4, 160 m), Avtocesta in Kaskad

Spet sem nekaj uric presedel na Macu in skupaj spravil filmček, kjer so mi posamezni kadri neverjetno všeč, končni izdelek pa me ni prepričal. Vseeno ga objavljam in pošiljam v kritično presojo naših zvestih gledalcev - vedno več vas je! Bor, Tadej, Marko in jaz smo se torej podili po slapovih v Logarski dolini, jaz pa sem - kot ponavadi - težil s kamero. Predstavljam torej novi filmček ... [youtube http://www.youtube.com/watch?v=xGuozDE-js0&fmt=22] PS: Mimogrede se lahko pohvalimo, da je danes... več »

Mali maraton okrog Begunjščice

S Tadejem sva danes migala nad Zelenico. Splezala sva Lenuhovo grapo (II+/2, 300 m), odsmučala po Sestopni grapi (smučarska III) in po Šentanskem plazu odcapljala še do vrha Begunjščice. Z vrha pa sva se spustila s smučmi po Centralni grapi. Končno je bilo konec in sva šla domov. Tadej je bil danes neverjetno prepričljiv, jaz pa neverjetno popustljiv. No ampak je bilo res fino, vreme pa super lepo in super mrzlo. Še kdaj bomo šli smučat :) [youtube... več »

Prodam dereze Grivel Rambo 4 in 2F

OBOJE PRODANO Prodam eno sezono rabljene dereze Grivel Rambo 4 (najnovejši model) - avtomatske monopoint dereze primerne za slapove, drytooling in najtežje smeri... Sistem proti cokljam vgrajen. Za 125 EUR. rabljene dereze Grivel 2F (12) - avtomatske dereze primerne za snežne in ledne smeri ter zimski alpinizem. Zraven je še posebna patentirana guma proti nabiranju cokel. Za 70 EUR. Prve prodajam zato, ker mi ne pašejo na nove čevlje, druge pa zato, ker sem jih danes našel v omari in nima smisla,... več »

Begunjska Vrtača - Maturantska smer, III/4+, M, 90

Danes sva z Borom opravila z drugo zimsko ponovitvijo omenjene smeri, ki so jo sicer prvi splezali Nejc in Jurij H. ter Rok in Jure na silvestrovo - bravo vsem! Kot se je kasneje izkazalo sta smer pred mnogo leti prva splezala poleti Tomazin in Zrim. Smer je kar strma in sva morala uporabiti oba cepina :) V prvem raztežaju so tehnične težave največje, predvsem pa postreže smer z nekaj delikatnimi prehodi skala/slab sneg ter vseh 60 metrov drži primerno napetost zaradi pomanjkljivega varovanja. V drugem... več »

Begunjska Vrtača - Maturantska smer, III/4+, M, 90Begunjska Vrtača - Maturantska smer, III/4+, M, 90Begunjska Vrtača - Maturantska smer, III/4+, M, 90Begunjska Vrtača - Maturantska smer, III/4+, M, 90Begunjska Vrtača - Maturantska smer, III/4+, M, 90

Filmček - občni zbor

Malo sem se poigral z računalom in že je na ogled na voljo nov filmček ... Ker sta predhodnika že marsikaj povedala najbrž nima smisla, da nakladam še sam, zlasti ne ob gibajoči sliki. Pravijo, da fotografija pove toliko kot 1000 besed. Potemtakem film pove še 10x toliko (ker človečnjaki v njem še celo govorijo), zato bom kar lepo utihnil in vas samo še povabim k ogledu. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=lecdFkkXIXg&fmt=22] Vesel bom kakšnega komentarja :) več »

Nagradno vprašanje ...

Situacija: Anže vozi motorne sani s hitrostjo približno 40 km/h. Tadej snema s kamero, kako Dzani na navadnih sankah vozi rodeo. V določenem trenutku ujetem na tej fotografiji gredo Dzanijeve sanke ostro proti desni, Tadejeva smer pa je naravnost. V pomoč pri odgovoru naj vam bo položaj zelene vrvi za katero se drži Tadej. Kaj se torej zgodi? Odgovorite na nagradno vprašanje, nagrada je nalepka snežkota :) Ker je film že objavljen, lahko vidite, da se je Džani perfektno držal in preživel spust... več »

Pravljični zimski vikend na Vršiču

Dobršen del debeluhov ŠD Freeapproved (FAT) se nas je zbralo na Vršiču, kjer smo uživali v zimski pravljici, ki vlada v tem delu Julijskih Alp. Med vikendom smo hodili, smučali, se sankali, nekaj malega celo plezali, se veselili in veliko smejali. Snega je v bistvu enkrat za spremembo skoraj preveč, a nas to ni povsem zaustavilo... Fotografije in film sledijo ... Hvala vsem, ki ste prišli - tisti, ki niste - vam je pa itak lahko žal :) Foto: Marko Albreht več »

Nove ugodnosti za člane Freeapproved

Od danes naprej imajo vsi člani Freeapproved za razvajanje v Butiku dobrega počutja - Vodni park Bohinj - 20% popust pri vstopnini v svet bazenov, savn, masaž in edinstvene plezalne stene nad vodo ... Za člane je predvsem primeren tudi zato, ker ima edini pravo plezalno steno nad vodo in še eno za začetnike. Primeren je tudi za trening (fitness) kot tudi užitke solo, v dvoje ali troje (glasbena votlina, privat savna in votlina za zaljubljence). Odslej bo torej obisk ugodnejši in je na voljo vsem... več »

Novosti na spletni strani

Samo toliko, da se kdo ne zmede in ne misli, da je kaj narobe povem o nekaj spremembah, ki so nastale na strani Freeapproved.com V desnem stolpcu aktivnih povezav smo spremenili: okno za prijavo v sistem smo premaknili nižje najnovejši komentarji so sedaj višje dodan je bil tudi link za RSS vreme (če se z miško ustavite nad njem se izpiše vremenska napoved, če kliknete se pokaže slikovna različica)Sicer pa ostalo ostaja enako, nadgradil se je pa tudi celotni sistem. Še naprej ste lepo vabljeni k... več »

Nedeljska rekreacija - Slapova v Deži in Viševnik

Včeraj smo se Bor, Tadej in jaz odpravili na rekreacijo skladno z zdravnikovimi priporočili. Njegova priporočila sem dosledno upošteval in tako je nastal krajši filmček ... [youtube http://www.youtube.com/watch?v=JvFHeXvmzHI&fmt=22] več »

Film Lovci na pršič (Powder Hunters)

Minili sta že dve leti, odkar smo javnosti predstavili naš prvi smučarski film Lovci na pršič (Powder Hunters). In tako je prišel čas, ko ga v celoti objavljamo tudi na spletu za vse, ki vas mikajo zasnežene strmine in zimske avanture! Film traja 45 minut, po ogledu pa bomo veseli tudi vašega mnenja v spodnji anketi. [vimeo vimeo=http://www.vimeo.com/2444750] Več o vsebini filma ter avtorjih si lahko ogledate tukaj. [polldaddy poll=1171364] več »

Špaltna Ekspres

Slovenski dokumentarni film o alpinistično-raziskovalni odpravi v gorovje Kokšal Too, Kirgizistan Premiera filma v torek, 3. Marca 2009, ob 19. in 21. uri v Cankarjevem domu. Predstava ob 19. uri je razprodana! Zaradi izjemnega zanimanja bo še 2. projekcija, ki bo takoj za prvo, ob 21. uri! Nakup vstopnic v predprodaji Zaradi izjemnega zanimanja za film Špaltna Ekspres so vstopnice na voljo že v predprodaji preko interneta ali na blagajni Cankarjevega doma. Vloga za akreditacijo za novinarje.... več »

Prodaja zimske opreme

1. MILLET – Ld Tempest Pant Najprimernejše za: alpinizem, gorništvo, pohodništvo, smučanje. Ženske dvoslojne vetrne hlače z Gore-Tex® XCR membrano- vsi šivi so varjeni. Ojačitve iz Cordure® na spodnjem delu hlač. Nastavljive in odstranljive naramnice. Zadrge z zaščito po celi dolžini. Anatomsko oblikovana kolena. Nastavljiv pas. 2 žepa za roke z zadrgami. Popolno nastavljive gamaše v spodnjem delu hlačnic. Material:Gore-Tex® XCR Masa:700 g Barva: temno siva Velikost: M Cena: zelo... več »

Prodaja zimske opremeProdaja zimske opremeProdaja zimske opremeProdaja zimske opremeProdaja zimske opreme

Napoleonica, 15.11.

Končno sem zmontiral filmček iz Napoleonice, kjer sem navdušen kot otrok snemal z novim žerjavom, ki mi ga je izdelal božiček Tadej... Ki pa je rajši kot plezal užival v ženski družbi (vendar ne daleč od množic :) ). Plezali smo pa tudi v družbi družin AO Rašica --> lastnikom plastičnih jajčk (in tamali, od katere so) se opravičujemo za zlorabo. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7LKhNarEtv4&fmt=18] Pa hvaležen bom za kakšen komentar kakšen se vam filmček zdi... Sej veste -... več »

Animacija Freeapproved

Naša nova animirana uvodna špica - Freeapproved! [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zsCbSmLZnfc] več »

Danes ob 19. uri v Sputniku

Če je slučajno kdo pozabil - danes ob 19. uri se dobimo v kavarni Sputnik. Pogovorili se bomo o načrtih za prihajajoči vikend! Vsi lepo vabljeni. več »

Še pomnite prijatelji?

V bistvu naslov ni vprašanje, ker tako vrlega človeka zlepa ne pozabiš. Ves teden nas je namreč zabaval na Pluj in plezaj 2008 v septembru, nas razvajal s svojimi sočnimi jedmi in besednjakom. Od obojega se je kar cedilo od vsega dobrega... več »

Dostopanje do e-pošte Freeapproved

Ker se še niso osvežili vsi DNS zapisi, lahko do Freeapproved e-pošte zaenkrat nemoteno dostopate tudi TUKAJ. Odslej je dostop do e-pošte omogočen tudi s klikom na zgornji zavihek "E-pošta". več »

V četrtek ob 19. uri v Sputniku

V četrtek ob 19. uri (ja pravilno - ob 19. uri, ker je zimski režim! Tako bo do konca marca) se dobimo v Kavarni Sputnik, kjer bomo malo predihali plane za vikend (če bo le vreme), Tadej bo razdelil kapucarje in majice, poleg tega pa si bomo ogledali film The Alps - The Climb of your life.Se vidimo! več »

Plezališče Črni Kal

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QIfRaKVb6Ko&fmt=18] več »

Na Primorskem soncu

Vikend smo preživeli v toplih krajih slovenske primorske. Soboto sva z Andrejem preživela v Ospu, kjlub vročini in gužvi sva uspela splezati kar nekaj smeri in Andreju je v drugem poskusu uspelo splezati smer Fantastic voyage 8a/a+. Po mrzli noči na Nanosu smo se danes greli na soncu v Vipavi. Mihata in Marjana sva krstila prvič v večrastežajni smeri, bravo obema! Jožica in Živa pa sta napeljevali smeri kot za stavo. Uspešen dan smo zaključili na pici premera 50 cm;) več »

Prva šolska tura v plezališče Vipava

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FoSPWFvIsxw&fmt=18] več »

Plezanje v Glinščici

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UQIQwcV-XwU&fmt=18] več »

Plezalsko križarjenje - Slideshow

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=g-iTQs-ji7c&fmt=18] by Matjaž Kamenarič več »

Pluj in plezaj 2008

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TV2vEHS2YTk] več »

Plezališče Finkenstein

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=X7t-mT-yzIQ&fmt=18] več »

Začetni tečaj športnega plezanja

Freeapproved tudi letos organizira začetni tečaj športnega plezanja, namenjen pa je vsem, ki si želiji pobliže spoznati skalno vertikalo in uživati v naravi ob premagovanju nižjih in višjih skalnih sten. Vse informacije, program in prijava na tečaj tukaj ... več »

Kunlun Shan 2005 - Poročilo

Človek je neverjetno prilagodljivo bitje. Zavestno se poda v relativno neudobje dobrih dveh kvadratnih metrov hladnega in pogosto vlažnega ter do zadnjice neizprosno trdega šotora. Izpostavlja se nevarnostim in ostalim, vse prej kot počitniškim oziroma uživaškim rečem, ki so pač obvezno prisotne na vsaki alpinistični odpravi. V mesecu dni, ki smo jih trije Slovenci – Grega Ažman, Janez Rutar in Anže Čokl, preživeli v Pakistanu, na Kitajskem in z eno nogo praktično še v Tadžikistanu, se je... več »

Manaslu 2006 - Poročilo

Avantura v centralno nepalsko Himalajo, pod mogočni Manaslu in preko sedla Thorong La na treking okoli Annapurn Kronično mi primanjkuje časa, obenem pa se čutim na nek način »obvezanega« napisati poročilo oziroma fotoreportažo o naši minuli avanturi v Himalaji. Da bo volk sit in koza cela, bom tokrat reportažo napisal v precej skrajšani različici od tiste lanske, iz Kunlun Shana. Bojim se namreč, da se vam je bralcem nemara proti koncu zgodbe že močno zehalo, dasiravno je bila zgodba zanimiva,... več »

Zadnje objave

Arhiv objav »

Zadnji komentarji

Obveščanje o novih objavah

Vpiši tvoj email in se prijavi na obveščanje o novih objavah. Lahko se naročiš tudi na RSS vir objav.

RSS

Prijava

Si pozabil geslo?

nov uporabnik

Vaša podpora

S klikom na spodnji gumb lahko donirate sredstva za delovanje društva in izvedbo programov.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se